Politic Show: Sebastian Ghita: Cer PNL sa retraga contestatia de la CCR pe legea supravegherii comunicatiilor electronice; Macovei: Obiectivul Romaniei nu este ridicarea MCV. Iohannis a pus gresit problema; Victor Ponta fuge de alegerile partiale
Sebastian Ghita: Cer PNL sa retraga contestatia de la CCR pe legea supravegherii comunicatiilor electronice. Deputatul Sebastian Ghita cere Alinei Gorghiu si PNL retragerea contestatiei depuse la Curtea Constitutionala pe marginea legii privind supravegherea comunicatiilor electronice. In opinia deputatului, o astfel de decizie nu trebuie lasata la indemana unor judecatori „care pot fi influentati de relatiile lor personale cu diverse institutii ale statului” „Cer Alinei Gorghiu si PNL sa retraga contestatia depusa la Curtea Constitutionala cu privire la legea privind supravegherea comunicatiilor electronice. Institutiile abilitate ale statului au nevoie de informatii pentru a preintampina tragedii cum a fost cea produsa in Franta. Nu cred ca este corect ca aceasta decizie, atat de importanta, sa fie influentata de relatiile personale ale unor judecatori de la Curtea Constitutionala cu institutii ale statului”, a spus Sebastian Ghita, potrivit Romania TV, scrie EVZ.
Macovei: Obiectivul Romaniei nu este ridicarea MCV. Iohannis a pus gresit problema. Sa nu o scalde cu independenta Justitiei. Europarlamentarul Monica Macovei, fost candidat la Presedintie, este de parere ca ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) nu poate reprezenta un obiectiv al Romaniei, iar presedintele Klaus Iohannis a gresit cand a lansat aceasta tema in spatiul public. „Trebuie sa se inteleaga foarte bine faptul ca, in primul rand, obiectivul Romaniei nu este ridicarea MCV. Obiectivul Romaniei este ca lupta impotriva coruptiei si functionarea sistemului judiciar sa fie ireversibile. Definitive si ireversibile, indiferent cine vine la putere. De asta si consider ca presedintele Iohannis a pus gresit problema(…). Problema nu este eliminarea MCV intr-un an, in doi, in trei, ci rezolvarea acestei chestiuni privind independenta totala pentru justitie in lupta impotriva coruptiei. Si, cand spun asta, ma refer la lipsa interventiilor politice (…)”, scrie Monica Macovei, pe pagina sa de Facebook, anunta Adevarul.
Victor Ponta fuge de alegerile partiale. Mai multe mandate de presedinti de consilii judetene, primari sau parlamentari au fost vacantate in ultimele sase luni de zile, dar Executivul condus de Victor Ponta nu se grabeste sa ii cheme pe alegatori la urne. Decizia este intarziata pe fondul scaderii PSD in sondajele de opinie, dupa infrangerea lui Victor Ponta in alegerile prezidentiale. PNL a cerut, ieri, Guvernului sa emita o ordonanta de urgenta prin care sa convoace alegerile locale partiale la nivelul consiliilor judetene si primariilor din Cluj, Braila, Valcea, Neamt si Dambovita. Liberalii dau drept exemplu cazul sefiei Consiliului Judetean Cluj, „unde termenul legal de 90 de zile pentru stabilirea datei alegerilor partiale a fost depasit”. Astfel, CJ Cluj nu mai are presedinte ales din mai, cand presedintele Horea Uioreanu a fost arestat preventiv pentru fapte de coruptie. Functia sa a fost vacantata pe 6 octombrie, iar pana pe 6 ianuarie trebuiau organizate alegeri, informeaza Romania Libera.
Andreea Paul: „Vacanta parlamentara de trei luni trebuie diminuata la o luna”. Paul, contrazisa de un coleg din PNL. Vacanta parlamentara de trei luni trebuie diminuata la o singura luna, a afirmat prim-vicepresedintele PNL Andreea Paul. In schimb, deputatul PNL, Gabriel Andronache, membru al Comisiei juridice, a declarat ca propunerea de reducere a vacantei parlamentare facuta de deputatul Andreea Paul este limitata de prevederile constitutionale si poate fi realizata doar la revizuirea Legii fundamentale. „Vacanta parlamentara de trei luni trebuie diminuata la o singura luna. Parlamentarii romani trebuie sa fie model pentru munca si responsabilitate. Am mai spus-o si o repet in fiecare an: Daca dorim respect pentru aceasta institutie e nevoie mai intai de respectul manifestat ferm fata de cetateni. Nu o vom obtine prin vacante interminabile sau prin amanarea constanta a rezolvarii problemelor romanilor sau ale clasei politice”, a precizat Andreea Paul, intr-un comunicat de presa transmis Mediafax, conform EVZ.
Idee UDMR: preotii sa fie si ofiteri de stare civila. Casatoriile civile ar putea fi oficiate si in incinta bisericilor, de catre preoti, nu doar la primarie, de catre ofiterul starii civile sau de catre primar, asa cum se intampla acum. Preotii saluta o astfel de initiativa, promovata de parlamentarii UDMR. Un grup de senatori si deputati UDMR a initiat un proiect de lege care ar putea transforma preotii in functionari publici, in speta in ofiteri de stare civila. Mai exact, deputatii vor ca personalul clerical al unui cult recunoscut de stat sa poata lua locul ofiterului de stare civila, iar casatoria civila si cea religioasa sa se poata desfasura intr-un lacas de cult. Conform legislatiei in vigoare, in prezent, numai ofiterii de stare civila pot oficializa o casatorie civila, anunta Adevarul.