Sari direct la conținut

Politic Show: Sondaj: Niciun partid nu poate combate coruptia; Iliescu ia apararea FMI si vorbeste despre taxarea bogatilor; Nemultumitii din PDL, tentati sa voteze motiunea

HotNews.ro

Marian Milut isi inchide „afacerea PNTCD”. Dupa aproape trei ani si jumatate de platit facturi la PNTCD, seful „en-titre” al partidului, Marian Milut, si-a anuntat sambata demisia, lasandu-l pe Aurelian Pavelescu sa regleze conturile in partid cu „aripa Radu Sarbu”. Nu inainte de a trimite la partid „un bilant al realizarilor” mandatului sau si a pune pe seama disidentilor esecul revenirii politice a PNTCD. Pe jumatate de pagina, Milut explica felul in care i-a redresat financiar pe taranisti si le-a renovat sediile, pentru ca in final sa se declare invins de „invidia, rautatea si, pe alocuri, incompetenta” celor care nu inteleg „sa sprijine fortele de dreapta din Romania, care acum incearca sa scoata tara din criza”. Integral pe EvZ.ro.

Iliescu ia apararea FMI si vorbeste despre taxarea bogatilor. on Iliescu a postat, astazi, pe blogul sau o reactie critica la adresa guvernului, calificand drept „nedemna” atitudinea democrat-liberalilor, care il critica pe directorul general al FMI. „In urma protestului organizat de sindicate in ziua de 19 mai, reprezentantii Fondului Monetar International (inclusiv directorul sau general) au tinut sa se delimiteze de masurile adoptate de Guvernul Romaniei (de fapt de presedintele Basescu), care penalizeaza, in primul rand, pe salariati si pe pensionari. Este de-a dreptul nedemna reactia unor reprezentanti ai partidului de guvernamant care il jignesc pe directorul general al FMI, suspectandu-l de «intentii electorale», in fata opiniei publice din Franta”, scrie Iliescu. Integral in Gandul.

Sondaj: Niciun partid nu poate combate coruptia. Niciunul dintre principalele trei partide din Romania – PDL, PSD, PNL – nu poate combate coruptia, birocratia si criminalitatea, arata un sondaj realizat de Grupul de Studii Sociale 2000, la comanda liberalilor. Aceasta opinie au avut-o 41% dintre respondenti. Analiza sondajului pe partide arata ca PNL ar fi preferat in combaterea coruptiei, birocratiei si criminalitatii intr-un procent de 19,5%, PSD in proportie de 14,5% si PDL cu un procent de 13,1%. Respondentii considera doar in proportie de 18,6% ca PNL ar face cea mai buna treaba in ceea ce priveste reducerea taxelor si impozitelor, urmat de PSD – 15,1%, si PDL – 11,7%. Acelasi sondaj, relevat de Agerpres, arata ca 38,8% dintre intervievati considera ca reducerea taxelor si impozitelor nu pot fi rezolvate de niciunl din cele trei partide politice. Integral pe EvZ.ro.

In editorialul „Revolutia de la un’spe la unu„, Cristian Campeanu scrie: „In lipsa unor solutii autentice la situatia actuala, politicienii, sindicatele si oligarhii mimeaza revolta publica intr-o explozie de demagogie demna de Caragiale. Atunci cand te pronunti asupra treburilor tarii, e onest sa pornesti de la fapte. Or, faptele sunt acestea: 1. Nu mai avem bani. 2. Nu ne mai putem imprumuta din afara. De ce nu ne mai putem imprumuta? Simplu, pentru ca am facut datorii la datorii pe care le-am tot rostogolit pana cand cei care au banii au zis ca povestea asta keynesiana cu imprumut pe termen nelimitat de la viitor in virtutea principiului ca „pe termen lung toti suntem morti” nu mai poate tine pentru Romania. Faptul pur si simplu este ca nu ne mai da nimeni bani pana nu ne punem casa in ordine.” Integra in Romania Libera.

In editorialul „Daca se fura si deficitul?„, Lelia Munteanu scrie: „Stiti valsul asta de Strauss-Kahn: „Cununam si botezam/ Si la iarna ce mancam”?… Pe vremea cand Vosganian executa bugetul ca un virtuoz, tragandu-ne clapa la pianul cu coada din cabinet („Maghiran si leustean/ Neica bine mai traiam” de Chopin), cand Orban ii tinea hangul cu chitara, din birou de la Transporturi, viata arata implinita si viitorul rumenit ca rata pe varza. Cum era cand Tariceanu o mulgea pe Joiana si aia dadea jetoane de cazinou si fise de pacanele? Unde-s timpurile ghiftuite in care n-aveam decat o grija: sa votam? Pensionarii o tineau tot intr-o benchetuiala si-o petrecanie, cu majorari, cu compensate; se drogau cu etnobotanice („Foaie verde bob naut/ Hai mamaie-n absolut”). Bugetarii veneau acasa in zi de leafa cocosati de sporuri: de spaga, de fierbator, de urat, de plictiseala, de pierdere temporara a chefului, incat trebuia sa le bati in teava sa dea mai incet masina de numarat bani.” Integral in Gandul.

Nemultumitii din PDL, tentati sa voteze motiunea. Motiunea de cenzura anuntata de PSD are putine sanse de reusita, chiar daca ar putea fi sprijinita de unii reprezentanti ai Puterii. Suparati pe masurile Guvernului, unii parlamentari democrat-liberali, independenti si ai minoritatilor ar putea vota motiunea de cenzura, alaturi de reprezentantii Opozitiei. Tot mai multi parlamentari democrat-liberali, afirma surse politice, critica pe la colturi masurile de reducere a pensiilor si salariilor si, in general, prestatia premierului Emil Boc. „Nemultumitii din partid ar putea vedea motiunea de cenzura ca pe o ocazie de a-l sanctiona pe Boc si de a face loc unui alt sef al Executivului, asa ca nu este exclus sa se alature Opozitiei si sa voteze favorabil”, au explicat sursele citate. Integral in Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro