Sari direct la conținut

Polonia va trimite un astronaut pe Stația Spațială Internațională

HotNews.ro
SSI, Foto: Dennis Hallinan / Alamy / Alamy / Profimedia
SSI, Foto: Dennis Hallinan / Alamy / Alamy / Profimedia

​Compania americană Axiom Space a anunțat recent că a semnat un acord de colaborare cu Polonia, prin care, împreună cu sprijinul Agenției Spațiale Europene (ESA), un astronaut polonez va ajunge, cel mai probabil anul viitor, la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Axiom Space este o companie privată americană care derulează misiuni comercială spre Stația Spațială Internațională, împreună cu NASA și folosind capsula Dragon a companiei SpaceX (lansată evident de racheta Falcon 9). Costul unei astfel de misiuni este de aproximativ 100 de milioane de dolari pentru fiecare turist și dacă inițial misiunile Axiom Space erau orientate spre turiști spațiali, recent compania pare să aibă mai mulți clienți care sunt susținuți de agenții spațiale naționale.

După ce prima misiune, Axiom-1, a incomodat astronauții oficiali aflați la bordul ISS, NASA a schimbat regulile pentru viitoarele misiuni de acest fel. Astfel, de acum în fiecare misiune Axiom, turiștii, fie că e vorba despre miliardari în căutare de aventuri exotice, fie că sunt astronauți europeni, vor fi însoțiți de un astronaut al companiei Axiom Space, cu experiență în zborurile cosmice.

Odată cu retragerea navetelor spațiale, mulți astronauți americani și-au găsit o nouă slujbă în sectorul privat, astfel încât Axiom Space nu duce lipsă de astfel de veterani: spre exemplu, Peggy Whitson a petrecut aproape 700 de zile în spațiu (și recent a însoțit pe orbită echipajul misiunii Axiom-1), iar Michael López-Alegría, un alt angajat al Axiom Space, a petrecut aproape 300 de zile pe orbită, timp în care a efectuat 10 activități extravehiculare (și a însoțit echipajul misiunii Axiom-1).

Și pentru că directorul Axiom Space este Michael Suffredini, fostul director al programului stației spațiale internaționale al NASA, ne putem imagina că există o bună colaborare între Axiom Space și agenția spațială americană, din care ambele entități au de câștigat:

Revenind la Polonia, merită menționat faptul că este a doua țară membră a agenției spațiale europene care folosește compania Axiom Space pentru a-și trimite un astronaut pe orbită: Marcus Wandt, pilot de teste suedez și din 2022 membru al grupului de astronauți europeni ai ESA, va ajunge pe orbită în misiunea Axiom-3, la începutul anului viitor, alături de italianul Walter Villadei și turcul Alper Gezeravci. Nici unul din cei trei nu vor plăti din propriul buzunar excursia pe orbită, ei fiind sprijiniți de instituții din țările din care provin.

Nu cunoaștem deocamdată numele astronautului polonez, dar zvonurile spun că el ar putea fi Sławosz Uznański, selectat anul trecut ca astronaut de rezervă al ESA. Este posibil ca acesta să zboare împreună cu un astronaut maghiar, însă colaborarea dintre guvernul maghiar și compania Axiom Space pentru zborul astronautului maghiar s-a făcut fără sprijinul agenției spațiale europene. Ceea ce reprezintă o situația oarecum delicată, în condițiile în care Ungaria va plăti pentru acest zbor 100 de milioane de dolari, o sumă comparabilă cu contribuția sa anuală la bugetul Agenției Spațiale Europene.

Axiom-4, a patra misiune a companiei Axiom Space spre Stația Spațială Internațională, a fost aprobată recent de NASA, însă deocamdată nu au fost făcute publice numele membrilor echipajului. Conform noilor reguli impuse de agenția spațială americană, Axiom Space trebuie să comunice cu cel puțin 12 luni în avans programul astronauților și lista experimentelor desfășurate în cadrul misiunii, pentru ca NASA să aibă răgazul necesar pentru integrarea acestei misiuni în programul pentru astronauții care se află deja la bordul ISS. Axiom-4 este deocamdată programată să fie lansată cândva în vara anului viitor.

Misiunile organizate de Axiom Space spre ISS durează aproximativ 2 săptămâni (deci sunt misiuni de scurtă durată, spre deosebire de echipajele oficiale de la bordul ISS, care rămân în spațiu aproximativ 6 luni) și membri echipajului participă activ la experimentele desfășurate la bordul stației sau la experimente științifice noi, derulate exclusiv pe durata misiunii. Deși este probabil doar o încercare a companiei Axiom Space de a-și diferenția clienții de restul turiștilor spațiali, prin integrarea acestora cu programul de la bordul ISS, pentru că se discută foarte puțin spre deloc despre rezultate obținute în urma acestor experimente.

În viitor, Axiom Space dorește să-și lanseze propriile module presurizate care să fie cuplate inițial la ISS, pentru ca viitoarele misiuni cu echipaj să beneficieze de condiții de cazare mai bune decât în prezent și să interfereze cât mai puțin cu activitatea de la bordul stației spațiale, urmând ca ulterior aceste module să devină o stație spațială comercială independentă, după ce NASA și partenerii acesteia vor renunța la ISS (după 2030).

De fapt, ce vreau să spun este că dacă noul grup de astronauți al ESA nu conține nici un cetățean român, asta nu înseamnă că în viitorul apropiat un român nu poate ajunge la bordul Stației Spațiale Internaționale: un potențial viitor astronaut are nevoie de 100 de milioane de dolari sau de sprijinul unei entități dispusă să-și asume acest cost și în aproximativ 12 luni de la semnarea contractului de colaborare cu o companie precum Axiom Space, orice țară își poate trimite un reprezentat care să lucreze cot la cot cu astronauții americani, ruși, europeni sau japonezi. Până acum au făcut-o Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită și în următoarele luni o vor face Turcia, Italia, Suedia, Ungaria și Polonia. Accesul la orbita Pământului este mai facil decât a fost vreodată.

Pentru mai multe informații din lumea științei ne găsiți și pe noua noastră pagină de Facebook HotNews.ro Science. Suntem la doar un click distanță.

Sursa foto: profimediaimages.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro