Posibila trucare a unor achiziții MAI: Ness Proiect, una din cele 12 firme investigate de Concurență, respinge acuzațiile și spune că s-a adresat Înaltei Curți
Ness Proiect, una dintre cele 12 companii investigate în prezent de Consiliul Concurenței privind posibile înțelegeri anticoncurențiale la procedurile de achiziție pentru realizarea proiectului „Hub Servicii (Centru de furnizare servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a respins joi aceste acuzații. Firma spune că a contestat în justiție inspecția inopinată care s-a desfășurat la sediul său, litigiul fiind in curs, pe rolul Înaltei Curți de Casație si Justiție. Una dintre cele 12 firme investigate este sub coordonarea SRI.
Ce susține firma Ness Proiect în privința investigației demarate de Consiliul Concurenței:
Într-un comunicat remis joi, 27 mai, către HotNews.ro, firma Ness Proiect afirmp următoarele:
- “1. Suntem surprinși că se menționează că există indicii privind la participarea noastră la o faptă de o asemenea gravitate ca și cea descrisă în comunicatul de presă al Consiliului Concurenței, precum și de faptul că suntem considerați parte investigată.
- 2. Respectăm cu strictețe reglementările cu privire la concurență, ca parte integrantă a principiilor noastre de business, si nu ne facem vinovați de coordonarea comportamentului comercial cu alte companii cu scopul de a denatura sau restrânge concurența în cadrul niciunei proceduri de achiziție publică. Ness Proiect nu a participat cu oferte trucate nicio procedură de atribuie, iar cu referire specifică la licitația investigată am depus toate eforturile pentru a transmite o ofertă competitivă din punct de vedere al calității și al prețului.
- 3. Am contestat în justiție inspecția inopinată care s-a desfășurat la sediul nostru, litigiul fiind in curs, pe rolul Înaltei Curți de Casație si Justiție.
- 4. Dorim să menționăm că Ness Proiect beneficiază pe deplin de toate garanțiile legale aferente prezumției de nevinovăție, care împiedică orice calificare a societății noastre drept responsabilă pentru săvârșirea oricărei încălcări a regulilor de concurență.
- 5. Având în vedere faptul ca procedura de achiziție publică la care se face referire în comunicatul de presa al Consiliului, respectiv atribuirea contractului pentru realizarea unui “HUB servicii (Centru de furnizare servicii electronice) la nivelul M.A.I”, este în desfășurare, ne exprimăm speranța că aceasta nu va fi afectată de investigația declanșată, respectiv că procedura nu va fi suspendată și/sau proiectul oprit, deoarece am participat cu bună credință la aceasta procedură și suntem încrezători în competitivitatea ofertei depuse.
Nu în ultimul rând, Ness Proiect Europe este încrezătoare că analiza în curs a Consiliului Concurenței va confirma lipsa încălcării de către societatea noastră a regulilor de concurență, și ne dorim ca această analiză să fie finalizată în cel mai scurt timp.”
12 companii, printre care și o regie aflată sub autoritatea SRI, investigate pentru posibile înțelegeri anticoncurențiale la o licitație MAI
Consiliul Concurenței a anunțat luni, 24 mai, declanșarea unei investigații privind posibile înțelegeri anticoncurențiale ale unor companii care au participat ca ofertanți la procedurile de achiziție pentru realizarea proiectului „Hub Servicii (Centru de furnizare servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI)”. Autoritatea susține că deține indicii privind o posibilă coordonare în cadrul a 12 companii pentru fixarea directă sau indirectă a preţurilor de vânzare ori de cumpărare, cu scopul de împiedica, restrânge ori denatura concurenţa.
Companiile investigate îşi desfăşoară activitatea pe piaţa serviciilor de lucrări de construcţii, piaţa serviciilor de instalaţii, piaţa serviciilor de comunicaţii şi alte activităţi conexe ale acestora din România: PORR Contruct S.R.L., Regia Autonomă Rasirom (n.a Regie aflată sub autoritatea SRI), M&D Cons Investiţii S.R.L., Tema Energy S.R.L., Metroul S.A., S&T Romania S.R.L., Ness Proiect Europe S.R.L., Dataware Consulting S.R.L., General Me.el Electic S.R.L., Structural Engineering and Technology S.R.L., Tancrad S.R.L. și Rovis Lider S.R.L..
HotNews.ro a scris cum MAI a lansat în luna mai 2020 această licitație de peste 66,7 milioane de lei, pentru crearea unui centru de servicii electronice în Sectorul 6 din București.
Licitația MAI a fost anulată în luna iulie 2020pe motiv că nu s-a primit nicio ofertă până la termenul limită.
Ulterior, MAI a reluat licitația în luna noiembrie 2020 și a primit 4 oferte de la mai multe asocieri de firme.Detalii aici.