Sari direct la conținut

Posibile eruptii de apa pe Europa, satelitul inghetat al planetei Jupiter, observate de telescopul Hubble

HotNews.ro
Redare artistica: Coloane de apa si vapori erupand pe satelitul Europa , Foto: NASA/ESA/K. Retherford/SWRI
Redare artistica: Coloane de apa si vapori erupand pe satelitul Europa , Foto: NASA/ESA/K. Retherford/SWRI

Telescopul Hubble a observat vapori de apa deasupra polului sud al Europei, satelitul planetei Jupiter considerat un candidat perfect pentru gazduirea vietii extraterestre, lucru ce indica posibilitatea ca apa sa erupa dintr-un ocean localizat sub crusta de gheata a corpului ceresc, scrie BBC.

Imaginile realizate de telescopul spatial Hubble, al Agentiei Spatiale Americane, indica un surplus de oxigen si hidrogen in emisfera sudica a satelitului, arata cercetatorii intr-un studiu publicat in Science Journal. In cazul in care se confirma ca este vorba de coloane de apa care erup de sub crusta de gheta a satelitului, acesta ar fi un indicator ca oceanul de sub suprafata Europei poate fi accesat. Astfel, misiuni viitoare ar putea cerceta aceste surse de apa in cautarea unor semne ale existentei vietii.

Astrobiologii au aratat ca, in teorie, in oceanele de pe satelitul Europa ar putea supravietui organisme, insa s-au temut ca stratul de gheata ar putea reprezenta o bariera impenetrabla in care dezvoltarii vietii.

De aceasta data, cercetatorii au analizat imagini realizate de telescopul Hubble in lunile noiembrie, decembrie 2012, precum si imagini mai vechi, din 1999.

In doua regiuni diferite din emisfera sudica, acestia au observat acumulari de hidrogen si oxigen, vizibile in lumina ultravioleta. „Acestea sunt in concordanta cu coloane de vapori de apa cu inaltirea de 200 km”, a declarat Lorenz Roth, de la Southwest Research Institute (San Antonio, Texas) autor principal al studiului.

Vapori de apa detectati deasupra polului sudic al satelitului Europa. Emisiile, detectate cu tehnici de analiza spectroscopica/ Foto: NASA/ESA/L. Roth/SWRI/University of Cologne

Izbucurile gigantice par sa fie temporare, mentinandu-se in jur de 7 ore. Activitatea cea mai intensa se inregistreaza atunci cand Europa se afla in apocentru – punctul cel mai indepartat de Jupiter -, izvoarele parand sa dispara atunci cand satelitul se afla in pericentru – punctul de pe orbita sa cel mai apropiat de planeta.

Acest lucru indica faptul ca fortele mareice ar putea sta in spatele eruptiile de apa, provocand fisuri in crusta de gheata, teoretizeaza cercetatorii. Acestia sustin ca jeturile de vapori ar putea fi asemanatori cu cele de pe un satelit al planetei Saturn, Enceladus, unde emisiile, supuse unei presiuni foarte ridicate, scapa prin crapaturi foarte mici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro