Povestea Bursei in 2009: crestere de 37%, dar si minime istorice
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a avut o evolutie destul de proasta mai ales in prima parte a acestui an, insa, in a doua parte din 2009 am asistat la o revenire a pietei, potrivit brokerilor chestionati de HotNews.ro. Astfel, pana la sfarsitul anului, indicele general al bursei, BET-C, s-a apreciat cu 37,31% fata de nivelul din ultima sedinta din 2008.
„Bursa a evoluat destul de prost in acest an, daca ne referin la lichiditate, si cred ca acesta este indicatorul cel mai indicat in momentul de fata. Din punct de verere al evolutiei preturilor, a fost ceva mai bine, in sensul ca am asistat la o revenire fata de minimele atinse in acest an”, a declarat Adrian Simionescu , director general la Vienna Investment Trust.
Mihai Chisu, broker la IFB Finwest este de parere ca bursa a evoluat intr-un mod „inspaimantator” pentru majoritatea investitorilor in prima parte a anului, cand dupa primele doua luni a scazut cu aproape 35% , „insa pentru cei care au avut curaj si au stiut sa inteleaga ca o evolutie bursiera cuprinde nu numai panica ci si o revenire a fost de fapt un avantaj incredibil, care s-a constituit pana la urma in profit pe care altfel nu a r fi putut sa il faca cu aceeasi usurinta”.
In a doua parte a anului, bursa s-a corelat cu evolutia pietelor externe, acesta fiind de altfel si motivul revenirii pietei de capital autohtone.
„Volatilitatea pe care a avut-o bursa in acest an a fost incredibila si rar te intalnesti cu astfel de momente. Au fost inregistrate aprecieri fulminate de 100-200% pe anumite actiuni si indicii per ansamblu au cunoscut aprecieri de zeci de procente. Daca ar fi sa luam chiar minimele care s-au inregistrat in februarie-martie atunci constatam ca cei care au mizat pe o revenire a bursei au putut sa obtina castiguri de peste 200%. A fost un an al speculatorilor, care au avut de-a face cu niste situatii cu care nu s-au intalnit pana acum pe bursa romaneasca, in care panica a fost la cote maxime, iar ulterior euforia de moment a fost una care a generat niste reveniri spectaculoase”, a mai spus Chisu.
El a precizat ca in ultima perioada cresterea s-a mai temperat din cauza unor incetitudini de pe plan local, care au plecat de la niste premise politice. „Incertitudinea care a planat asu p ra bursei din cauza neclaritatilor de ordin politic au fost destul de insemnata ca efect si a inlaturat investitorii din piata, neoferindu – le puterea de a prezice. Predictibilitatea este foarte mica acum la bursa, iar apetitul investitorilor straini este mai mic in astfel de conditii”, a afirmat Mihai Chisu.
Conform acestuia, o cerinta expresa a oricarui investitor este de a putea sa intrevada evolutia economica pe un orizont de timp, „macar scurt daca nu mediu”. In ceea ce priveste rulajul, acesta a fost mai mic decat in anii precedenti, insa brokerii sustin ca acest lucru este normanl, avand in vedere ca pretul actiunilor a scazut cu peste 80% in unele cazuri. Rulajul a fost mult mai mic decat in anii 2007 si 2008, dar cei doi brokeri consultati de HotNews.ro spun ca era normal ca acesta sa fie mai mic avand in vedere ca pretul actiunilor a scazut cu peste 80% in unele cazuri.
Totusi, lichiditatea a fost destul de mare pe anumite titluri, chiar comparabila cu cea din anii trecuti. „Normal, nu mai poti sa atingi aceleasi valori, insa in termeni de lichiditate unele actiuni reusesc sa se mentina la un nivel ridicat si aici ma refer in special la sectorul SIF-urilor, care raman cele mai lichide companii de la Bursa”, a declarat brokerul IFB Finwest.
In acelasi timp, Adrian Simionescu estimeaza ca lichiditatea pe piata se va mentine inca o perioada buna la niveluri destul de reduse, chiar daca preturile au mai revenit. Brokerii au precizat ca in acest an nu au intrat pe piata foarte multi investitori pe termen lung, iar majoritatea celor care au investit au fost speculatori. „In perioada in care s-au speriat foarte mult de posibila inflatie, de devalorizarea euro, au fost multi investitori straini care s-au retras, dar au fost si multi care au intrat. Din punctul meu de vedere, si aici vobesc de clientii companiei, mai multi sunt cei care au intrat decat cei care s-au retras, pentru ca preturile ajunsesera ridicole in comparatie cu potentialul companiilor respective”, a spus director general la Vienna Investment Trust.
Mihai Chisu precizeaza ca majoritatea investitorilor au ramas blocati in pozitii, iar foarte multi dintre cei care au intrat in aceasta perioada au fost speculatori. „Chiar daca nu asta aveau de gand initial, dupa ce au obtinut un profit foarte bun au vandut, pentru ca acest lucru este normal atunci cand mergi pe marginea prapastiei si iti dai seama cat de usor poti sa cazi in ea si sa pierzi banii”, a continuat Chisu. Brokerii arata ca sumele aduse de acesti investitori nu au mai fost la fel de mari ca in anii anteriori, insa „incet incet cateva milioane de euro tot s-au adunat” .
Conform datelor de inchidere din ultima sedinta de tranzactionare din acest an, BET-C, indicele compozit al BVB, a crescut in 2009 cu 37,31 %, pana la 2.714,77 puncte, iar indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, s-a apreciat cu 61,68 %, la 4.690,57 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a castigat 90,33 %, ajungand la 23.885,96 puncte. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri listate la BVB, a urcat cu 66,55 %, la 461,95 puncte, iar BET-NG, indicele care reflecta evolutia companiilor energetice, a avansat cu 71,10 %, pana la 596,16 puncte. La nivelul capitalizarii, bursa a crescut cu 75,2%, valoarea de piata a companiilor urcand de la 45,70 miliarde de lei in 2008 la 80,07 miliarde de lei.