Sari direct la conținut

Povestea unor elvetieni excentrici – De la masina care se pliaza in parcare la decapotabila subacvatica

HotNews.ro

Exista o companie care a indraznit sa construiasca un automobil care se poate plia in parcare, apoi unul care poate merge pe apa, iar recent, unul – decapotabil – care sa mearga pe sub apa. Compania se numeste Rinspeed, e din Elvetia, si in fiecare primavara vrea sa-i lase cu gura cascata pe vizitatorii salonului auto de la Geneva.

Masini la pachet

Masina care se pliaza in parcare e un vis demn de un film SF. Rinspeed a aratat ca se poate si a adus acum mai bine de cinci ani conceptul Presto, vehicul ce se poate transforma dintr-un cabrio cu patru locuri, intr-unul cu doua. De la 3 metri si 75 de centimetri, Presto se poate scurta cu aproape 80 de centimetri. Miraculoasa transformare se produce cu ajutorul unui motor electric amplasat central. Totul dureaza doar zece secunde, iar scaunele din spate se pliaza in spatele celor din fata. Presto nu are usi, dar dispune de un motor diesel Mercedes de 1,7 litri capabil sa duca vehiculul la 180 km/h.

Ideea masini impachetabile nu a fost abandonata, iar acum doua luni Massachusetts Institute of Technology a anuntat ca studiaza constructia unui automobil care se pliaza. Masinuta, care a fost doar proiectata, nu si realizata in realitate, este mai mica decat un smart si cand ajunge la destinatie s-ar putea plia reducandu-si dimensiunile la jumatate. La destinatie, masinuta ar trebui sa-si gaseasca singura locul de parcare exact in spatele unui alt vehicul similar, langa care s-ar plia asemenea carucioarelor de la hipermarketuri, care intra unul in altul. Dar de la plansa de desen la realitate drumul e lung si costurile sunt mari, iar intr-o lume in care masinile low – cost castiga teren aceste concepte au in urmatorii ani sanse minime sa intre in productie, fiind si scumpe.

Top Gear descrie cateva concepte Rinspeed

Automobilul barca si cel …submarin

Rinspeed s-a gandit si la fanii navigatiei. A adus un concept numit Splash, capabil sa se deplaseze pe apa cu 80 km/h si pe uscat cu 200 km/h. Splash are un sistem hidraulic special controlat electronic si dispune de senzori ultra-performanti, iar pe apa e propulsat de o elice. Masina poate plana la jumatate de metru deasupra apei insa nu se poate scufunda.

Elvetienii au rezolvat insa in acest an si problema aceasta cu conceptul sQuba, masina care se poate deplasa incet pe sub apa in timp ce ocupantii ei poarta masti de oxigen pentru ca vehiculul este decapotabil. Masina are doua locuri, motor electric, baterii litiu ion si e capabila sa atinga 120 km/h pe uscat, 6 km/h pe apa si 3 km/h sub apa. Rinspeed a ales solutia decapotabila pentru ca o masina acoperita ar fi cantarit prea mult si ar fi ingreunat iesirea din apa. Masina submersibila nu e de vanzare.

Rinspeed face masini traznite si rapide de trei decenii si a pornit de la un simplu garaj de tuning. Totul se intampla intr-o tara care nu are industrie auto si a interzis cursele de masini acum jumatate de secol, cand la Le Mans, in Franta, au murit 80 de oameni intr-un accident la cursa de 24 de ore.

Automobilul subacvatic in actiune

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro