Sari direct la conținut

Precedente importante in justitie: EXIMBANK, in cazul contractelor de publicitate, si AVAS, in cazul privatizarii Ford, sunt obligate sa publice doua contracte secretizate

HotNews.ro

In urma unor procese intentate de Societatea Academica Romana (SAR), doua institutii de stat EXIMBANK si AVAS sunt obligate sa faca publice doua contracte care pana acum au fost secretizate. Potrivit SAR decizia magistratilor obliga EXIMBANK sa faca public un contract de publicitate iar AVAS sa publice integral contractul de privatizare cu Ford. HotNews.ro a realizat o serie de investigatii referitoare la contractele incheiate de Eximbank si AVAS, cele doua institutii refuzand sa puna la dispozitie informatii in baza Legii 544.

SAR a obtinut in urma proceselor intentate desecretizarea celor doua contracte. „In urma actiunilor in justitie pentru transparentizarea unor contracte publice importante si sensibile, secretizate fara temei, actiuni initiate cu cateva luni in urma, Curtea de Apel Bucuresti a respins saptamana trecuta recursurile formulate de EXIMBANK si AVAS. Procesele fusesera castigate de noi si in prima instanta, dar institutiile nu au dorit sa dea curs deciziei Tribunalului.

Cele doua contracte care vor fi desecretizate in urma procesului intentat de SAR sunt:

  • EXIMBANK: contract achizitie servicii de publicitate si promovare, pe care institutia il tine confidential in baza legii secretului bancar
  • AVAS: contract de privatizare cu Ford

Despre ambele contracte, HotNews.ro a relatat pe larg si a solicitat in repetate randuri autoritatilor sa le faca publice. Despre contractul EXIMBANK, HotNews.ro a relatat in august 2009:

Contractul de PR pentru Eximbank, in valoare de cel putin 200.000 de euro, a fost castigat in 4 iunie de Real Prompt Solutions. Firma si-a inclus publicitatea ca obiect principal de activitate dupa licitatie. Pana de curand, firma vindea electrocasnice si aparate de aer conditionat. Administratorul firmei sustine ca a mai lucrat cu televiziuni, desi nu are nici un angajat”, ancheta integrala aici. Iar despre contractul Ford si alte contracte mari secretizate pot fi citite aici

Potrivit reprezentantilor SAR, EXIMBANK si AVAS trebuie sa faca publice cele doua contracte pe 10 si 11 mai. In cazul in care cele doua institutii refuza sa puna in aplicare decizia irevocabila a instantei sefii celor doua institutii vor plati o amenda pentru fiecare zi de intarziere.

Acceptand motivatia noastra, Curtea de Apel a consfintit principiul general ca institutii publice de tipul EXIMBANK (care nu este o banca adevarata, ci un departament guvernamental cu conducere numita 95% de AVAS si 5% de Ministerul Finantelor, folosind bani publici pentru a derula anumite operatiuni de natura bancara) sunt acoperite integral de prevederile Legii 544/2001. Acest precedent trebuie utilizat de aici inainte de noi toti impotriva acelor institutii sau companii publice care se prevaleaza de statutul lor special de “independenta bugetara” pentru a refuza accesul la informatii publice, la fel ca orice minister sau agentie.”, se mai arata intr-un comuncat al SAR.

Pe langa cele doua contracte SAR a mai deschis procese in instanta pentru publicarea unor contracte secretizate sau pe care unele institutii au refuzat sa le faca publice. Celelalte contracte sunt:

  • Primaria Sector 1: contract cu Romprest
  • Primaria Constanta: opt contracte cu agentii de presa si publicitate, firme de paza si securitate si intretinerea domeniului public
  • Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) contractele de explorare / exploatare in platforma continentala a Marii Negre incheiate cu compania SNP Petrom (preluata de OMV)
  • Consiliul Judetean Brasov: lucrari incredintate direct in regim de urgenta pentru baze de agrement

Potrivit SAR si in aceste cazuri primele etape ale procesului au fost castigate.

Actiunile in instanta ale SAR fac parte dintr-un program mai mare de litigatii strategice, sustinut cu fonduri PHARE si derulat de SAR impreuna cu APADOR-CH in 2009, si destinat sa creeze precedente in justitie pe dosare mari si sensibile de achizitii sau concesiuni la care accesul publicului este limitat in mod abuziv. Detalii despre acest contract aici.

SAR a explicat ca prin aceste actiuni nu acuza nici una din institutiile mentionate ci doar se incearca creeare de precedente in domeniul aplicarii legii accesului liber la informatii publice. “In nici unul din aceste cazuri nu acuzam pe cineva de malversatiuni, ci doar incercam sa cream precedente in favoarea unei mai mari transparente a dosarelor de achizitie, stiut fiind ca lumina zilei este cel mai bun dezinfectant al fondurilor publice. Orice suspiciune sau zvon dispar in momentul in care autoritatea contractanta pune documentatia de achizitie integral la dispozitia opiniei publice”

UPDATE: EXIMBANK a facut cateva precizari legate de decizia instantei. Reprezentantii bancii spun ca vor respecta decizia instantei. „Referitor la rezultatul litigiului EximBank cu Societatea Academica Romana, in urma caruia instanta a considerat ca EximBank ar trebui sa faca public un contract de achizitie de servicii, mentionam ca banca se va conforma dispozitiilor cuprinse in hotararea instantei si va lua toate masurile pentru punerea acesteia in aplicare.”

EXIMBANK a facut si cateva referiri legate de contractul de publicitate

Firma desemnata castigatoare in urma procesului de selectie – asa cum este uzual in cadrul unor astfel de proiecte – a fost agentia Real Prompt Solutions, cu care s-a si incheiat contractul.

Referitor la contract mentionam:

  1. a vizat preluarea mesajelor EximBank de catre 7 televiziuni care au in grila de programe emisiuni cu profil economico – financiar si pe 10 site-uri financiar – bancar;

  2. durata contractului – 3 luni;

  3. valoarea totala – 289.000 de euro, plata urmand sa se faca in transe, pe masura prestarii serviciilor.

In urma evaluarii impactului acestui proiect, in prima saptamana din luna august, s-au constatat urmatoarele:

  • cresterea numarului de agenti economici care au solicitat informatii despre produsele si serviciile EximBank;
  • numarul aplicantilor online pe site-ul extern al bancii a fost de peste 20 de ori mai mare decat in primul trimestru al anului;
  • portofoliul de credite acordate a avut o dinamica de 10%;
  • cresterea cu circa 140% a portofoliului de garantii emise in aceasta perioada etc.

Tinand cont ca scopurile avute in vedere la demararea proiectului au fost atinse mai rapid decat s-a preconizat initial, EximBank a considerat oportuna suspendarea acestui proiect, urmand ca strategia de comunicare sa fie regandita. Din punct de vedere financiar, costul final total al contractului a fost de aproximativ 110.000 euro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro