Sari direct la conținut

Premieră în piața telecom din România: Internet prin fibră optică cu viteze de până la 10 Gigabiți pe secundă, momentan doar în nordul Capitalei

HotNews.ro
Internet la viteze de pana la 10 Gbps, Foto: RCS-RDS
Internet la viteze de pana la 10 Gbps, Foto: RCS-RDS

Viteza internetului din România va crește și mai mult în perioada următoare după ce RCS&RDS, liderul pieței locale de internet fix, a anunțat că va introduce gradual în țară servicii de internet fix prin fibră optică la viteze de până 2,5 Gbps și respectiv de până la 10 Gbps (Gigabiți pe secundă). Momentan serviciile sunt în teste în două zone din nordul Bucureștiului, urmând ca în decembrie să fie disponibil în toată Capitala, iar în 2022 în toate reședințele de județ, a spus Valentin Popoviciu, vicepreședintele RCS&RDS.

În cadrul unei videoconferințe online, opicialii RCS&RDS au prezentat și un test privind vitezele de internet fix care se pot atinge prin noile echipamente, viteze care nu au atins 10 Gbps, însă au fost mult peste vitezele actuale din piață, respectiv peste 8,2 Gbps pentru download și peste 7,4 Gbps pentru upload.

Click pentru a deschide

Serviciul de internet cu viteze de până la 10 Gbps va fi pus la dispoziția clienților companiei în trei etape. Astfel, în prima etapă, va fi disponibil în zone din Sectorul 1 din București (disponibile pe site), urmând ca în luna decembrie, serviciul să fie oferit la nivelul întregii Capitale. Din 2022, aceste servicii vor putea fi contractate în toate reședințele de județ, începând cu: Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Timișoara.

Prețul lunar al unui abonament care permite viteze de până la 10 Gbps este 50 lei (TVA inclus), iar pentru abonamentul cu viteze de până la 2,5 Gbps este 45 lei (TVA inclus).

  • Acestea nu sunt singurele costuri, deoarece pentru atingerea acestor viteze este nevoie de echipamente adecvate.

Operatorul a anunțat că va pune la dispoziție contra-cost echipamentul de rețea, iar de cealaltă parte clientul trebuie să-și cumpere partea lui de echipament care sa-i permită aceste viteze. Acesta are nevoie de o placă de rețea care să suporte viteze de 2,5 Gbps și 10 Gbps, ori un router Gigabit WiFi 6.

  • „Avem dispozitive cu interfață de 2,5 GB cu 10 GB. Rețeaua noastră este pregătită, ceea ce ne ține în loc este dezvoltarea echipamentelor de acces. Am lansat servicii de internet 10 Gbps și în Spania de curând.”, a spus joi Valentin Popoviciu, vicepreședintele RCS&RDS, fără a spune cât costă echipamentul de rețea.

DIGI/RCS&RDS este operatorul de servicii de telecomunicații cu cea mai extinsă și modernă rețea de fibră optică din țară, acoperind, la finalul anului 2020, 7,7 milioane de locuințe, 84% din totalul de gospodării. Compania este liderul pieței pe segmentul serviciilor de internet fix, cu 59% cotă de piață, la 31 decembrie 2020, conform Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro