Premierul Ciucă, noi detalii despre cât vom plăti facturile la iarnă: Cu banii din impozit la producător vom acoperi sumele folosite la compensare
Premierul Nicolae Ciucă a dat joi detalii despre prețurile la energia electrică pentru anul viitor, detalii care urmează să fie cuprinse într-un proiect de ordonanță de urgență în perioada următoare.
Premierul Nicolae Ciucă a dat joi detalii despre prețurile la energia electrică pentru anul viitor, detalii care urmează să fie cuprinse într-un proiect de ordonanță de urgență în perioada următoare.
- „Am convenit că vom continua să asigurăm prețul de 0,68 de bani (n.a corect 0,68 de lei) pentru cetățenii care consumă până în 100 de kilowați, 0,80 lei pentru cei care consumă până în 255 de kilowați. Același preț va fi și pentru cei care consumă peste 255 kilowați pâna la acest plafon, dar ce depășește va avea un alt nivel de plată și este luată în calcul acea sumă pe care ați vehiculat-o de 1,3.
- De asemenea pentru IMM-uri s-a stabilit să menținem acea sumă de 1 leu pe kilowatt, iar pentru marii consumatori 1,3 lei, urmând ca toate aceste elemente tehnice să fie cuprinse intr-un proiect de ordonanță de urgență.”, a declarat joi la Suceava, premierul Nicolae Ciucă.
Acesta a spus că producătorii de energie beneficiază în acest moment de venituri suplimentare și la producător se va aplica un impozit peste anumite niveluri de preț, astfel încât „cu banii obținuți din impozit la producător să putem să acoperim sumele pe care le folosim la compensare”.
Întrebat când se vor aplica aceste măsuri, premierul a spus: „Probabil vom merge pentru încă un an de zile începând de la 1 ianuarie.”
Decizie în Coaliție pe prețul energiei / Cât vom plăti factura la energie în această iarnă
Liderii Coaliţiei au decis, miercuri, cum va arăta prețul plafonat la energie și viitorul pieței de energie în 2023. Potrivit surselor HotNews.ro PSD, PNL și UDMR au căzut de acord să mențină plafoanele pentru energia electrică și în 2023 și să reglementeze piața printr-o nouă ordonanță de urgență.
Astfel, din 2023 piața de energie va fi reglementată în proporție de 80%. Mai exact, 80% din prețul energiei va fi plafonat iar restul de 20% va fi lăsat la libera negociere, pe piața bursieră. Guvernul urmează să emită o nouă ordonanță de urgență în acest sens cu aplicare de la 1 ianuarie 2023.
Totodată în 2023 se vor menține plafoanele pentru consumatorii casnici:
- sub 100 kwh pe lună tarif de 0,68 lei/ kwh – preț factură aprox. 70 lei
- între 100 kwh -255kwh pe lună tarif de 0,8 lei/ kwh – preț factură aprox. 200 lei
- peste 255 kwh până la 300 kwh pe lună tarif de 1,3 leu/ kwh – preț factură aprox. 260 lei
Plafoanele pentru consumatorii economici: imm-uri, industria alimentară, serviciile comunitare, farma -1 leu / Kwh iar pentru marii consumatori economici tariful va fi de 1,3 lei/ kwh.