Sari direct la conținut

Premiile Nobel 2022: Pielea artificială, „chimia bio-ortogonală” și vaccinurile ARNm, printre favoritele la Premiul pentru Chimie decernat miercuri

HotNews.ro
Premiul Nobel, Foto: Bertil Jonsson / Dreamstime
Premiul Nobel, Foto: Bertil Jonsson / Dreamstime

Vaccinurile ARNm, „chimia bio-ortogonală” și pielea artificială sunt câteva dintre descoperirile favorite pentru a câștiga Premiul Nobel pentru Chimie în 2022, care urmează să fie decernat miercuri, relatează AFP.

Câștigătorul, sau câștigătorii, urmează să fie anunțat după-amiaza de către Academia Regală de Științe din Suedia, care anul trecut a acordat premiul germanului Benjamin List și lui David MacMillan, un cercetător cu cetățenie americană și britanică, pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice.

Dați favoriți pentru Premiul Nobel pentru Medicină decernat luni, care în cele din urmă a mers la paleogeneticianul suedez Svante Pääbo pentru pentru descoperirile sale privind genomul homininilor dispăruți și evoluția umană, biochimista maghiară Katalin Kariko și imunologul american Drew Weissman – a căror muncă a stat la baza dezvoltării vaccinurilor ARN mesager, sunt de asemenea favoriți la Premiul Nobel pentru Chimie.

Analiștii cred că aceștia ar putea fi onorați alături de cercetătorul canadian Pieter Cullis, un alt expert în tehnologia ARNm.

Deși multe persoane ar putea spera ca vaccinurile ARNm să fie premiate anul acesta datorită numeroaselor vieți salvate în timpul pandemiei de COVID-19, unii analiști sunt mai puțin optimiști în această privință.

„Comitetul Nobel tinde să aștepte o perioadă lungă de timp înainte să acorde un premiu”, afirmă Linus Brohult, editor la biroul pentru știință al televiziunii publice suedeze SVT.

Brohult amintește de asemenea că dezvoltarea vaccinurilor ARNm continuă și că ele ar putea fi folosite și în alte domenii ale medicinei, precum prevenirea cancerului.

„Vaccinurile ARNm ar putea fi un lucru și mai important în câțiva ani și atunci ei (Comisia Nobel) vor dori să îi includă pe cei care au făcut parte din această dezvoltare”, afirmă Brohult.

Pielea artificială, favorită la Premiul Nobel pentru Chimie în 2022

David Pendlebury, șeful departamentului de analiză a cercetărilor la Institutul pentru Informații Științifice din cadrul Clarivate, o organizație care monitorizează îndeaproape potențiali laureați din domeniul științelor, afirmă că Carolyn Bertozzi, o cercetătoare din Statele Unite, este o altă favorită la Premiul Nobel pentru Chimie anul acesta.

Pendlebury a explicat pentru AFP că aceasta „a inventat termenul și a ajutat la dezvoltarea a ceea ce astăzi este cunoscut ca chimia bio-ortogonală”, care se referă la reacțiile chimice ce au loc în interiorul sistemelor vii fără a interveni în procesele biochimice.

Bertozzi ar putea împărți premiul cu americanul Stephen J. Lippard, un expert în rolul ionilor metalelor în biologie, care de exemplu sunt folosiți în dezvoltarea tratamentelor pentru cancer.

Brohult crede de asemenea că biologa moleculară americană Bonnie Bassler, o specialistă în comunicarea intercelulară, are o șansă bună de a câștiga o medalia Nobel pentru Chimie anul acesta.

Zhenan Bao, o expertă în inginieria chimică a pielii artificială de la Universitatea Stanford, se numără de asemenea pe lista favoriților de anul acesta, potrivit lui Brohut.

Cercetătoarea sino-americană și echipa ei au inventat „pielea artificială electronică” prin dezvoltarea materialelor necesare unor circuite ce pot fi întinse și bateriilor flexibile.

Un cercetător american ar putea câștiga în 2022 un al doilea Premiu Nobel

Un alt domeniu legat de ingineria țesuturilor ar putea fi onorat de către Comisia Nobel anul acesta mulțumită cercetătorilor americani Cato Laurencin, Kristi Anseth și Robert Langer.

Cel din urmă este cunoscut pentru dezvoltarea tehnologiilor care permit livrarea medicamentelor direct în țesuturile bolnave fără nevoia unor ace sau proceduri invazive.

Un alt cercetător despre care se crede că este în cursă este americanul Barry Sharpless, acesta fiind de asemenea în poziția rară de a putea câștiga un al doilea Premiu Nobel după ce a fost laureat și în 2001. Fără a pune la socoteală organizațiile, doar 4 persoane au reușit asta până acum, prima fiind faimoasa cercetătoare franceză Marie Curie.

Sharpless ar putea primi din nou o medalie Nobel pentru așa-zisa „chimie click”, un termen pe care el la inventat pentru a face referire la folosirea moleculelor care pot fi unite ușor.

Programul decernării Premiilor Nobel

Japonezii Susumu Kitagawa și Makoto Fujita, precum și cercetătorul american născut în Iordania Omar Yaghi se numără de asemenea printre numele vehiculate în ultimii ani la câștigarea unui Premiu Nobel pentru Chimie.

Aceștia sunt considerați pionieri în domeniul aliajelor metalo-organice care permit depozitarea unor cantități mari de gaze fără nevoia unor presiuni ridicate.

După ce Svante Pääbo a câștigat luni Premiul Nobel pentru Medicină, marți Nobelul pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor Alain Aspect, John Clauser și Anton Zeilinger pentru experimentele cu fotoni interconectați și pionierat în știința informației cuantice.

Decernarea Premiului Nobel pentru Chimie miercuri va fi urmată de cea a premiilor pentru literatură și pace, care vor fi anunțate joi, respectiv vineri. Premiul Nobel pentru Pace este cu atât mai așteptat anul acesta din cauza invaziei rusești din Ucraina.

FOTO articol: Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro