Premiile pentru Jurnalism de Investigatie: castigatorii programului Suporting Investigative Journalism
Freedom House Romania si British American Tobacco au premiat marti castigatorii editiei a II-a, 2011 a programului „Supporting Investigative Journalism”, dedicat jurnalistilor din Romania si Moldova. Cei 11 jurnalisti premiati au abordat subiecte de interes public, de la afaceri controversate din sistemul sanitar, acte de coruptie si trafic de carne vie.
Programul „Supporting Investigative Journalism” a reusit sa prezinte publicului larg cazuri de coruptie si ilegalitati din societatea romaneasca, contribuind in acest mod la constientizarea impactului negativ pe care fenomenul coruptiei il are asupra fiecarui roman.
Sapte dintre participanti au fost rasplatiti cu grant-uri in valoare totala de 7000 de euro, iar cei patru mari castigatori au primit, pe langa grant-uri in valoare totala de 8000 de euro si ocazia unica de a participa la Global Investigative Jurnalism Conference, in Kiev.
Castigatorii acestei editii sunt:
1. Mentiuni –burse in valoare de 1000 de euro fiecare pentru realizarea unei noi investigatii
Castigatori: Daniela Lepadat (Adevarul de Seara, Focsani), Marian Pavalasc (Evenimentul Zilei), Mircea Opris (Jurnalul National), Ligia Voro (TV Targu Mures), Octavian Coman (Content Media Bucuresti), Laura Stefanut (Romania Libera), Vlad Ursulean (Romania Libera)
2. Grant-uri in valoare de 2000 de euro si participare la conferinta Global Investigative Journalism Conference 2011, Kiev
Castigatori: Olga Ceaglei (Centrul de investigatii Jurnalistice, Republica Moldova), Andrei Astefanesei (Ziarul de Iasi), Paul Ciurari (TV Suceava, corespondent local Antena 3), Alexandru Nedea (Adevarul Digital Media)
Fundatia Freedom House Romania a initiat si a organizat programul „Supporting Investigative Journalism”, editia a II-a, 2011, cu sprijinul financiar al British American Tobacco Romania. Acesta este un proiect dedicat incurajarii jurnalismului de investigatie, dat fiind faptul ca, in Romania, investigatia este o componenta prezenta din ce in ce mai rar in publicistica de calitate.
Programul este adresat jurnalistilor de investigatie din Romania si din Republica Moldova si e menit sa motiveze si profesionalizeze ziaristii cu un minim de experienta in acest domeniu.
In cadrul programului au avut loc stagii de pregatire la care jurnalistii participanti au avut ocazia sa invete din experienta profesionala a unor formatori din tara si din strainatate.