Sari direct la conținut

Presa despre acuzatiile aduse de banca mondiala Ministrului Justitiei

HotNews.ro

Reprezentantii Bancii Mondiale se declara nemultumiti de modul in care au fost utilizati banii dati de institutie pentru implementarea unor programme administrate de ministerul justitiei, scrie Cotidianul.

CSM considera ca prin raportul redactat de Banca Mondiala reprezinta o imixtiune in sistemul de justitie romanesc, noteaza Adevarul.

Deputatul PD considera ca Tudor Chiuariu este principalul vinovat de raportul negativ si ii solicita acestuia demisa, afirma Romania Libera.

In schimb presedintele CSM sare in apararea lui Chiuariu, afirmand ca neregulile nu pot fi imputate actualului ministru al justitiei scrie Gandul.

Banca Mondiala, nemultumita

Banca Mondiala si-a exprimat „ingrijorarea serioasa provocata de incetinirea ritmului reformelor” si „de actiuni care nu sint consecvente cu strategia de reforma”, se arata intr-un aide memoire in urma misiunii de verificare a Proiectului privind Reforma Sistemului Judiciar, desfasurata in iunie la Bucuresti, si transmis pe 24 iulie ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, ministrului

Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, reprezentantilor conducerii CSM si lui Herman Wijffels, director executiv, Banca Mondiala.

Potrivit documentului citat, banca a atras atentia asupra faptului ca progresele au fost incetinite sau complet blocate in legatura cu o serie de initiative importante care au fost incluse in programul guvernului de reforma si care au fost sustinute de banca si de Uniunea Europeana. Unul dintre exemple se refera la activitatea de rationalizare a sistemului de instante.

In 2005, banca a acordat asistenta financiara pentru realizarea unei diagnoze a structurii instantelor din Romania, care s-a finalizat cu elaborarea unui raport ce continea recomandari pentru rationalizarea sistemului instantelor, raport care a fost pus la dispozitia Ministerului Justitiei si Consiliului Superior al Magistraturii.

Un grup de lucru a elaborat un plan de implementare a rationalizarii instantelor care a fost transmis la sfirsitul anului 2006. De la acel moment, noteaza rezumatul misiunii, nu au mai fost intreprinse nici un fel de activitati in legatura cu acest proiect, iar rationalizarea instantelor nu pare sa fie una dintre prioritati.

O alta initiativa de reforma sustinuta prin finantare din partea bancii a fost dezvoltarea unui mecanism obiectiv si efectiv de monitorizare a performantei judiciare care includea evaluarea incarcaturii si alti indicatori masurabili ai performantei judiciare.

Un astfel de sistem ar fi permis celor aflati la conducerea sistemului judiciar sa identifice rapid si sistematic factorii care afecteaza in mod negativ performanta judiciara si sa ia masuri, sa asigure aplicarea unor principii obiective, transparente si bazate pe merit in procesul de promovare si de salarizare a judecatorilor si sa imbunatateasca responsabilitatea sistemului judiciar, care a fost un element crucial al intregului efort de reforma.

„In pofida faptului ca una dintre cerintele-cheie pentru indeplinirea criteriilor de aderare la UE a fost un proces adecvat de recrutare a judecatorilor si a faptului ca Banca Mondiala a acordat si continua sa acorde asistenta financiara pentru dezvoltarea unor teste de aptitudini pentru judecatori, se pare ca practica numirii directe a magistratilor, fara sustinerea unui examen al

aptitudinilor, continua sa fie folosita pentru un numar semnificativ de posturi, desi legea prevede ca aceasta procedura sa fie utilizata numai cu caracter exceptional”, noteaza documentul misiunii Bancii Mondiale.

Cotidianul

CSM reactioneaza

CSM catalogheaza drept „surprinzatoare aprecierea acestei institutii de credit cu privire la stadiul reformei sistemului judiciar, competenta acesteia limitandu-se la modul de derulare de catre Consiliul Superior al Magistraturii a proiectelor finantate de Banca Mondiala”.

Chiuariu a mai precizat ca imprumutul acordat de Banca Mondiala a fost acordat in mai 2006, avand termen de finalizare in 2011.

In ceea ce priveste critica adusa CSM cu privire la lipsa identificarii unei metode obiective de promovare a magistratilor, „Consiliul Superior al Magistraturii nu intelege ingrijorarea Bancii Mondiale, care nu a finantat si nu deruleaza niciun proiect in legatura cu acest aspect”.

Reprezentantii justitiei romane concluzioneaza ca Banca Mondiala si-a depasit atributiile, a primit informatii fragmentate si, mai ales, a tras concluzii lipsite de un fundament real.

Adevarul

Daniel Buda cere demisia lui Chiuariu

Deputatul PD Daniel Buda nu l-a iertat nici de data aceasta pe ministrul Tudor Chiuariu:

„Nu este prima data cand constatam ca ministrul Chiuariu da dovada de imaturitate politica, incompetenta si iresponsabilitate, de aceea consideram ca ar trebui demis, sau domnia sa sa renunte la aceasta functie de importanta majora pentru Romania, care in mod evident ii depaseste capacitatile”.

Romania Libera

Chiuariu nu este vinovat

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Anton Pandrea, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca actualul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, nu este „vinovat” de comentariile negative la adresa Consiliului din scrisoarea Bancii Mondiale referitoare la ritmul reformei in justitie.

Judecatorul Anton Pandrea sustine insa ca nu se poate pronunta cu privire la chestiunile care sunt in atributiile exclusive ale Ministerului Justitiei, cum ar fi modificarile legislative.

Gandul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro