Sari direct la conținut

Presa despre „progresele” legii votului uninominal

HotNews.ro

Proiectul legii votului uninominal a trecut de comisia electorala dar va putea fi adoptat de catre parlament abia peste cateva saptamani, scrie Gandul.

Deorece astfel se depasete termenul limita acordat de presedinte legislativului, guvernul se pregateste sa adopte legea prin asumarea raspunderii, noteaza EvZ.

PRM s-a declarat impotriva acestei proceduri si ameninta guvernul cu o motiune de cenzura, afirma Adevarul.

Si UDMR se pronunta impotriva angajarii raspunderii guvernului, sustine Romania Libera.

Uninominal la sfarsitul lui noiembrie

Sedinta-fulger, ieri, la Comisia de Cod electoral. In doar cateva zeci de minute, parlamentarii au finalizat raportul asupra proiectului privind votul uninominal si l-au trimis Senatului spre dezbatere.

Decizia a fost luata cu 9 voturi „pentru” si o abtinere din partea UDMR, la numai o zi dupa ce presedintele Traian Basescu a dat termen de o saptamana pentru adoptarea acestei legi, avertizand ca, in caz contrar, va emite decretul pentru referendum.

Gandul

Asumarea raspunderii, solutie de avarie

PNL, PSD si PD au anuntat, in luna mai a acestui an, ca au ajuns la un acord in privinta sprijinirii votului uninominal, in varianta Pro Democratia.

Teoretic, cele trei partide asigurau, impreuna, cele doua treimi necesare pentru adoptarea in Comisia electorala.

In realitate, dezbaterile care au urmat in Comisia electorala au fost complicate de reprezentantii PSD. Acestia au contestat, initial, compromisul realizat cu Pro Democratia, dupa care au tergiversat dezbaterile cu numeroase amendamente care nu au fost acceptate, pentru ca schimbau radical intelegerea initiala.

In aceste conditii, presedintele Traian Basescu a adresat luni o scrisoare celor doi presedinti ai Camerelor in care ii anunta ca, in cazul in care nu primeste spre promulgare Legea votului uninominal pana pe 22 octombrie, va emite decretul de organizare a unui referendum pe aceasta tema.

A doua zi, Comisia electorala a adoptat proiectul care va intra in dezbaterea Senatului, dar trebuie adoptat si de Camera Deputatilor.

Liberalii se tem ca, prin organizarea unui referendum pentru uninominal, presedintele Traian Basescu va avea ocazia sa sprijine campania pentru euroalegeri a PD. Ei urmeaza sa decida saptamana viitoare daca guvernul Tariceanu isi va asuma raspunderea pentru proiectul de lege.

„Vom astepta prima zi a dezbaterilor din Senat. Daca merge incet, nu-i vom lasa lui Basescu initiativa, ci vom discuta asumarea raspunderii”, ne-a declarat un lider PNL.

Textul care urmeaza sa fie discutat de plenul Senatului este chiar varianta propusa de Asociatia Pro-Democratia. Presedintele Comisiei, liberalul Mihai Voicu, a respins din start ideea ca rapiditatea votului dat ieri ar avea vreo legatura cu data impusa de seful statului.

„Faptul ca am trecut peste o asemenea etapa trebuie sa spun, inca de la bun inceput, ca nu are nicio legatura cu referendumul”, a aratat Voicu.

Acesta a explicat ca motivul pentru care proiectul a putut fi avansat catre Senat este acela ca s-a renuntat, in comisie, la introducerea in corpul legii, a desenarii colegilor uninominale. Chiar si in aceste conditii, presedintele Comisiei de Cod electoral a apreciat ca procesul de adoptare a textului normativ va mai dura, in cel mai bun caz, cateva saptamani.

“Termenul de o saptamana este o gluma, iar angajarea raspunderii Guvernului pe aceasta tema reprezinta o decizie colectiva a Executivului. Cred, dar nu sunt sigur, ca termenul acesta de o saptamana nu mai poate fi indeplinit nici pentru asumarea raspunderii”, a spus Voicu.

EvZ

PRM pune de o motiune

PRM este singurul partid care si-a anuntat intentia de a depune o motiune de cenzura, in cazul in care guvernul isi va angaja raspunderea pe legea de introducere a votului uninominal. PSD si PD au precizat ca nu se vor alatura demersului peremistilor, iar liberalii se gandesc din ce in ce mai serios la procedura asumarii raspunderii.

Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a declarat, ieri, ca procedura respectiva reprezinta „un derapaj constitutional”. „In conditiile in care sunt demarate dezbaterile parlamentare, asumarea raspunderii guvernului apare, din punct de vedere constitutional, ca impunere a unei dictaturi a guvernului la santajul prezidential.

PRM va folosi toate armele luptei parlamentare, democratice pentru a impiedica acest derapaj constitutional, ajungand pana la posibilitatea de a discuta si cu alte partide sa declansam o motiune de cenzura”, a spus liderul peremist.

El a precizat ca legea fundamentala nu ii impiedica pe semnatarii unui motiuni anterioare, in acest caz pe cei ai PSD, sa sprijine inca un astfel de document.

Bolcas a mai aratat ca se bazeaza inclusiv pe voturile unor partide care, desi doresc introducerea votului uninominal, nu sunt multumite de forma adoptarii acesteia.

Potrivit Constitutiei, un partid are nevoie de 117 semnaturi pentru a initia o motiune de cenzura, PRM avand, in acest moment, 44 de parlamentari.

Adevarul

Si UDMR e impotriva asumarii raspunderii

Potrivit lui Borbely, varianta asumarii raspunderii pe acest proiect legislativ nu a fost discutata in cadrul coalitiei de guvernamant.

Vice-presedintele UDMR a precizat ca

formatiunea sa nu agreeaza varianta angajarii raspunderii Guvernului pe proiectul votului uninominal, dar nici pe cea a unui referendum pe aceasta tema. „Se stie ca majoritatea populatiei doreste schimbarea sistemului de vot”, a spus el, potrivit aceleiasi surse.

Laszlo Borbely a spus ca proiectul de lege pentru introducerea votului uninominal trebuie sa fie dezbatut in Parlament, cu analizarea tuturor amendamentelor, unele depuse chiar de Uniune, deoarece considera ca varianta comisiei de cod electoral nu este satisfacatoare.

Romania Libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro