Presa elenă: Omul de afaceri bulgar Spass Roussev ar pregăti o ofertă angajantă pentru achiziția Telekom România
Omul de afaceri bulgar Spass Roussev ar pregăti o ofertă angajantă pentru achiziționarea Telekom România de la grupul elen OTE, potrivit declarațiilor făcute de acesta într-o convorbire telefonică cu Bloomberg, informează publicația elenă Capital.gr.Surse guvernamentale au declarat luna trecută pentru HotNews.ro că ‘discuții de tatonare privind vânzarea operațiunilor fixe și mobile ale Telekom România au avut loc în acest an, dar nu există la acest moment o decizie, care să fi fost comunicată autorităților statului român, acționarul minoritar”.
Roussev, care a semnat un acord în ianuarie pentru a achiziționa filiala Telekom Albania a grupului Deutsche Telekom, pentru 50 de milioane de euro, ar fi declarat că a fost chemat să pregătească o ofertă angajantă pentru a doua rundă de discuții, scrie publicația citată.
- De ce se înmulțesc zvonurile legate de posibila vânzare a Telekom România: Pierderi continue de venituri, clienți și angajați în ultimii ani
Cele mai recente zvonuri privind vânzarea operațiunilor Telekom România au apărut în luna ianuarie din acest an, când omul de afaceri bulgar Spas Rusev a declarat pentru publicația bulgară Capital.bg că achiziția Telekom Albania ar fi prima etapă a tentativei sale de consolidare a pieței telecomunicațiilor în Balcani. Acesta a mai declarat că negociază cu Deutsche Telekom pentru preluarea companiei din România, urmând apoi Macedonia.
- Contactați la acel moment de HotNews.ro, oficialii grupului elen OTE au negat că ar fi intrat în negocieri pentru vânzarea Telekom România, iar cei ai Deutsche Telekom au transmis că nu comentează astfel de speculații media.
În februarie 2017, Ministerul Comunicațiilor a ieșit chiar cu o reacție publică după ce în media apăruseră de asemenea zvonuri pe acest subiect:
- „Politica Guvernului României în ceea ce privește companiile în care statul este acționar este aceea de a proteja portofoliul statului român și interesele cetățenilor, astfel încât companiile să fie profitabile. În acest sens, CEO-ul Telekom a dezvoltat un plan de afaceri pe termen mediu pentru stabilizarea companiei, pe care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale îl susține, prin reprezentanții săi în consiliul de administrație, alături de ceilalți acționari ai companiei. Planul de afaceri nu conține nicio referire la vanzarea de active ale Telekom România.„, comunica Ministerul Comunicațiilor în februarie 2017.
O posibilă explicație pentru apariția continuă a acestor zvonuri o reprezintă continua scădere a afacerilor Telekom în România, împreună cu reducerea numărului de clienți și de angajați.
Grupul Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote), la care statul este acționar minoritar, a raportat venituri în valoare de 216,6 milioane de euro în primele trei luni din acest an, în scădere cu 4,4% faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele grupului elen OTE, acționarul majoritar. Telekom a continuat să piardă abonați la serviciile de internet, TV și telefonie mobilă, singura creștere fiind pe segmentul de telefonie fixă, datorită creşterii semnificative a bazei de clienţi pentru servicii integrate fix-mobil.
- Pentru detalii privind rezultatele din primul trimestru 2019 citește: Afacerile grupului Telekom în România, la care statul este acționar minoritar, au continuat să scadă și în primul trimestru din acest an
- Pentru scăderea numprului de clienți în perioada 2015-2017, citește: Deutsche Telekom: Veniturile Telekom Romania au scazut cu 1,3% pana la 972 milioane euro in 2017/Continua scaderea numarului de clienti de telefonie mobila, fixa si internet
- Pentru detalii legate de scăderea numărului de angajați, citește: UPDATE Sindicaliștii din Telekom protestează joi în fața Ministerului Comunicațiilor, reclamând „miile de concedieri abuzive și mascate” din ultimii ani / Telekom: Schimbările din ultimii ani au vizat îmbunătățirea relației cu clienții prin digitalizare, iar pentru angajații afectați am asigurat protecție socială avantajoasă
Acționariatul firmelor din grupul Telekom România
Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) este detinuta de grupul elen OTE (54,01% din actiuni) si de statul roman (45,99% din actiuni). Acționarul majoritar al OTE este grupul german Deutsche Telekom, care deține 40% din acțiunile grupului elen.
Telekom Romania Mobile Communications (fosta Cosmote) este deținută de Cosmote Mobile Communications (69,99999874% din acțiuni), Telekom Romania Communications (30%) și acționari persoane fizice (0,00000126%).