Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Bolivia: Mandat de arestare pentru generalul care l-a capturat pe Che Guevara; Rusia renunta la programul american de distrugere a armelor de distrugere in masa; Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy, acuzat de deturnare de fonduri

HotNews.ro
PRESA IN DIAGONALA, Foto: Colaj foto
PRESA IN DIAGONALA, Foto: Colaj foto

Bolivia: Mandat de arestare pentru generalul care l-a capturat pe Che Guevara. Justitia boliviana a emis un mandat de arestare pentru generalul in rezerva Gary Prado Salmon, celebru pentru capturarea lui Ernesto „Che” Guevara in 1967, din cauza legaturilor sale cu un grup de mercenari, a anuntat miercuri judecatorul Sixto Fernandez. Justitia, care il suspecteaza pe generalul Prado de legaturi cu grupul mercenarului boliviano-croato-maghiar Eduardo Rozsa Flores, a emis mandatul de arestare impotriva fostului general in varsta de 73 de ani, dupa ce a constatat ca acesta nu s-a prezentat la audieri in fata instantei din Tarija. Prado Salmon l-a arestat pe revolutionarul Che Guevara in timp ce incerca formarea unei scoli de gherila in Bolivia, argentinianul fiind executat in octombrie 1967. Eduardo Rozsa Flores a fost si el impuscat de catre fortele de politie in aprilie 2009, scrie AFP.

Rusia renunta la programul american de distrugere a armelor de distrugere in masa. Propunerile Statelor Unite privind extinderea programului bilateral care vizeaza dezafectarea armelor de distrugere in masa sunt in afara conceptului Moscovei de cooperare in acest domeniu, a declarat miercuri ministrul rus de externe. „Am primit o propunere din partea SUA privind extinderea Acordului Nunn-Lugar din 1992, care urmeaza sa expire in luna iunie 2013. Partenerii nostri stiu ca propunerea lor este in contradictie cu ideile noastre cu privire la formele de baza pentru a continua cooperarea in acest domeniu”, a anuntat Alexander Lukashevich, anunta Ria Novosti.

Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy, acuzat de deturnare de fonduri. Nicolas Sarkozy, fost presedinte al Frantei intre 2007 si 2012, se confrunta cu probleme juridice dupa ce un grup anti-coruptie a depus o plangere pentru abuz de fonduri publice pentru plata sondajelor de opinie. Grupul Anticor sustine ca sondajele comandate sub presedintia lui Sarkozy au avut un „interes privat” si au fost finantate prin deturnare de fonduri de la stat. Sondajele comandate de fostul presedinte evaluau starea de spirit a natiunii sau intentiile de vot ale alegatorilor. Conform avocatului Anticor, Jerome Karsenti, suma totala cheltuita pe sute de sondaje de opinie se ridica la 9,4 milioane de euro, informeaza The Guardian.

Serbia reactioneaza la cererile Comisiei Europene privind Kosovo. Premierul sarb Ivica Dacic si-a exprimat dezamagirea fata de cerintele Comisiei Europene privind relatiile Serbiei cu Kosovo, dupa publicarea unui raport al CE. „Insistenta Comisiei Europene pentru pastrarea integritatii teritoriale a Kosovo ar putea pune capat dialogului, in loc sa ajute la reluarea lui”, a avertizat prim-ministrul Dacic, citat de presa sarba. „Sunt dezamagit de acest raport. Poate ca ar fi fost mai echitabil daca s-ar fi cerut ca Serbia sa recunoasca Kosovo, nu recunoasterea suveranitatii statului”, scrie Novinite.

Generalul american John Allen a fost numit comandant suprem al fortelor NATO si va fi inlocuit in Afghanistan de Joseph Dunford. Generalul american John Allen a fost numit comandant suprem al fortelor NATO si va fi inlocuit in fruntea coalitiei internationale din Afghanistan de un alt general american, Joseph Dunford, a anuntat secretarul american al Apararii, Leon Panetta. Generalul Allen, care il va inlocui pe amiralul James Stavridis „in primavara” lui 2013 in acest post ocupat intotdeauna de un american, comanda forta NATO din Afghanistan din iulie 2011. Generalul Dunford, care ii va succeda, este in prezent numarul doi al corpului de infanterie marina, a precizat Panetta, alaturi de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, in marja unei reuniuni a ministrilor aparari din tarile aliate care are loc la Bruxelles. Nominalizarea celor doi generali de catre presedintele american Barack Obama trebuie avizata de Senatul american, anunta AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro