Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale: Romania mai are rezerve de gaze pentru doar 15 ani, iar de petrol pentru 14 ani
In Romania, rezervele de gaze naturale sunt de 185 miliarde de metri cubi, iar cele de titei de 74 milioane de tone, cantitati care asigura consumul pe o perioada de maxim 15 ani, respectiv 14 ani, sustine presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Alexandru Patruti. Si rezervele de uraniu sunt aproape epuizate, fiind asigurate resursele necesare producerii energiei electrice de la Cernavoda pentru doar 7 ani de acum inainte.
Romania sta mai bine in privinta rezervelor de huila, fiind inregistrata o cantitate de 105 milioane de tone exploatabile industrial, care pot asigura consumul pentru circa 30 de ani, a spus Patruti in cadrul conferintei Mediafax Talks about Energy.
Carbunele ramane principalul combustibil disponibil pentru producerea de energie electrica in termocentrale, cu o contributie de aproape 50%, restul fiind acoperit din energia hidro si nucleara.
Practic, Romania dispune de o gama diversificata, dar redusa cantitativ de resurse de energie primara. „Printre avantajele Romaniei in atragerea de investitii este mixul energetic echilibrat, spre deosebire de state precum Cehia si Polonia, care depind in mare masura de carbune”, a declarat Kurt Weber, directorul general al firmei de consultanta in management Horvath & Partners Romania.
In conditiile epuizarii resurselor de carbune, Romania va fi nevoita sa apeleze la importuri sau sa investeasca in energia regenerabila.
Kurt Weber sustine ca cererea crescuta de energie si resursele regenerabila fac din Romania o locatie atractiva in regiune. „Conform parerii managerilor straini activi in Romania, sectorul energetic are cel mai mare potential de crestere”, a mai spus Kurt Weber citand un barometru al Horvath & Partners. Weber crede ca in perioada 2010-2011 va fi un val de privatizari, aceasta fiind o solutie pentru atragerea de fonduri. Weber sustine ca in conditiile in care majoritatea marilor jucatori isi reevalueaza programele investitionale iar numarul activelor de pe piata creste, Romania va avea dificultati in atragerea de fonduri pentru diverse proiecte energetice.