Presedintele ANI: Un sistem informatic de prevenire a conflictelor de interese in Romania va fi functional pana la jumatatea anului 2014
Un sistem informatic integrat care va preveni conflictul de interese in timp real, in prima faza la achizitii publice pe fonduri UE si apoi la achizitiile publice din tot sistemul national, va fi operational pana la jumatatea anului 2014, a declarat miercuri Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI). In acest sens, Agentia urmeaza sa semneze in curand contractul de finantare in valoare de sapte milioane de euro din fonduri structurale, a mai spus Georgescu.
„Am denumit acest sistem Prevent – o platforma integrata care va presupune interactiune cu Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), dupa care procesarea va fi facuta la ANI prin analiza automata a datelor. Este primul sistem care va lucra in acest mod si prima oara cand aceste baze de date vor lucra impreuna fara sa deschidem zeci si mii de dosare pentru a bloca aceste proiecte care ar bloca absorbtia”, a spus Georgescu, in cadrul Future Communities // Open Innovation Fair, un eveniment de tehnologie deschis miercuri 30 octombrie, la Biblioteca Națională, si organizat de programul Biblionet România și Ministerul pentru Societatea Informațională.
Cum va functiona acest sistem? Participantii la licitatiile publice vor trebui sa completeze un formular de integritate.
„In formularul de integritate care va fi implementat in SEAP vor fi introduse elemente sau metadate care vor fi procesate la ANI. Bineinteles ca va urma si un pachet legislativ care sa introduca aceste filtre obligatorii in toate achizitiile publice. In momentul in care o firma a unei persoane cu functie de decizie intr-o institutie va participa la o procedura de licitatie cu rude pana la gradul II asa cum este definiti conflictul de interese sistemul va emite un avertisment pe care il vom transmite mai departe persoanei respective si vom atentiona ca este pe cale sa se produca un conflict de interese”, a spus seful ANI.
Euractiv.ro scria in luna febaruarie din acest an ca functionarii publici cu atributii in gestionarea fondurilor UE, persoanele de decizie din cadrul autoritatilor contractante si persoanele fizice sau juridice care participa la procedurile de achizitii publice isi vor introduce obligatoriu datele de identificare in „Sistemul informatic integrat pentru prevenirea si identificarea conflictelor de interese”, care va fi dezvoltat si administrat de catre Agentia Nationala de Integritate – potrivit unui Memorandum aprobat de Guvern.
Practic, toate categoriile enumerate mai sus, adica participantii la sistemul de achizitii publice in cadrul proiectelor UE vor fi obligate prin lege sa completeze un formular, in cadrul acestui sistem, cu o serie de informatii cheie in vederea depistarii eventualelor conflicte de interese. Sistemul va analiza automat si va identifica eventualele probleme, potrivit informatiilor obtinute de EurActiv.ro.
Memorandumul aprobat de Executiv mai arata:
“Sistemul informatic integrat va procesa date si informatii astfel incat Agentia Nationala de Integritate va emite avertismente de integritate catre actorii implicate, asigurand in acelasi timp si monitorizarea implementarii acestora, pentru a putea preveni conflicte de interese, fara a bloca procedurile de achizitii si fara a afecta gestionarea proiectelor si a absorbtiei fondurilor structurale”.
In acelasi timp, acest sistem “va asigura evitarea blocarii unor proiecte prin demararea unor procedure de verificare derulate pe perioade foarte lungi, avand ca efect cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene, institutiile putand sa remedieze situatiile privind un potential conflict de interese”.
Realizarea si implementarea sistemului , mai exact a primelor module, ar urma sa aiba loc peste aproximativ 9 luni, dupa ce va vor fi parcurse mai multe etape: elaborarea unui studiu de prefezabilitate si impact financiar si consultanta de specialitate, organizarea unei proceduri de achizitie publica si atribuirea contractului de dezvoltare a sistemului electronic.
Raportul de activitate al ANI, din septembrie 2013, arata ca acest proiect a fost înaintat, la data de 14 august 2013, Organismului Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale. În prezent, proiectul este în procedură de evaluare.
Context
Conflictele de interese in cadrul procedurilor de achizitii publice reprezinta principal deficienta constatata de Comisia Europeana, in cadrul controalelor derulate pe proiectele cu fonduri europene si la autoritatile responsabile cu derularea programelor.