Sari direct la conținut

Presedintele ANRCTI: Daca Saudi Oger castiga noua licenta de comunicatii mobile, nu o poate cesiona catre Zapp

HotNews.ro

Grupul Saudi Oger, proprietarul Zapp, poate participa la procedura de selectie comparativa pentru noua licenta de comunicatii mobile, insa in cazul in care castiga, nu poate cesiona licenta catre Zapp, a declarat marti pentru HotNews.ro Dan Georegscu, presedintele Autoritatii de Reglementare in Comunicatii. Arbitrul telecom a anuntat marti ca patru companii, printre care si Saudi Oger, au depus oferte pentru noua licenta. Conform prevederilor legale insa, operatorii care detin deja o licenta de telefonie mobila, respectiv Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS si Zapp sunt opriti de la obtinerea acestei licente.

„Actul normativ nu face in nici un fel referire la actionarii acestor operatori, nici la persoanele juridice la care acestia sunt actionari, ceea ce permite Saudi Oger Ltd. sa participe la procedura. Precizam insa ca oferta depusa de Saudi Oger Ltd. va putea fi declarata ca fiind calificata numai dupa analizarea tuturor documentelor necesare de catre comisia de licitatie”, a precizat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

Saudi Oger nu poate cesiona noua licenta de comunicatii mobile catre Zapp

Patru din cele 10 companii care au cumparat caietul de sarcini pentru noua licenta de comunicatii mobile (in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz), printre care si Saudi Oger, proprietarul Zapp, au depus pana la data limita, 4 august, ofertele pentru noua licenta de comunicatii mobile.

Nu este greu sa te intrebi ce intentioneaza sa faca proprietarul Telemobil, operatorul retelei de telefonie mobila Zapp, cu inca o licenta de comunicatii mobile. Legea permite transmiterea licentei de la un operator la altul prin cesiune, insa presedintele ANRCTI spune ca, si in aceste conditii Zapp si orice alt detinator al unei alte licente de servicii de comunicatii electronice mobile substituibile cu cele ce pot fi furnizate prin utilizarea benzilor de frecvente 410-415/420-425 MHz nu poate pune mana pe noua licenta.

„Singura modalitate legala prin care licenta poate fi transmisa de la un operator la altul este cesiunea, care se face obligatoriu cu acordul prealabil al ANRCTI. Avand in vedere prevederile legale precum si cele ale documentatiei aferente procedurii de selectie, in cazul cesiunii acestei licente, noul detinator trebuie sa indeplineasca toate conditiile cerute la acordarea initiala a licentei, ceea ce inseamna ca interdictia de participare pentru Telemobil se extinde si la dobandirea licentei prin cesiune”, a mentionat Dan Georgescu.

La inceputul acestui an, Zapp a anuntat ca grupul Saudi Oger din Arabia Saudita a preluat in totalitate compania Telemobil, dupa ce a cumparat de la Qualcomm Incorporated 50% din actiunile Inquam Limited. Grupul saudit detinea deja 50% din Inquam, a carei subsidiara este Telemobil. Partile nu au facut publici alti termeni ai tranzactiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro