Sari direct la conținut

Presedintele CNA, Laura Georgescu, spune ca a primit NUP intr-un dosar care a vizat sigla "RTV"

HotNews.ro

Laura Georgescu, presedintele CNA, a declarat pentru Mediafax ca a primit o decizie de neincepere a urmaririi penale intr-un dosar in care a fost acuzata de Realitatea TV ca nu a pus in aplicare de indata o decizie a Tribunalului, care viza sigla „RTV”, ce era folosita la acel moment de Romania TV.

Anuntul a fost facut luni seara de Laura Georgescu, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), intr-o declaratie acordata agentiei Mediafax, in contextul in care aceasta a raspuns acuzatiilor aduse de Elena Udrea, presedintele Partidului Miscarea Populara (PMP). Elena Udrea a declarat ca PMP a scris un denunt penal impotriva presedintelui CNA pe motiv ca aceasta protejeaza, prin lipsa de reactie, practicile de la Antena 3.

Astfel, Laura Georgescu a precizat ca, intr-un caz similar, in 2013, cand Realitatea Media i-a facut plangere penala pentru ca nu si-ar fi indeplinit atributiile, a primit o decizie de neincepere a urmaririi penale (NUP).

„In luna august 2013, Consiliul a avut o unica sedinta, in data de 22.08. 2013, data la care Realitatea Media mi-a facut plangere penala pe un subiect similar cu cel in discutie astazi (Ordonanta Presedintiala obtinuta impotriva Romania TV). In data de 08.08.2014 am primit NUP si, potrivit noului Cod penal, costurile judiciare inutile sunt suportate din bugetul de stat, adica din taxele si impozitele platite de contribuabilul roman”, a spus Laura Georgescu.

Conform documentului, Procurorul a dispus printr-o Ordonanta din 1 august 2014 „clasarea cauzei” fata de Laura Georgescu, „sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu”, intrucat „infractiunea nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”.

Procurorul a constatat ca, pe 11 octombrie 2013, s-a inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 5 Bucuresti dosarul penal format ca urmare a Ordonantei nr. 530/P/2013 din 17 septembrie 2013 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica, prin care s-a dispus declinarea competentei de solutionare a cauzei in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti.

In fapt, pe 27 august 2013 a fost inregistrata plangerea formulata de SC Realitatea Media SA, prin administratorul special Florin Bercea, impotriva presedintelui CNA, Laura Georgescu, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu, constand in faptul ca aceasta nu a pus in executare de indata o sentinta civila din data de 7 august 2013 a Tribunalului Bucuresti.

La acea data, Tribunalul Bucuresti (TB) a decis suspendarea de indata a utilizarii marcilor „RTV” si „Noi facem realitatea” de companiile SC Ridzone Computers SRL (societatea care detine licenta audiovizuala a televiziunii Romania TV, n.r.) si SC RTV Satellite Net SRL (asociatul majoritar al Ridzone, n.r.), iar hotararea TB trebuia aplicata pana la solutionarea actiunii intentate de Realitatea Media. Decizia TB mai dadea dreptul Realitatea Media sa emita programe pe frecventa RTV (marca RTV era folosita atunci ca sigla de televiziunea Romania TV, n.r.).

Conform Ordonantei, Laura Georgescu a declarat atunci cand a fost audiata ca, pe 8 august 2013, a primit o adresa de la Realitatea Media SA prin care se inainta certificatul de grefa in vederea inscrierii mentiunilor pentru opozabilitate. Ea a mai spus ca a solicitat punctul de vedere al Oficiului Juridic si Reglementari (din cadrul CNA, n.r.), cu privire la subiectul adresei, in vederea solutionarii acesteia cu indeplinirea conditiilor de legalitate. Punctul de vedere recomanda monitorizarea programului Romania TV in care era afisata sigla „RTV”, respectiv existenta vreunei emisiuni „Noi facem Realitatea” si ulterior analizarea acestor aspecte in cadrul Consiliului.

Avand in vedere ca planificarea concediilor membrilor Consiliului pentru luna august 2013 era deja stabilita la Biroul Resurse Umane, pe 21 august 2013 s-a facut publica (pe site-ul institutiei si prin e-mail catre toti radiodifuzorii) ordinea de zi a singurei sedinte din luna august 2013, respectiv cea din 22 august 2013, care la pozitia 13 continea notificarea publica de la Realitatea Media S.A. (adica la 13 zile dupa primirea adresei, in termenul legal de 30 de zile), se mai spune in Ordonanta privind clasarea.

Subiectul a fost analizat in sedinta CNA din 22 august 2013, in prezenta a 8 membri ai Consiliului (cvorum la limita) si s-a luat decizia trimiterii unei scrisori de atentionare catre Romania TV privind evitarea utilizarii siglei „RTV”, producatoare de confuzie, solicitarea fiind pusa in aplicare de Romania TV imediat dupa trimiterea adresei.

Astfel, procurorul a decis ca in cauza de fata „nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu”, atat sub aspectul laturii subiective, lipsind intentia, cat si sub aspectul laturii obiective, fiind incident cazul de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale, respectiv fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege.

Procurorul a mai dispus ca analiza intregului material probator administrat in cauza nu a relevat comiterea de catre Laura Georgescu a infractiunii de abuz in serviciu, activitatile desfasurate nefiind de natura sa prejudicieze drepturile sau interesele Realitatea Media.

Impotriva solutiei poate fi formulata plangere in termen de 20 de zile de la comunicare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro