Sari direct la conținut

Presedintele Comisiei parlamentare de control al SIE: Conform Constitutiei, cele doua camere reunite iau cunostinta de propunerea presedintelui pentru sefia SIE si voteaza. Nu este vorba de CSAT

HotNews.ro

​Presedintele Comisiei speciale parlamentare pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe, Mihaita Calimente (deputat PNL) a explicat, pentru HotNews.ro, ca procedura de numire a sefului SIE se face prin convocarea celor doua camere reunite ale parlamentului care se pronunta prin vot, conform Constitutiei, asa cum s-a procedat si in cazul numirii lui Teodor Melescanu, fara sa fie nevoie si de etapa aprobarii din partea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, asa cum sustine liderul senatorilor PSD Ilie Sarbu.

„Asa cum s-a procedat pana acum, conform Constitutiei, si la numirea domnului Melescanu, presedintele Basescu a anuntat ca este desemnat domnul Melescanu, apoi a trimis presedintilor celor doua camere documentele pentru luarea la cunostinta si intrunriea plenului pentru vot”.

„Nu a fost vorba de o aprobare din partea CSAT si cred ca nici in trecut nu s-a utilizat aceasta procedura” a spus Calimente.

„In Constitutie este clar inscrisa procedura si oricum Constitutia este superioara legii”, a adaugat acesta, intrebat despre afirmatia lui senatorului Sarbu.

Ce prevede Constitutia:

Art. 65 alin (2) litera h prevede ca sedintele comune ale celor doua camere ale parlamentului se reunesc pentru „numirea, la propunerea Preşedintelui României, a directorilor serviciilor de informaţii şi exercitarea controlului asupra activităţii acestor servicii”.

Intr-adevar, legea functionarii SIE, care apare si pe site-ul institutiei, prevede astfel: „Art. 6. – (1) Conducerea Serviciului de Informaţii Externe se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la propunerea Preşedintelui României,” insa aceasta este practic neconstitutionala.

Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Mihai Razvan Ungureanu sef la SIE, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Iohannis i-a instiintat, printr-o scrisoare oficiala, pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului despre aceasta nominalizare, urmand ca Parlamentul sa adopte o hotarare in acest sens.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro