Presedintele Comisiei parlamentare de control al SIE: Conform Constitutiei, cele doua camere reunite iau cunostinta de propunerea presedintelui pentru sefia SIE si voteaza. Nu este vorba de CSAT
Presedintele Comisiei speciale parlamentare pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe, Mihaita Calimente (deputat PNL) a explicat, pentru HotNews.ro, ca procedura de numire a sefului SIE se face prin convocarea celor doua camere reunite ale parlamentului care se pronunta prin vot, conform Constitutiei, asa cum s-a procedat si in cazul numirii lui Teodor Melescanu, fara sa fie nevoie si de etapa aprobarii din partea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, asa cum sustine liderul senatorilor PSD Ilie Sarbu.
„Asa cum s-a procedat pana acum, conform Constitutiei, si la numirea domnului Melescanu, presedintele Basescu a anuntat ca este desemnat domnul Melescanu, apoi a trimis presedintilor celor doua camere documentele pentru luarea la cunostinta si intrunriea plenului pentru vot”.
„Nu a fost vorba de o aprobare din partea CSAT si cred ca nici in trecut nu s-a utilizat aceasta procedura” a spus Calimente.
„In Constitutie este clar inscrisa procedura si oricum Constitutia este superioara legii”, a adaugat acesta, intrebat despre afirmatia lui senatorului Sarbu.
Ce prevede Constitutia:
Art. 65 alin (2) litera h prevede ca sedintele comune ale celor doua camere ale parlamentului se reunesc pentru „numirea, la propunerea Preşedintelui României, a directorilor serviciilor de informaţii şi exercitarea controlului asupra activităţii acestor servicii”.
Intr-adevar, legea functionarii SIE, care apare si pe site-ul institutiei, prevede astfel: „Art. 6. – (1) Conducerea Serviciului de Informaţii Externe se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la propunerea Preşedintelui României,” insa aceasta este practic neconstitutionala.
Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Mihai Razvan Ungureanu sef la SIE, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Iohannis i-a instiintat, printr-o scrisoare oficiala, pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului despre aceasta nominalizare, urmand ca Parlamentul sa adopte o hotarare in acest sens.