Presedintele CSA avertizeaza ca ar putea sanctiona cu suspendarea activitatii asiguratorii care au in vedere doar interesele comerciale in detrimentul asiguratilor
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis demararea unor actiuni de control la asiguratorii care inregistreaza cresteri ale numarului de petitii, iar rezultatele acestor controale vor fi analizate si vor fi luate masuri pentru remedierea situatiilor constatate, a declarat miercuri Constantin Buzoianu, presedintele CSA. Speram ca lucrurile sa evolueze in directia pe care ne-o dorim cu totii, dar daca nu se va intampla asa, vom trece la aplicarea unor sanctiuni mult mai dure, care ar putea merge pana la suspendarea activitatii asiguratorilor care au in vedere doar interesele comerciale in detrimentul intereselor asiguratilor, a avertizat acesta.
- „Au inceput sa apara din ce in ce mai multe sesizari cu privire la modul defectuos in care unii asiguratori efectueaza constatarea daunelor precum si la refuzul unor asiguratori de a plati pagubitilor daunele ce li se cuvin. Pentru unele societati, numarul petitiilor inregistrate la CSA a crescut foarte mult, in primele cinci luni din acest an comparativ cu acelasi interval din 2011. Mai mult decat atat, unii dintre dumneavoastra inteleg sa raspunda cu intarziere la solicitarile noastre, legate de depunerea documentatiilor necesare pentru verificarea plangerilor primite din partea clientilor, fapt ce a determinat Consiliul CSA sa ia masurile de sanctionare a conducatorilor din 5 societati”, a declarat miercuri Constantin Buzoianu, presedintele CSA in cadrul Conferintei Asiguratorilor din Romania, eveniment organizat de UNSAR.
Saptamana trecuta, autoritatea a decis sa sanctioneze directori din conducerile a cinci companii de asigurari, care s-ar fi facut vinovati de intarzieri la plata despagubirilor catre asigurati, peste termenele legale. Astfel, Bogdan Alexander Adamescu, presedinte directorat Astra Asigurari (amenda 30.000 de lei), Bucsa Iulius Alin, director general al Euroins Romania (10.000 de lei), Stamov Bozhidar Stoyanov, director directia daune in Euroins Romania (10.000 lei), Mariana Diaconescu, presedinte directorat Asirom VIG (10.000 lei), Ovidiu Vadean, director directia daune din Asirom VIG (10.000 lei), Mihail Tecau, presedinte directorat Omniasig si Eugen Stoica, director directia Daune in Omniasig, amendati cu cate 5.000 lei pentru situatia inregistrata la fosta BCR Asigurari VIG. De asemenea, Dumitru Dobrota, sef Departament Daune la Carpatica Asig a fost sanctionat cu avertisment scris.
Presedintele CSA a mai subliniat si nevoia de a monitoriza modul in care lipsa de profitabilitate a asiguratorilor influenteaza relatia cu asiguratii.
- „La sfarsitul primului trimestru din acest an, segmentul asigurarilor generale inregistra o rata a daunei de 74,74%, iar rata combinata a daunei a fost de 113,03%. Ceea ce inseamna ca volumul dumneavoastra de cheltuieli de achizitie si de administrare plus daunele platite si rezervele constituite depasesc nivelul primelor castigate. Chiar daca CSA nu poate interveni in politicile comerciale ale asiguratorilor, situatia aceasta ne impune monitorizarea mult mai atenta a indicatorilor pe care ii raportati si a modului in care aceasta lipsa de profitabilitate influenteaza relatia cu asiguratii”, a mai spus Buzoianu.
Rangam Bir, presedintele UNSAR: Daunele si indemnizatiile platite pentru contractele de asigurare a depasit 4,8 miliarde lei in 2011
Prezent la eveniment, Rangam Bir, presedintele UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurari) a subliniat ca asiguratorii nu colecteaza doar prime, ci acopera si riscuri.
- „Asiguratorii acopera riscuri, nu colecteaza doar prime; riscurile au un pret, necesar pentru a indeplini obligatiile contractuale pe termen lung ale politelor”, a declarat Rangam Bir, presedintele UNSAR.
Potrivit acestuia, in 2011, nivelul daunelor si indemnizatiilor platite pentru contractele de asigurare ca procent din primele brute subscrise a ajuns la 61%, valoarea acestora depasind 4,8 miliarde lei. Spre comparatie, in 2010, valoarea indemnizatiilor si a daunelor platite pentru contractele de asigurare a depasit 5,47 miliarde lei, reprezentand 66% din primele brute subscrise in piata.