Sari direct la conținut

Presedintele CSM, Virgil Andreies: Parlamentul trebuie sa anuleze Legea Voiculescu

HotNews.ro

Presedintele CSM, judecatorul Virgil Andreies a declarat pentru RFI ca legea Voiculescu, potrivit careia fostii proprietari de case nationalizate nu mai pot primi proprietatile in natura, trebuie anulata de Parlament. In opinia judecatorului Andreies, decizia Curtii Constitutionale genereaza o noua incoerenta legislativa. Presedintele CSM a mai mentionat ca in Romania dreptul de proprietate a fost legiferat pe considerente electorale.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreies, a comentat pentru RFI Romania decizia Curtii Constitutionale in cazul actului normativ care modifica legea caselor nationalizate prin care fostii proprietari nu mai primesc bunurile in natura. “Este inca o dovada a incoerentei legislative in materia proprietatii. Eu sper ca actualul legislativ sa intervina si sa anuleze efectiv aceasta lege.

Exista unele raporturi juridice determinate de schimbarile legislative succesive care s-au asezat cat de cat in ultimii ani si care se dovedesc inca o data lipsite de stabilitate prin adoptarea acestei legi. Trebuie sa avem o reglementare stabila in ceea ce priveste dreptul de proprietate”, a declarat Virgil Andreies.

Pe 14 ianuarie Curtea Constitutionala a respins contestatia formulata de presedintele Traian Basescu impotriva legii Voiculescu. Prin modificarile aduse Legii 10, fostilor proprietari li se interzice dreptul de a-si recupera proprietatile in natura iar chiriasilor care au cumparat aceste imobile li se consfinteste dreptul de proprietate. Asociatiile de proprietari si seful statului au calificat legea Voiculescu ca fiind a doua nationalizare.

Presedintele CSM a mai declarat ca legile care privesc dreptul de proprietate au fost reglementate pe considerente electorale si a oferit si o solutie prin care procesele puteau fi evitate. “Dreptul de proprietate este un drept imprescriptibil. Din punctul nostru de vedere acest drept l-am reglementat pe considerente pur electorale. Daca ar fi fost dupa mine eu as fi scos o lege dupa 1990 cu doua articole.

Articolul 1: Imobilele trecute cu titlu sau fara titlu in favoarea statului se restituie fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora. Articolul numarul 2: In termen de 10 ani statul se obliga sa construiasca locuinte pentru actualii chiriasi. Asta ar fi insemnat o reglementare stabila si in virtutea Conventiei Drepturilor Omului in ceea ce priveste dreptul la proprietate”, a mai declarat Andreies.

Asociatiile de proprietari, la randul lor, sunt de parare ca decizia Curtii Constitutionale va deschide un nou val de procese la CEDO. Maria Theodoru, presedintele unei asociatii de proprietari, spune ca statul roman a fost obligat deja sa plateasca milioane de euro si ca decizia Curtii va duce la noi procese si noi condamnari.

Istoria Legii Voiculescu

  • 24 iunie 2008: Proiectul de lege este votat in Camera Deputatilor dupa ce intial proiectul a fost respins de Senat. Pe larg, click aici 
  • 18 iulie 2008: Presedintele nu promulga proiectul de lege si trmite textul spre revizuire. Presedintele apreciaza legea drept neconstitutionala si o numeste o a doua nationalizare. Citeste aici integral argumentatia presedintelui in motivare cererii de reexaminare.
  • 9 septembrie 2008: Senatul voteaza din nou legea Voculescu. “Votul pentru propunerea legislativă privind modificarea şi completarea legii 10/2001 este un pas important pentru clarificarea situaţiei chiriaşilor care, prin această lege, primesc despăgubiri la valoarea actualizată a imobilului pe care l-au cumpărat”, a declarat senatorul Dan Voiculescu. 
  • 23 septembrie 2008: Comisia Juridica din Camera Deputatilor a reexaminat proiectul de lege si l-a avizat. Legea Voiculescu este retrimisa in plenul camerei pentru a fi votata. Reprezentantii PSD ai Comisiei au sustinut ca au tinut cont de criticile presedintelui si au operat modificari in textul actului. Reprezentantii PD-L au sustinut contrariul: “Sub masca ca au acceptat obiectiile formulate de presedinte, de fapt, nu au modificat nimic”, a declarat deputatul Daniel Buda. Pe larg click aici 
  • 8 octombrie 2008: Deputatii resping cererea de revizuire a legii Voiculescu formulata in vara de catre presedintele Traian Basescu. Pe larg click aici 
  • 12 octombrie 2008: PNL si PD-L contesta legea Voiculescu la Curtea Constitutionala. 
  • 16 octombrie 2008: 500 de persoane au participat la un protest in fata Palatului Cotroceni, solicitand presedintelui Traian Basescu sa promulge Legea caselor nationalizate. 
  • 10 decembrie 2008: Curtea Constitutionala a decis ca modificarile adoptate pe 8 octombrie de deputati la legea caselor nationalizate, prin care cele cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura proprietarilor de drept, nu incalca legea. Pe larg click aici
  • 23 decembrie 2008: Presedintele Basescu sesizeaza din nou Curtea Constitutionala pe marginea legii Voculescu. Citeste aici argumentarea presedintelui: Pe larg click aici 
  • 14 ianuarie 2008: Curtea Constitutionala respinge contestatia sefului statului. Pe larg click aici
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro