Pretul achizitiilor intarziate la MApN: patru soldati romani morti in Irak si Afganistan
Primele 10 blindate elvetiene din 31 contractate, considerate mai sigure decat cele romanesti, vor sosi la sfarsitul acesti luni, sustin oficialii MApN. Patru soldati romani au murit pana acum in TAB-uri romanesti in Irak si Afganistan. Contractul cu elvetienii fusese semnat inca din 2006, dar livrarea noilor blindate a intarziat, sustin oficialii de la Aparare, din cauza ca producatorul elvetian MOWAG GmbH a construit zece blindate in doi ani. Intre timp, MApN a stabilit ca prioritara achizitionarea a 48 de avioane de lupta, program de achizitii evaluat la 3,5 miliarde de euro.
- Caporalul Ioan Grosan a fost ucis de explozia munitie din interiorul TAB-ului cu care se afla in patrulare
- Romania a contractat un lot de 31 de blindate elvetiene Piranha, in valoare totala de 37 milioane de euro
- Potrivit evaluarilor interne M ApN are nevoie de aproximativ 600 de blindate.
- Ministrul Teodor Melescanu a anuntat ca prioritara inzestrarea armatei cu avioane de lupta
Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a anuntat la bilantul MApN ca, la finalul acestei luni, vor fi livrate primele 10 blindate Piranha. Cele 10 trasportoare, care asigura protectia soldatilor in misiunile de patrulare in zonele de razboi, fac parte dintr-un lot de 31 si urmeaza sa inlocuiasca vechile TAB-uri utilizate de soldatii romani in Afganistan si Irak. Reprezentantii MApN explica intarzierea livrarilor prin complexitatea procesului de productie:
“Chiar si atunci cand cumparam o masina trebuie sa asteptam doua sau trei luni. La un blindat e si mai mult, avand in vedere ca este un autovehicul special. Chiar daca contractul a fost semnat in 2006, productia a inceput inca din 2005”, a declarat pentru HotNews.ro Andreea Dumitru, purtatorul de cuvant al MApN.
Peste 1 milion de euro pentru un Piranha
Transportoarele blindate Piranha sunt produse de catre compania elvetiana MOWAG GmbH-Elvetia. Valoarea contractului semnat de catre Romtehnica SA din partea statului romana si compania elvetiana, in 2006, este de 37,6 milioane de euro. MApN sustine ca producatorul elvetian a stabilit calendarul de livrare astfel: primele 10 transportoare Piranha vor fi livrate la sfarsitul lunii aprilie 2008, iar celelalte 21, in loturi de cate 7, sunt asteptate in octombrie 2008, octombrie 2009 si octombrie 2010.
Cum mor soldatii romani in Irak si Afganistan
De la implicarea Romaniei cu trupe in treatrele de operatii au murit sapte soldati, cinci in Afganistan si doi in Irak. Cateva zeci de soldati au fost raniti. Dintre cei sapte soldati, patru si-au pierdut viata in TAB-urile romanesti, atacate cu dispozitive explozive. TAB-urile nu au reusit sa protejeze soldatii de explozia bombelor artizanale iar in unele cazuri soldati au ramas blocati in blindate.
Ministerul Apararii admite ca transportoarele sunt uzate si ca nu ofera protectia necesara. “Aceste TAB-uri au fost proiectate pentru cerintele de lupta din perioada anilor 80, acum aceste cerinte s-au schimbat”, a declarat, Andreea Dumitru purtatorul de cuvant al MApN.
Blindatele capcana
In 2007, senatorul Jean Vraciu, membru al Comisiei de Aparare a Senatului a efectuat o vizita in Iarak, unde a constatat ca TAB-urile romanesti sunt uzate si ca sunt pericol pentru soldati. “Blindatele reprezinta inima unor astfel de operatiuni. TAB-urile romanesti nu ofera protectia necesara, sunt depasite tehnic, se misca incet, blindajul este strapus usor de bombele artizanale”, a declarat senatorul Jean Vraciu. El a mai spus ca soldatii au si mari probleme cu mobilitatea in interiorul TAB-urilor.
“Blindatele romanesti sunt foarte mici, cei care sunt mai bine-facuti abia pot intra sau iesi. Aceste TAB-uri au fost construite pe proiecte din ani 60-70 cand nivelul de echipare a soldatilor era altul. Acum luptatorii din TAB-uri au veste antiglont si alte echipamente”, a declarat Jean Vraciu. Expertii militari sustin ca soldatii romani mor si din cauza ca nu pot sa evacueze vehicolul la timp iar munitia din interior explodeaza. Asa a murit si caporalul Ioan Grosan.
Lista neagra
- Sergentul Narcis Sonei, a fost ucis in martie 2005 in Afganistan, dupa ce blindatul in care se afla a fost afectat de explozia unei bombe artizanale
- Plutonierul-major Gheorghita Dragusanu a murit in Afganistan pe 20 iunie 2006. La aproximativ 20 kilometri de Kandahar, transportorul in care se afla militarul roman a declansat un dispozitiv exploziv improvizat.
- Plutonier major Aurel Marcu a fost ucis în data de 6 septembrie2007, după ce TAB-ul în care se afla într-o misiune de patrulare in Afganistan a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat
- Caporalul Ioan Grosan si-a pierdut viata in Irak pe 21 septembrie 2007, dupa ce munitia din TAB-ul in care se afla a explodat.
Presedintele Traian Basescu a solicitat MApN urgentarea programului de achizitii. “Cer Ministerului Apararii, Statului Major General sa depuna un efort major in indeplinirea programelor de achizitie a Armatei. Nu mai putem tolera de la an la an raportarile aproape nevinovate, cu zambetul pe buze, care arata si un oarecare nivel de dezinteres, ca iarasi nu ne-am realizat programul de achizitii”, a declarat seful statului.
In opinia sa, nerealizarea programelor de achizitii nu este justificata nici de procedurile greoaie. “Poti sa ai o intarziere in primul an, cand se intocmesc caiete de sarcini, cand se fac toate procedurile, dar perpetuarea acestei probleme an de an, nerealizarea achizitiilor de tehnica noua este un element ingrijorator pentru Armata”, a mai spus Basescu.
Avioane de 3,5 miliarde de euro
Ministrul Theodor Melescanu a declarat ca programele de achizitii sunt in grafic si ca singura problema este asigurarea de fonduri pentru viitoarele contracte de inzestrare ale armatei. Ca prioritate in domeniul achizitiilor, ministrul Melescanu a anuntat programul “Avionul Multirol” (cumpararea a 48 de avioane de lupta) in valoare de 3,5 miliarde de euro. Despre acest program de achizitii, liderul PSD Mircea Geoana a declarat ca este o batalie pe comisioane intre palatele Cotroceni si Victoria. Geoana sustine ca MApN ar trebui sa se concentreze pe capacitatea de transport si de sustinere a trupelor la distante mari.