Sari direct la conținut

Prețul panourilor fotovoltaice a scăzut la un minim istoric / De ce nu este neapărat o veste bună

HotNews.ro
Panouri fotovoltaice, Foto: AGERPRES
Panouri fotovoltaice, Foto: AGERPRES

Prețul panourilor fotovoltaice la nivel mondial se află acum la un minim istoric, spune Mirel Jarnea, manager la LONGi. Însă acest lucru poate afecta calitatea echipamentelor.

„Prețul panourilor nu mai are unde să scadă, este la un minim istoric, la costurile de producție. Aceasta se întâmplă pentru că principalul producător de panouri, China, a mizat pe o cantitate mare de export într-un timp foarte scurt, care nu s-a întâmplat, s-au construit foarte multe facilități de producție, iar capacitățile de producție din China au început să se canibalizeze între ele”, a spus Mirel Jarnea, business development manager pentru România al companiei chineze LONGi, cel mai mare producător de panouri solare din lume.

Pentru ca o fabrică să fie productivă, ea trebuie să ruleze 98% din producție, 24 de ore din 24.

Pentru a face asta, normal că trebuie să iei comenzi, a completat Jarnea.

„Anul acesta și anul viitor vor fi foarte interesanți. Prognoza noastră este că 50% din producătorii de panouri fotovoltaice la nivel global vor dispărea, fie vor da faliment, fie vor fi înghițiți de alte companii mai mari.

Compania pe care o reprezint va rezista, pentru că stăm pe cash foarte mult, dar nu știm ce se va întâmpla cu ceilalți”, a arătat el, în cadrul conferinței Energy Revolution.

UE a pierdut startul pentru a realiza fabrici de panouri pe teritoriul său. SUA ne-au luat-o înainte

Jarnea a menționat că recent, cele mai mari companii din lume au făcut un apel către statul chinez pentru a interveni asupra acestor prețuri scăzute.

„Ele nu mai sunt benefice nimănui, pentru că ele vin cu o tehnologie mai slabă, care afectează calitatea produselor și, pe termen lung, nu se știe ce se va întâmpla cu ele”.

În ceea ce privește realizarea unor fabrici de panouri pe teritoriul UE, din acest punct de vedere Statele Unite ne-au luat-o înainte.

„Au venit câțiva jucători mari, s-au asociat cu jucători locali și deja au deschis fabrici în America”, a continuat reprezentantul LONGi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro