Sari direct la conținut

Preturile apartamentelor noi ar putea scadea cu 10% in urmatoarele luni

HotNews.ro

Incetinirea activitatii investitionale pe pietele imobiliare din regiune, deci si in Romania, va continua foarte posibil si in al doilea semestru al acestui an si in 2009, estimeaza Dan Negulescu, presedintele retelei asociatiilor imobiliare din Europa Centrala (CEREAN) in Romania. Si presedintele dezvoltatorului imobiliar Impact, Dan Ioan Popp, sustine ca perioada de asteptare din piata se va prelungi, preconizand ca preturile apartamentelor noi ar putea scadea cu un procent de sub 10% in urmatoarele 3-4 luni de zile.

„Investitiile in sectorul imobiliar in Europa Centrala si de Est (CEE) au scazut in aceasta prima jumatate a anului pana la 5,9 miliarde euro, cu 14% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Incetinirea activitatii investitionale in pietele din regiune, deci si in Romania, va continua, foarte posibil, si in semestrul al doilea din 2008 si in 2009. In aceasta perioada estimam o intarziere a vanzarilor in asteptarea normalizarii situatiei atat pe piata financiara cat si pe cea imobiliara”, a declarat marti Dan Negulescu, vicepresedinte ARAI si presedintele CEREAN.

Si presedintele dezvoltatorului imobiliar Impact, Dan Ioan Popp, estimeaza prelungirea asteptarii pe piata imobiliara, fapt care va duce in urmatoarele luni la o scadere a preturilor la apartamentele noi.

„In privinta preturilor la apartamentele noi, estimam o perioada de asteptare in continuare si chiar o scadere sub 10% a preturilor in urmatoarele 3-4 luni”, a precizat Dan Ioan Popp.

Saptamana trecuta, vorbind despre dificultatile pietei imobiliare europene, Frans Burgering, presedintele Consiliului European al Profesionistilor din Domeniul Imobiliar (CEPI) a exprimat aceeasi idee: cand piata asteapta preturile scad.

„Daca ne uitam la pietele scandinave acestea sunt destul de stabile. In alte parti insa, in Irlanda, spre exemplu, sunt probleme pentru ca atatia ani preturile au tot crescut si acum au luat-o in jos. In Olanda se vinde mult mai greu. Daca inainte tranzactia se facea la trei luni, acum se asteapta si cate 5-6 luni. Zona cea mai afectata de criza financiara mi se pare partea de sud a Europei, in special Spania, dar aici problemele tin si de faptul ca s-a construit foarte mult in trecut.

In nordul Europei, preturile apartamentelor noi se stabilizeaza si poate in urmatorii ani vor scadea. Nu cred insa ca este o mare criza financiara in Europa, dar exista probleme de la tara la tara, in functie si de cat de mult se implica autoritatile nationale, de sistemele nationale de control. Cand piata asteapta insa, si tot mai mult timp, preturile scad”, a spus Burgering.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro