Sari direct la conținut

Prețurile de transfer în era Big Data post Covid-19. Datele colectate de la contribuabili ar putea moderniza și eficientiza inspecțiile fiscale

PwC România
Alexandru Ardei, Daniela Dinu, Foto: PwC România
Alexandru Ardei, Daniela Dinu, Foto: PwC România

​​Tehnologiile de analiză Big Data pot fi utilizate în domeniul prețurilor de transfer pentru a eficientiza procesul de colectare și interpretare a informațiilor, cu economii semnificative de resurse și eliminarea erorii umane. Acestea sunt cu atât mai necesare cu cât documentarea prețurilor de transfer presupune un efort semnificativ de colectare și interpretare a datelor – de la liste cu prețuri utilizate în tranzacții de către companiile ce fac parte dintr-un grup, la informații financiar-contabile sau la baze de date externe cu cotații bursiere.

În contextul pandemiei C-19, ANAF a accelerat procesul de digitalizare care era deja anunțat ca prioritate pentru acest an. Având în vedere că verificarea prețurilor de transfer a fost și rămâne un punct important pe agenda autorităților fiscale, datele colectate și utilizate în aceste verificări, inclusiv în analizele profilului de risc, pot căpăta un rol cheie în modernizarea și eficientizarea inspecțiilor fiscale.

Ca atare, utilizarea instrumentelor Big Data în domeniul prețurilor de transfer ar putea deveni o tendință de urmărit, chiar în viitorul apropiat. Mai ales în condițiile în care Fiscul va avea acces și va prelucra un volum uriaș de informații, o exploatare eficientă din punct de vedere calitativ va fi necesară din partea administrației fiscale. Ritmul în care se va dezvolta, însă, această legătură, va depinde de limitările de stocare ale platformelor existente și de decalajul de dezvoltare dintre infrastructura companiilor și cea a Fiscului.

În același timp, la nivelul contribuabililor, analiza prețurilor de transfer este un proces uzual și complex prin care grupurile de companii sunt nevoite să treacă, iar noile soluții tehnologice pot examina și sintetiza în timp real seturi uriașe de date. Instrumentele Big Data pot fi utilizate și în procedurile interne pentru minimizarea riscului fiscal, dar și în timpul inspecțiilor fiscale, pentru justificarea poziției adoptate în documentația prețurilor de transfer și evitarea ajustărilor fiscale.

Citește mai mult pe blogul PwC România

Articol semnat de Daniela Dinu, Director, PwC România și Alexandru Ardei, Manager, PwC România

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII