Sari direct la conținut

Prima mostra de rocă marțiană colectată de roverul Perseverance a dispărut în mod misterios

HotNews.ro
Fotografie facute de Perseverance pe Marrte, Foto: NASA
Fotografie facute de Perseverance pe Marrte, Foto: NASA

NASA a anunțat vineri că Perseverance a eșuat în tentativa sa de a colecta o primă mostră de rocă marțiană însă datele trimise înapoi de rover arată că acesta a efectuat toți pașii necesari după manual. Însă mostra este de negăsit, relatează Business Insider.

NASA a lucrat 9 ani de zile și a cheltuit în jur de două miliarde de dolari pentru misiunea sa de a fora și depozita mostre ale unor roci marțiene. Roverul Perseverance urma să încununeze aceste eforturi vineri.

Roverul a cules o rocă de pe fundul unui lac care ar fi putut să conțină viață extraterestră în urmă cu miliarde de ani și a încercat să foreze. Însă apoi ceva bizar s-a întâmplat: mostra pare să fi dispărut fără urmă.

În roca din care trebuia să fie extrasă mostra există o gaură de dimensiunea unui deget însă tubul de colectare este gol. Iar mostra nu este nici pe jos, nicăieri în apropierea rocii. Pur și simplu nu este acolo.

„Acesta nu este rezultatul la care ne aşteptam, există întotdeauna un risc atunci când ne lansăm într-o explorare fără precedent”, a declarat administratorul asociat al NASA, Thomas Zurbuchen într-un comunicat de presă.

„Sunt încrezător că avem echipa potrivită care lucrează la acest lucru și vom persevera către o soluție pentru a asigura un succes în viitor”, a adăugat acesta.

Pentru a elucida ce s-a întâmplat, NASA trimite instrucțiuni către Perseverance să realizeze fotografii a găurii pe care a făcut-o. Operatorii misiunii vor încerca apoi să extragă o nouă mostră.

„Gândurile inițiale sunt că tubul gol este cel mai probabil rezultatul faptului că roca vizată nu a reacționat cum ne așteptam în timpul procesului de extragere și mai puțin probabil o problemă de hardware”, a declarat Jennifer Trosper, managerul de proiect pentru misiunea Perseverance.

„În decursul următoarelor zile echipa va petrece mai mult timp analizând datele pe care le avem și va preleva de asemenea unele date de diagnosticare suplimentare pentru a înțelege motivul pentru care tubul este gol”, a adăugat aceasta.

Tubul de mostre gol al Perseverance (FOTO: NASA / JPL-Caltech / ASU)

Perseverance a urmat toți pașii conform planului

Scopul principal al misiunii Perseverance pe Marte este de a explora o regiune cunoscută drept Craterul Jezero și de a colege mostre de roci. Tubul gol este doar unul dintre cele 43 pe care roverul le-a adus cu el în acest scop.

Planul pe termen lung al NASA este să trimită o altă misiune pe planeta roșie peste aproximativ 10 ani care să ia rocile colectate de Perseverance și să le aducă înapoi pe Pământ.

Oamenii de știință vor putea investiga apoi dacă în lacul care a umplut bazinul în urmă cu miliarde de ani a existat viață microbială.

Cu alte cuvinte, o grămadă de bani și planificări substanțiale depind de abilitatea roverului Perseverance de a colecta aceste mostre.

În prima sa tentativă de a fora pentru o mostră roverul a folosit un instrument abraziv pentru a curăța praful și suprafața rocii. Perseverance și-a extins apoi brațul, care are un instrument de colectare a mostrelor la capătul său.

Acest instrument folosește un burghiu percutant pentru a face o gaură în rocă. Întregul proces este complet automatizat. Operatorii misiunii doar au trimis comanda „Go” roverului.

Datele trimise înapoi pe Pământ de Perseverance indică până acum că roverul a realizat pașii planificați conform comenzilor.

Însă, din motive necunoscute, tubul este gol.

Alte misiuni pe Marte s-au confruntat la rândul lor cu dificultăți neașteptate din cauza rocilor și a solului. Cel mai recent NASA a fost nevoită să renunțe la „cârtița” landerului InSight, un instrument care trebuia să foreze în solul marțian pentru a-i măsura temperatura.

Însă cârtița a eșuat după ce s-a lovit de sedimente compacte numite „duricruste”.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro