Primăria Capitalei a făcut o platformă cu informații despre poluarea din oraș / Informațiile sunt mai sărăcăcioase și mai greu accesibile comparat cu platformele independente
Primăria Capitalei a lansat o platformă unde bucureștenii pot găsi informații despre cât de poluat este aerul din București – infoaer.pmb.ro – și care este strategia pentru reducerea poluării. Datele culese de cei 44 de senzori gestionați de municipalitate sunt însă afișate într-un format mai greu accesibil și mai sărăcăcios decât cele din platformele independente (airly.org sau aerlive.ro).
- „Acesta este primul pas al campaniei de comunicare și conștientizare în domeniul calității aerului, pe care Primăria Capitalei o lansează pentru ca bucureștenii să aibă acces în timp real la informațiile referitoare la calitatea aerului din oraș. De asemenea, aici se regăsesc informațiile privind strategiile, programele și proiectele pe care le derulăm pentru îmbunătățirea calității aerului”, a transmis primarul general, Nicușor Dan, pe pagina de Facebook.
Pe această platformă, cetățenii pot consulta datele înregistrate de cei 44 de senzori pentru monitorizarea calității aerului, dar și datele măsurate cu autolaboratorul PMB. Printre poluanții măsurați se numără particulele în suspensie PM10, PM2,5 și PM1, dioxidul de azot (NO2), ozonul (O3) și hidrogenul sulfurat (H2S).
„Scopul acestor campanii de măsurări este de a identifica mai bine sursele de poluare, astfel încât Primăria Municipiului București să stabilească cele mai eficiente măsuri de reducere a concentrațiilor de poluanți din aer. Senzorii au fost primiți cu titlu gratuit, în cadrul Parteneriatului pentru orașe sănătoase, prin protocolul încheiat cu Vital Strategies în anul 2022. Aceștia au fost amplasați în parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis în 44 de locații din întregul oraș, la spitale și unități de învățământ”, a mai explicat Nicușor Dan.
Platforma a fost făcută de Primăria Capitalei, cu personalul angajat în instituție.
O hartă neprietenoasă, cu informații anevoios de urmărit
De remarcat că platforma conține o hartă cu senzorii care măsoară poluarea, însă aceasta nu e cea mai ușor de folosit. În primul rând legenda hărții este postată separat de harta propriu-zisă, apoi gama de culori folosită pentru simbolizarea senzorilor nu este cea mai inspirată, în special pentru nivelurile cu calificativ „Bun” și „Acceptabil” care sunt colorate în nuanțe de verde și turcoaz – mai greu de observat, în special de către persoanele care suferă de unele deficiențe de vedere.
În plus, prezentarea informațiilor nu este cea mai prietenoasă: dacă utilizatorul dă click pe un senzor nu primește informațiile imediat, într-un pop-up direct pe hartă, ci trebuie să mai dea click o dată pe un link care apoi îi încarcă o nouă pagină web. Acolo informațiile prezentate sunt cele ce țin de concentrația particulelor în suspensie (PM10, PM2,5 și PM1), dar nu există niciun cadru de referință pentru un utilizator obișnuit – care sunt pragurile inferioare sau superioare la care ar trebui să se raporteze când citește acele valori.
Apoi, pe noua pagină pe care a fost redirecționat utilizatorul regăsește iar o hartă interactivă, dar care conține doar acel senzor pe care l-a selectat anterior. Nu există niciun alt buton sau tab pe care poate apăsa utilizatorul să fie returnat către pagina de pornire, cea cu harta tuturor senzorilor (poate face asta doar cu butonul Back din browser).