Primele despagubiri cerute pe baza asigurarilor obligatorii de locuinte: Din 16 dosare au fost finalizate sapte si s-au platit 5.200 de euro
16 dosare de dauna au fost deschise pana acum in tara pe baza asigurarilor obligatorii de locuinte in urma unor inundatii si alunecari de teren produse in luna noiembrie a anului trecut, despagubirile solicitate fiind de circa 26.000 de euro, a anuntat marti Marius Bulugea, directorul general al Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID). Dintre acestea, pana in prezent s-au finalizat sapte dosare, platindu-se circa 5.200 de euro, a mai spus oficialul. Cele mai multe dosare s-au deschis in urma inundatiilor din judetele Harghita si Neamt, acestea fiind primele plati facute de la lansarea acestui proces, in iulie 2010.
- „16 dosare de dauna au fost deschise in prezent cu o valoare totala de 110.000 lei (circa 26.000 de euro), dintre acestea au fost finalizate sapte, restul sunt in curs de finalizare, si despagubirile achitate au fost de 5.200 de euro (peste 20.000 de lei)”, a declarat marti Marius Bulugea, directorul general al PAID, societatea care gestioneaza procesul de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) in Romania.
De ce s-au platit doar 5.200 de euro? Daunele au fost partiale, spune seful PAID
Acesta a mentionat ca din cele 16 dosare de dauna deschise, 10 dosare au fost deschise ca urmare a producerii riscului de inundatie, iar sase pentru alunecari de teren. De asemenea, din cele 16 dosare, 13 cereri de despagubiri sunt pentru locuinte de tip A (locuinte cu structura de beton, caramida sau lemn) si trei pentru locuinte de tip B (pamant, chirpici, paianta etc). In privinta localitatilor, sase dosare au fost deschise in urma inundatiilor din Harghita, trei au vizat tot inundatii in judetul Neamt si au mai fost dosare in Prahova si Alba, a mai mentionat Bulugea.
Procesul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de pamant sau inundatiilor a inceput in Romania pe 15 iulie 2010, iar potrivit legii (260/2008) contractele de asigurare, numite PAD, se pot incheia doar de catre 13 companii de asigurari asociate in cadrul PAID.
Polita PAD ofera acoperire pentru numai trei riscuri:cutremurul, alunecarile de teren si inundatiile. In functie de materialul de constructie, prima obligatorie este de 10 euro/an in cazul locuintelor de tip B sau 20 euro/an in cazul locuintelor de tip A, suma asigurata fiind de 10.000 euro si respectiv 20.000 de euro.
De ce s-au platit atunci doar 5.200 de euro? „Pentru ca daunele au fost partiale, au fost daune la fundatie, spre exemplu. Nu am inregistrat nici o nemultumire”, a spus Marius Bulugea.
- PAID sustine ca are program de reasigurare de 200 de milioane de euro pentru portofoliul existent
Directorul general al PAID a mai dat detalii si in privinta programului de reasigurare al societatii. Conform acestuia, programul de reasigurare doar pentru locuintele asigurate pana la acest moment are o capacitate de 200 de milioane de euro.
- „La momentul de fata, in al treilea trimestru de functionare, PAID are incheiat, si contractul functioneaza, un program de reasigurare cu o capacitate de 200 de milioane de euro pentru portofoliul pe care il avem in prezent. Programul de reasigurare ajuta ca in momentul in care portofoliul e de o anumita dimensiune, pentru fiecare polita emisa sa existe capacitatea de a prelua dauna maxima si dauna maxima posibila conform calculelor noastre s-a situat sub nivelul de 200 de milioane de euro pentru portofoliul pe care il avem in prezent”, a mentionat Bulugea.
Liderii programului de reasigurare pentru anii 2010-2011 sunt Sirius si Kiln, dar programul este semnat cu peste 35 de reasiguratori, printre acestia fiind si Swiss Re si Partner Re, potrivit acestuia.
- Peste 8,3 milioane de locuinte sunt in Romania. Doar 461.627 de polite de asigurare obligatorie s-au incheiat pana pe 4 martie
Conform datelor Institutului National de Statistica, numarul de locuinte din Romania depasea 8,35 milioane de locuinte la sfarsitul anului 2009. Dintre acestea, 8,1 milioane sunt in proprietate privata si 193.400 de locuinte sunt proprietate de stat. De asemenea, din cele 8,3 milioane de locuinte, 4,5 milioane sunt in mediul urban, iar 3,9 milioane sunt in mediul rural. 793.000 de locuinte sunt in Bucuresti.
De la lansarea procesului de asigurare obligatorie a locuintelor (15 iulie 2010) si pana la data de 4 martie a acestui an, in tara au fost emise 461.627 de polite PAD, din care 389.626 polite pentru locuinte de tip A si 72.001 polite pentru locuinte de tip B.
Din datele comunicate de PAID, pagubele produse de inundatiile din ultimii cinci ani (2005-2010) au depasit 3 miliarde de euro (locuinte, poduri, diguri etc). In aceasta perioada, circa 62.000 de locuinte au fost afectate de inundatii, din care 15.600 au fost distruse in totalitate.
Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor (Legea 260/2008), proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 lei si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.