Sari direct la conținut

Primul asteroid descoperit dintr-un observator astronomic din Romania

HotNews.ro
Asteroidul 2013 UX11, Foto: Observatorul Astronomic Galati
Asteroidul 2013 UX11, Foto: Observatorul Astronomic Galati

O echipa de cercetatori de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii din Galati, formata din Ovidiu Tercu si Alex Dumitriu, au descoperit in noaptea de 29 spre 30 octombrie 2013 un asteroid. 2013 UX11 este primul asteroid descoperit dintr-un observator astronomic din Romania, fiind o realizare integral romaneasca, informeaza site-ul Observatorului Astronomic Galati, AstroGalati.

Purtatorul de cuvant al complexului, Florin Matei, a anuntat vineri descoperirea satelitului, potrivit Agerpres.

„Asteroidul a fost descoperit in noaptea de 29 spre 30 octombrie, pe teritoriul constelatiei Taurul, si a primit denumirea 2013 UX11. El a fost vazut in imaginile facute cu telescopul principal al Observatorului Astronomic din Galati. Imediat au fost raportate primele pozitii -coordonate ceresti- ale noului asteroid catre Minor Planet Center. Pentru a contribui la o determinare a orbitei asteroidului, acesta a fost reobservat si in alte doua nopti. De asemenea, la cererea noastra, asteroidul a fost observat si de catre un alt observator astronomic, din Marea Britanie”, a declarat coordonatorul Observatorului Astronomic din Galati, muzeograful Ovidiu Tercu, citat de agentia de presa.

Pe site-ul Observatorului Astronomic Galati, AstroGalati, se arata ca, in urma analizei observatiilor, Minor Planet Center a determinat ca 2013 UX11 este un asteroid din Centura Principala de Asteroizi, care se gaseste intre orbitele planetelor Marte si Jupiter; in acelasi timp, a fost calculata si perioada de rotatie a asteroidului in jurul Soarelui, aceasta fiind de aproximativ 4,2 ani terestri. De asemenea, a fost estimata si dimensiunea noului asteroid, acesta avand un diametru de aproximativ 2-2,5 kilometri.

Asteroidul 2013 UX11 / Foto: Observatorul Astronomic Galati

„Ne bucuram ca am reusit aceasta premiera nationala, sa descoperim un asteroid de la Galati. Este o realizare importanta pentru institutia noastra, meritul principal fiind al specialistilor din cadrul Observatorului Astronomic, care au desfasurat, in multe nopti, activitatile de monitorizare si fotografiere a boltei ceresti”, a declarat managerul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii, Emil Strunga.

Observatorul Astronomic a inceput monitorizarea asteroizilor in luna august 2011. Pana in prezent, au fost observate peste 1.100 de obiecte-asteroizi, comete si planete pitice, fiind raportate peste 10.000 de pozitii -perechi de coordonate ceresti- ale acestora catre Minor Planet Center. Observatorul Astronomic din Galati este in prezent cel mai activ observator astronomic din Romania, pe locul opt in Europa si in top 40 mondial.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro