Sari direct la conținut

Primul raport de activitate al noii conduceri TVR va fi discutat joi in CA

HotNews.ro

​Raportul de activitate al Televiziunii publice pe 2010, care trebuie depus vineri la Parlament, se afla pe agenda sedintei de joi a Consiliului de Administratie al SRTv. Este primul astfel de raport dupa instalarea noului CA si a noului presedinte-director general, Alexandru Lazescu, in vara anului trecut. In ultimele luni, conducerea Televiziunii publice a insistat pe faptul ca din numeroase motive – de la drepturile de televizare a Champions League la taxa TV neindexata din 2003 – institutia se afla in pierdere de multi ani si ca urmareste masuri de austeritate.

  • Raportul ajunge pe masa CA in conditiile in care, in ultima perioada, s-au facut auzite dispute in interiorul Consiliului, inclusiv pe seama preluarii de catre TVR a unor drepturi de televizare a meciurilor din Liga I. Pe 31 martie, Ada Mesesan, membru titular al CA, isi anuntase chiar intentia sa demisioneze ca urmare a deciziei de atunci a Consiliului, de a nu participa la licitatia LPF. Ulterior, conducerea TVR a revenit asupra deciziei si a intrat in negocieri cu Liga. Marti, seful LPF, Dumitru Dragomir, a afirmat ca ultimul pachet va fi dat TVR pentru 3,5 milioane de euro pe sezon (suma considerata, initial, prea mare de catre televiziune), insa reprezentantii TVR nu au comentat pe aceasta tema.

Raportul ce va fi discutat joi in CA si care include si rezultatele financiare ale TVR pe 2010 nu poate fi publicat oficial pana dupa aprobarea Consiliului si trimiterea lui catre Parlament. Datele pentru prima jumatate a anului trecut au fost facute, insa, publice de presedintele-director general Alexandru Lazescu in septembrie anul trecut, la aproape trei luni dupa numirea sa in functia detinuta anterior de Alexandru Sassu. Atunci, el spunea ca la jumatatea lui 2010 Televiziunea publica inregistra un deficit net „record” de 77 milioane lei (18 milioane de euro) si venituri totale de 282 milioane lei, din care 190,5 milioane – venituri operationale.

Lazescu anunta, tot in septembrie, ca urma sa ia mai multe masuri de redresare, inclusiv rediscutarea unor contracte. Dar el a spus ca nu se poate renunta la contractul pentru drepturile tv Champions League, incheiat in 2008 si evaluat la cateva zeci de milioane de euro. Lazescu a prezentat contractul drept „o gaura in proportie de cel putin 90%”, cheltuiala neputand fi acoperita din publicitate decat intr-o extrem de mica masura.

  • Spre sfarsitul anului trecut, TVR arata, in raspuns la demersul unui grup de parlamentari pentru eliminarea taxei TV, ca aceasta taxa, ce reprezinta o sursa esentiala de venit pentru Televiziunea publica, este una dintre cele mai mici din Europa si nu a mai fost modificata din 2003 – iar atunci a fost redusa.
  • In februarie a.c., Alexandru Lazescu arata, intr-o scrisoare catre angajati, ca situatia TVR „este extrem de critica” si ca posibilitatea institutiei de a face fata presiunilor financiare ” a ajuns la limita”, solicitand acordul sindicatelor pentru o serie de masuri de reducere a cheltuielilor.
  • In prezent, TVR discuta conditiile intreruperii contractului cu Splendid Media, regia care vinde spatiul publicitar al Televiziunii publice si care a acumulat datorii substantiale, constand in intarzieri la plata si penalitati, acumulate incepand din 2009. Din informatiile HotNews.ro, veniturile nete ale TVR din publicitatea administrata de Splendid Media au fost anul trecut mai mici decat cele din 2009.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro