Sari direct la conținut

Primul roman care si-a portat numarul de telefon este din Iasi

HotNews.ro

Prima portare a unui numar de telefon din Romania s-a facut miercuri 29 octombrie in cadrul unei retele de telefonie mobila, iar persoana este din Iasi, a anutat joi Autoritatea Nationala pentru Comunicatii. Pana in prezent au fost inregistrate 2.841 cereri de portare, din care 2.769 pentru telefonie mobila si 72 pentru telefonia fixa.

„Primul utilizator roman care si-a schimbat operatorul se numeste Gavril Lupes si este din Iasi”, a declarat Liviu Nistoran, presedinte ANC. In cadrul unei conferinte de presa, presedintele Autoritatii a intrat in direct pe telefon cu primii trei romani care si-au portat numarul de telefon, cu rugamintea ca acestia sa nu mentioneze numele operatorilor de telefonie mobila. Primii trei romani sunt din Iasi, Cluj si Brasov.

Iata ce au declarat primii trei oameni care au apelat la noul serviciu:

Iasi: Am fost doi ani la un operator si toti finii, toti cumetrii erau in alta retea si nu-mi dadeau telefon, asa ca am schimbat operatorul.

Cluj: Am aflat de portare de pe internet, am vazut ca au tot amanat-o, ma gandeam sa-mi schimb operatorul pentru ca aveam probleme cu el, atat in privinta calitatii serviciilor, cat si in privinta modului in care eram tratat ca si client. Nu aveam semnal, trebuia sa ies din cladirea in care am biroul ca sa vorbesc. Mai mult, anul trecut, cand a fost Bush in Romania, a picat reteaua patru ore. Operatorul la care am plecat e mai nou pe piata.

Brasov:Nu a fost greu sa-mi schimb numarul, am facut cerere la operatorul la care voiam sa ma mut si in cateva ore am primit telefon ca pot sa-mi schimb operatorul. De astazi, cartela veche este inactiva si am trecut la noul operator, de platit n-am platit nuimic pentru ca e promotie pana pe 31 decembrie.

Cele mai multe cereri de portare intr-o zi: 527 de cereri pe 27 octombrie

Pana astazi, 30 octombrie 2008, in baza de date au fost inregistrate 2.841 cereri de portare, 2.769 pentru telefonie mobila si 72 pentru telefonie fixa. De la 21 octombrie, cei care doresc sa-si schimbe reteaua, pastrandu-si numarul de telefon, o pot face. Portabilitatea nu e posibila intre numere fixe si mobile sau invers, ci doar intre fix-fix si mobil-mobil.

In prima parte a zilei de joi, 30 octombrie, au fost portate cu succes 14 numere intre diferite retele de telefonie mobila, numere care fie au fost activate si functioneaza deja in reteaua furnizorului acceptor, fie sunt in curs de activare.

In privinta numarului cererilor de portare, pana in prezent cele mai multe s-au inregistrat in ziua de 27 octombrie, respectiv 527 de cereri de portare. Evolutia numarului de cereri de portare este atasata articolului.

Operatorii de telefonie sunt optimisti dupa introducerea portabilitatii numerelor si considera cu totii ca vor avea de castigat, desi acest lucru nu este posibil, dat fiind ca unii vor castiga clientii pe care altii ii vor pierde. E de asteptat sa se reduca diferenta dintre tarifele in retea si cele in afara retelei, iar activarea portabilitatii pentru un client nu trebuie sa dureze mai mult de zece zile. In doi ani, circa 20-25% dintre numere vor fi portate, a estimat Liviu Nistoran, seful Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC).

Costurile portarii numarului se ridica la 11 euro pentru numerele din retelele mobile si 13 euro pentru retelele fixe si va fi suportat de operatorul spre care migreaza clientul pentru a compensa costurile generate de portare pentru operatorul „donor” .

In cateva tari din Occident portabilitatea s-a produs acum mai bine de un deceniu, uneori intai la telefonie fixa, alteori concomitent cu telefonia mobila. In Finlanda, 67% dintre utilizatorii de telefonie mobila si-au portat numarul, ceea ce face ca tara nordica sa aiba cel mai ridicat procent.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro