Sari direct la conținut

Primul studiu despre efectele microplasticului asupra sănătății umane arată că acesta ar putea altera funcționarea celulară

HotNews.ro
Microplastic, Foto: Nancy Anderson / Alamy / Profimedia Images
Microplastic, Foto: Nancy Anderson / Alamy / Profimedia Images

Poluarea cauzată de microplastic reprezintă de ceva timp o îngrijorare tot mai mare pentru oamenii de știință, autoritățile responsabile de sănătatea publică și ecologiști întrucât aceste particule minuscule au fost descoperite în toate colțurile lumii, în aerul pe care îl respirăm și apa pe care o bem relatează Phys.org.

O echipă de cercetători de la Florida State University (FSU) investighează acum efectele inhalării și ingerării microplasticului asupra oamenilor la nivel celular.

Cercetătorii au decoperit că expunerea la microplastic pentru doar câteva zile cauzează încetinirea metabolismului și creșterii celulelor pulmonare, modificarea formelor și crearea unor goluri în ceea ce în mod normal sunt șiruri compacte de celule.

Descoperirile acestora ridică noi întrebări despre efectele pe termen lung ale particulelor de microplastic asupra sănătății umane, în special în cazul persoanelor care suferă deja de afecțiuni respiratorii.

„Plasticurile sunt materiale foarte utile pentru viața zilnică, ele sunt indispensabile”, afirmă Qing-Xiang Sang, profesoară de chimie și biochimie la FSU, adăugând că „dar ca oameni vrem să trăim vieți sănătoase așa că trebuie să ne gândim la moduri de a minimaliza potențialele efecte adverse ale plasticului”

Pe măsură ce interesul în microplastic creștea, Sang și echipa ei au început să se gândească la modul în care inhalarea și ingerarea acestor materiale minuscule ar putea afecta celulele umane doar prin respirat.

Cercetătorii au decis să își concentreze eforturile asupra polistirenului, materialul folosit pentru fabricarea unora dintre cele mai comune obiecte din plastic, de la tacâmurile de unică folosință la unele cutii folosite pentru livrarea mâncării.

„Polistirenul există în numeroase obiecte de unică folosință deoarece este foarte rezistent”, afirmă Joan Hare, cercetătoare la FSU. „Dar tocmai lucrul care îl face util îl face să persiste în mediu. Iar când acele obiecte sunt aruncate peste tot, ajung în sol și apoi în aer”, explică aceasta.

Echipa a expus celule pulmonare dintr-un vas Petri unor cantități mici de polistiren la niveluri care sunt găsite în mod obișnuit în mediul înconjurător și a descoperit că plasticul nu a cauzat moartea celulelor ci unele modificări interesante.

Cercetătorii au descoperit că după doar câteva zile procesele metabolice ale celulelor au încetinit, reproducerea celulelor a fost inhibată și că formele celulelor s-a modificat, apărând și spații între acestea.

Comportament anormal

În plus, echipa a descoperit că particulele de microplastic au fost absorbite de celule și că au format un inel în jurul nucleului celulei.

„Microplasticul nu a ucis celulele dar acestea cu siguranță nu se comportau normal”, relatează Kerestin Goodman, doctorandă la FSU.

Echipa de cercetători afirmă că acest studiu reprezintă un prim pas în înțelegerea efectelor microplasticului asupra sănătății umane dar că descoperirile subliniază de fapt îngrijorările ridicate anterior cu privire la efectele acestor particule, în mod special în cazul indivizilor cu afecțiuni sau boli respiratorii precum astmul, pneumonie, bronhopneumopatii, cancer șamd.

Migrarea plasticului către nucleul celular ridică de asemenea întrebări științifice interesante pentru cercetători.

„Am văzut această atracție către nucleu având loc după doar 24 de ore și acum vrem să studiem de ce aceste bucăți merg încolo și ce se întâmplă odată ce ajung acolo”, spune Goodman.

Cercetătorii au avertizat însă că deși au expus celulele la niveluri de microplastic întâlnite în mediu, particulele au fost expuse direct prin intermediul unei soluții lichide. Aceștia nu au putut reproduce procesul de inhalare și expirare, lucru care ar putea afecta cantitatea de microplastic inhalată și ingerată de către o persoană reală.

„Nu vrem să exagerăm efectele dăunătoare ale microplasticului asupra sănătății umane”, spune Sang.

„Motivul pentru care plasticul este folosit atât de răspândit se datorează faptului că este un material bun pentru industrie, construcție, obiecte din medicină și cercetare și produse de consum. Dar ar putea exista unele efecte nedorite pe termen lung care ar putea fi în mod deosebit de dăunătoare când vine vorba de dezvoltarea bebelușilor și persoanele cu boli pulmonare”, explică Sang.

„Trebuie să investigăm în continuare pentru a avea o înțelegere mai bună privind posibilele costuri asupra sănătății umane”, subliniază profesoara.

Pe același subiect:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro