Sari direct la conținut

​Prin oraș: Proiecții 3D pe ecrane de apă, coregrafie și lumini la fântânile de la Piața Unirii în 20 septembrie

Smile Media
iMapp Bucharest, Foto: webPR.ro
iMapp Bucharest, Foto: webPR.ro

Fântâna Unirii, un simbol al Bucureștiului, reabilitată și tehnologizată, va reintra în funcțiune în luna septembrie, iar momentul va fi marcat în cadrul unui show coregrafic de apă și lumini, ce va include elemente impresionante de video mapping pe ecrane de apă, dezvoltate de Les Ateliers Nomad.

„Proiecțiile dezvoltate pentru fântânile de la Piață Unirii reprezintă un proiect complex care îmbină o coregrafie inedită cu toate tehnicile de animație cunoscute de noi”, a declarat Alex Petroșanu, director de creație Les Ateliers Nomad.

Les Ateliers Nomad a urmărit prin proiect să pună în valoare rezultatul modernizării celor 17 fântâni din Piața Unirii. Au căutat cea mai bună metodă de interpretare a scenariului pentru a evidenția mediul de vizualizare al imaginilor – APA. Așa s-a ajuns la conceptul creativ al celor șapte lumi care vor vorbi despre România – lumea apei, a focului, a pământului, a aerului, lumea vegetală și lumea Centenarului, prefațate de lumea astrală. Fiecare dintre aceste lumi va spune o poveste vizuală prin imagini atent selectate ce vor fi proiectate pe ecranele de apă din fântâna centrală a ansamblului de fântâni de la Piața Unirii. Imaginile vor fi completate de mișcări de dans holografice, în acord cu întregul concept creativ.

Scenografi, coregrafi, dansatori, motion designeri, graficieni 2D & 3D, editori, directori artistici și patru luni de creație și implementare au dus la dezvoltarea unui proiect de amploare. Acesta ar fi, pe scurt, punctul de plecare pentru un show inedit ce va încânta bucureștenii la evenimentul de inaugurare al fântânilor din zona Unirii.

Referindu-se la cea mai mare provocare adusă de proiect în realizarea proiecției video, Alex Petroșanu a adus în discuție „pânza de lucru”. Vorbind despre proiecții pe apă, echipa a avut de-a face cu un element dinamic, natural, efemer și transparent. Conceptul de video mapping are la bază proiecția video la care se adaugă o tehnică de adaptare a imaginii proiectate pe mediul de lucru. Spre deosebire de proiecțiile pe clădiri, care sunt cât se poate de ofertante din punct de vedere al arhitecturii, proiecțiile pe apă deschid noi posibilități creative prin natura transparentă a mediului de proiecție.

„Caracterul organic și dinamic al acestui tip de suprafață ne-a împins înspre a căuta metode de exprimare cu aceleași caracteristici. Dansul este actorul principal în animațiile noastre pentru că acesta poate exprima stări, dar poate fi și un contra punct sau tandem cu suprafața apei. Elementele secundare și fundalurile generate de noi sunt menite să completeze, să scoată în evidență sau să ‘ascundă’ mișcările de dans acolo unde scenariul o cere”, explică Matei Dersidan, director de creație Les Ateliers Nomad.

Les Ateliers Nomad, studioul de animație specializat în video mapping, animație 3D, post-producție și CGI, este recunoscut pentru realizările impresionante din sfera artistică, făcându-se remarcați prin video mapping-ul realizat în 2014 pentru prima ediție a competiției internaționale de proiecții video, iMapp Bucharest.

Așadar, cea mai recentă creație dezvoltată de Les Ateliers Nomad va putea fi urmărită cu ocazia inaugurării fântânilor urbane din Piața Unirii, în cadrulevenimentului „Simfonia Apei”, din 20 septembrie, 2018, cu începere de la orele 20.00.

Fântâna Unirii a fost reabilitată și tehnologizată printr-un program de modernizare finanțat din fonduri proprii de către Apa Nova București.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro