Sari direct la conținut

Privatizarea Petrom ar putea continua

Jurnalul National

Preluarea celei mai mari companii din Romania, Petrom, va contribui evident la insanatosirea mediului de afaceri, prin anvergura pe care o va avea disciplina financiara impusa de un investitor privat, dar va aduce si preturi mai mari la produsele petroliere, considera analistii economici romani.

Pe de alta parte, ei afirma ca pretul obtinut de statul roman a depasit asteptarile, dar se plaseaza sub valoarea creditata de investitorii de portofoliu de pe piata de capital. Fostul ministru al Finantelor, Daniel Daianu, apreciaza ca schimbarea din actionariat se va repercuta in modul de relationare a companiei cu partenerii de afaceri.

El a facut o analogie cu ceea ce s-a intamplat la SIDEX, spunand ca noii actionari vor renunta la o serie de parteneriate. „Va fi o disciplina mult mai severa in lumea afacerilor. Petrom are un loc atat de central in economia Romaniei incat va fi foarte greu pentru unii”, sustine Daianu.

Potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Analistilor Financiari (RAIP), Dragos Cabat, cel mai mare castig din privatizarea Petrom il reprezinta eliminarea contractelor neprofitabile pentru companie. „Ce este mai important e ca posibilitatile de frauda, intretinerea de firme-capusa si alte procedee de tip mafiot au fost eliminate prin privatizare.

Vanzarea Petrom catre OMV este un fapt cu siguranta pozitiv, asa cum este privatizarea oricarei intreprinderi din Romania. Aceasta pentru ca managementul privat al unei organizatii va fi oricand superior managementului de stat”, a aratat Cabat. Nu se va trece la executarea imediata a datornicilor Daianu nuanteaza actiunile care vor fi intreprinse de noul actionar.

El compara situatia Petrom si cu cea a unei banci. Chiar daca viitorul management va fi mult mai intransigent cu debitorii, Petrom nu va trece la o executare imediata a creantelor, sustine fostul ministru. „Petrom va face ceea ce Ministerul Finantelor nu reuseste asa de bine.

Cu siguranta se va trece la o analiza a debitelor in vederea recuperarii lor, dar vom asista si la restructurari de creante”, considera Daianu. Economistii sunt de acord cu totii ca preturile la carburanti vor creste in urmatoarea perioada, singura necunoscuta fiind legata de ritmul schimbarilor din cadrul companiei. „Impactul la nivelul economiei este complex.

Cred ca, pana la sfarsitul anului 2005, OMV va aduce pretul carburantilor foarte aproape de cel din tarile din centrul Europei”, a declarat directorul general al KTD Invest, Iulian Panait. Potrivit lui Panait, schimbarile de la nivel managerial, de relatii comerciale si preturi vor fi implementate treptat, iar influentele se vor resimti gradual.

Politica comerciala si de distributie va influenta puternic piata interna, cresterea preturilor la carburanti fiind o sursa constanta de inflatie in Romania. „Sunt convins ca politica de preturi se va schimba.

De asemenea, cred ca vom asista la o miscare mult mai legata de preturile de pe pietele internationale, evolutii care vor pune o presiune mai mare in special pe inflatie”, a mai spus Daianu. Statul pierde un instrument de influentare politica a deciziei economice Rolul statului in viitoarea organizare a companiei este privit diferit de analisti.

Daianu vede privatizarea Petrom mai mult ca pe o fuziune si un prim pas dintr-un proces mai amplu de consolidare regionala. Aratand ca managementul privat va adopta, in mod sigur, o pozitie mai ferma fata de datornicii companiei, Daianu a tinut sa evidentieze ca tranzactia nu elimina definitiv prezenta statului.

El a amintit ca inclusiv OMV este o companie in care statul austriac detine un pachet de actiuni. Mai mult, Daianu sustine ca piata energetica nu va fi liberalizata niciodata in totalitate, in toate tarile din jur pastrandu-se un anumit control al statului. De cealalta parte, Cabat subliniaza in primul rand diminuarea rolului pe care l-a avut managementul public.

„Prin aceasta privatizare, statul pierde una din ultimele parghii de control al costurilor in economie si un instrument de influentare politica a deciziei economice”, a mai spus analistul financiar. In privinta conditiilor din contractul de privatizare, Cabat a afirmat ca Romania trebuie sa se resemneze cu statutul de tara care atrage un interes inca redus al investitorilor.

Desi nu face aprecieri asupra pretului de cumparare, analistul financiar international se arata nemultumit de absenta marilor nume din piata internationala a petrolului. „Pentru nici una din privatizarile majore din ultimii ani, fie nu au fost gasiti investitori de prima mana, fie preturile obtinute au fost mai mult decat modeste, fie ambele”, a aratat presedintele RAIP.

Daianu pune pretul oferit de OMV in stransa legatura cu situatia politica, aratand ca „numai naivii” pot privi vanzarea unei societati energetice importante ca o afacere exclusiv de trecere in proprietate privata. „Tragand linie si luand in considerare toate aspectele, putem vorbi de o optimizare din constrangeri”, a conchis Daianu.

Actiunile Petrom ar putea scadea usor in urmatoarea perioada

Brokerii estimeaza ca actiunile SNP Petrom ar putea inregistra scaderi usoare la Bursa in perioada urmatoare, ca urmare a faptului ca vanzarea societatii s-a facut la un pret pe actiune cu 12% mai mic decat pretul cu care se vindeau, la data respectiva, actiunile in piata bursiera. „OMV a platit, vineri, pentru SNP Petrom un pret de 2.

156 lei/actiune, mai mic decat cotatia actuala a acestei societati de la BVB, care era de 2.430 de lei/actiune. Ca urmare, este posibil ca actiunile SNP Petrom sa scada usor in urmatoarea perioada”, a comentat Alin Brendea, director de tranzactionare la societatea de servicii de investitii financiare Prime Transaction.

Pe de alta parte, evolutia in viitor la bursa a pretului actiunilor SNP Petrom depinde, in mare masura, si de pretul cu care actionarii minoritari vor putea cumpara actiuni in cadrul majorarii de capital social, preconizata pentru trimestrul patru al acestui an.

OMV a anuntat ca va plati intre 723 si 860 milioane de euro pentru majorarea de capital social al SNP Petrom, astfel incat, dupa operatiunea de majorare, participatia OMV sa ajunga la 51%. „Conform unor calcule estimative, OMV va plati pentru Petrom, in cadrul majorarii de capital, un pret de aproximativ 2.000 lei/actiune.

Asadar, actionarii minoritari, care detin 7% din capitalul social al SNP Petrom, ar putea cumpara actiuni la cea mai capitalizata societate de la bursa la o valoare de circa 2.000 lei/actiune, cu ocazia majorarii de capital a SNP Petrom”, a declarat Alin Brendea. Acesta a adaugat ca nu crede ca vom asista la variatii mari ale cursului actiunilor SNP Petrom.

„Cel mai probabil actiunile se vor mentine in intervalul de 2.300-2.500 lei/actiune”, considera Alin Brendea. Brokerii cred ca pe termen mediu si lung cursul actiunilor SNP Petrom va fi influentat decisiv de procesul de restructurare a companiei.

Actiunile SNP Petrom au fost suspendate vineri de la tranzactionare in vederea obtinerii de informatii complete despre termenii tranzactiei, moment la care actiunile SNP scazusera cu 4,71%. Brokerii nu au o explicatie exacta pentru aceasta scadere. „Probabil ca in urmatoarele zile se va vedea cu adevarat reactia pietei bursiere la semnarea contractului de privatizare a SNP Petrom.

Nu cred ca vor fi cresteri sau scaderi spectaculoase ale cotatiilor SNP Petrom”, a comentat unul dintre brokeri.

Adevarul.

Autoritatile recunosc ca SNP PETROM a fost „o sursa de muls”, dar nu spun cine trebuie sa plateasca pentru nerestructurarea si afacerile care au tras in jos valoarea companiei

Grupul austriac OMV va prelua, in scurta vreme, controlul asupra principalului operator de pe piata petroliera din Romania, si una dintre problemele cu care se va confrunta va fi cum sa scape de „capusele” care au prosperat pe seama afacerilor cu PETROM.

„Imaginea de sursa de muls inceteaza din acest moment”, a admis Despina Neagoe, purtatorul de cuvint al executivului, citindu-l pe premierul Adrian Nastase, la citeva ore dupa semnarea contractului de privatizare a PETROM. Autoritatile recunosc astfel ca, atita timp cit a fost controlata de stat, la PETROM au avut prioritate alte interese decit cele economice.

Imediat dupa semnarea contractului, presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a dat de inteles ca nu va mai tolera asa ceva. „Noi vom conduce compania si o vom face in interesul Romaniei. Nu ne vom amesteca in politica”, a afirmat Ruttenstorfer.

Relatia dintre politic si economic trebuie sa fie una corecta, ceea ce nu a fost cazul la PETROM, este de parere analistul economic Ionut Popescu. „Din PETROM s-au infruptat toti prietenii politici. RAFO este unul dintre exemple, dar, daca se vor lua la puricat toate achizitiile PETROM, incepind de la hirtia de scris, s-ar putea sa apara mari surprize”, afirma acesta.

Fostul ministru al industriei, Calin Popescu Tariceanu, cel care a semnat actul de infiintare a PETROM, este convins ca trecerea in proprietate privata a companiei va rupe legatura nefireasca dintre politic si activitatea acesteia. „PETROM nu a fost atractiva la privatizare tocmai pentru ca influenta politica a dus la o micsorare a profitului si a cifrei de afaceri”, spune Tariceanu.

El adauga ca, daca societatea ar fi fost privatizata la doi ani de la infiintare, s-ar fi putut obtine un pret mult mai bun. „S-ar fi putut obtine 3 miliarde de dolari, daca era restructurata si ar fi functionat strict pe principii economice. Adica daca ar fi avut o cifra de afaceri mai mare si un profit mai bun”, mai spune Tariceanu.

Fostul ministru al economiei lasa sa se inteleaga ca valoarea companiei a scazut in timp tocmai datorita faptului ca a fost „o sursa de muls”.

Dincolo de pretul tranzactiei, preluarea de catre OMV a companiei romanesti este o solutie acceptabila, adauga Tariceanu. „Privatizarea era imperativa, pagubele pe care le-ar fi putut genera PETROM ca societate de stat fiind incomparabil mai mari decit vinzarea, chiar si la un pret considerat mai mic”, apreciaza Ionut Popescu.

Analizele agentiilor de presa au aratat ca miscarea autoritatilor de la Bucuresti va aduce credibilitate Romaniei, in incercarea ei de a inchide in acest an capitolele de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeana.

„Este de asteptat ca vinzarea PETROM, considerata un test-cheie pentru dorinta Romaniei de a renunta la activele strategice, sa creasca viguros credibilitatea Romaniei pe pietele financiare externe”, scrie „Financial Times”.

Si grupul austriac are de cistigat prin intarirea pozitiei pe piata petrolului din Europa centrala si de est.

„OMV va face un salt inainte si va beneficia de potentialul de crestere din regiune”, a declarat, pentru Bloomberg, analistul Alois Woegerbauer, de la Banken-Generali Investment Gesellschaft. Intr-adevar, vineri, in ziua semnarii contractului, pretul actiunilor OMV a crescut cu 3,5a, pina la 172,38 euro.

PETROM, predestinata pentru integrarea regionala

Calin Popescu Tariceanu sustine ca, inca de cind a conceput SNP PETROM, ca societate integrata, in 1997, a luat in calcul un parteneriat regional cu OMV si MOL. „La acea vreme, partidele politice manifestau retinere fata de MOL, si parteneriatul nu s-a mai realizat”. Infiintarea PETROM nu a fost deloc usoara.

„Ne-am confruntat cu o opozitie puternica din partea Bancii Mondiale, care dorea o vinzare separata a rafinariilor, a distributiei si a celorlalte activitati. Daca aplicam aceasta metoda, ne-am fi confruntat cu o criza pe piata produselor petrolire,” a spus fostul ministru al economiei.

Mihaela Balea,

Lidia Truica

Ev. Zilei.

Salariatii Petrom vor angaja o casa de avocatura in incercarea de a obtine 10% din actiunile companiei. Atat liderul sindical Liviu Luca, cat si oficiali apropiati tranzactiei au confirmat ca tinta este de 10% in doua transe.

Salariatii Petrom vor angaja o casa de avocatura in incercarea de a obtine 10% din actiunile companiei. Va fi nevoie de avocati si pentru viitoarele mari miscari de active ale Petrom.

ADRIAN N. IONESCU

„La momentul oportun, vom angaja si o casa de avocatura in vederea negocierilor pentru a obtine intreg pachetul de 10% din actiunile Petrom”, a declarat pentru Jurnalul National Liviu Luca, presedintele Asociatiei Salariatilor Petrom.

TINTA. Salariatii Petrom au dreptul sa achizitioneze pana la 8% din capitalul social, la acelasi pret platit de OMV. Totusi, atat Luca, cat si oficiali apropiati tranzactiei au confirmat ca se va ajunge la tinta de 10 procente in doua transe.

Prin HG 1090/2004 a fost aprobata prelungirea cu un an a contractului cu consortiul de consultanta care a asistat Guvernul in procesul de privatizare. Prelungirea contractului consultantilor ar insemna ca privatizarea nu s-a incheiat vinerea trecuta.

LOCUL MAGIC. Miza calculelor este unul din cele sapte locuri in Consiliul de Administratie. Patru are OMV, doua Guvernul si unul este al „independentului” care ii va reprezenta pe actionarii nesemnificativi (sub 10%). In urma majorarii de capital, daca nici un actionar nu va subscrie, OMV va avea 51%, statul – 42%, BERD – 2,1% si ceilalti minoritari cu 4,9%.

BRANDURI SEPARATE. Piata petroliera din Romania permite mentinerea ambelor branduri, OMV si Petrom, a declarat vicepresedintele grupului austriac, Gerhard Roiss. Astfel, reprezentanta din Romania a OMV va fi pastrata ca societate distincta de Petrom. Pentru integrarea Petrom in grup, o echipa de 80 de angajati OMV va veni sa lucreze in Romania.

NEGOCIERI

Analistii pietei de capital cred ca multi actionari minoritari vor subscrie. Detinerea statului se va micsora cu cele 8% promise oficial salariatilor, dar nu este clar cum li se va vinde transa de 2% si nici ce va mai reprezenta 100%. Legea 538, confuza, lasa Guvernul sa decida cota vanduta salariatilor si momentele achizitiei.

Calculele se complica, daca se tine seama si de miscarile de capital care urmeaza datorita posibilitatii ca noul OMV-Petrom sa infiinteze SRL-uri la care sa contribuie cu active ale Arpechim Pitesti, cu statii de carburanti si nu numai. Altfel spus, vanzarea Petrom s-a incheiat, privatizarea Petrom continua.

Jurnalul National

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro