Sari direct la conținut

Pro Democratia solicita depolitizarea Biroului Electoral Central si infiintarea Curtii de Contencios Electoral

HotNews.ro

Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, a solicitat depolitizarea Biroului Electoral Central (BEC) prin infiintarea Curtii de Contencios Electoral. Presedintele APD sustine ca BEC este controlat de partidele poltitice. Cel mai elocvent exemplu prezentat de catre reprezentantul Pro Democratia este recenta decizie a BEC prin care jurnalistilor si observatorilor independenti li se limiteaza libertatea de a supraveghea procesul de votare in sectiile de votare. Cristian Parvulescu a anuntat ca Pro Democratia va ataca decizia respectiva in instanta.

Parvulescu a explicat joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca in acest moment Biroul Electoral Central si birourile elctorale din teritoriu sunt supuse influentei partidelor politice. “In BEC sunt cinci judecatori, reprezentantii partidelor parlamentare si inca trei de la partidele neparlamentare. De asemenea, cei trei reprezentanti ai Autoritatii Electorale Permanente au fost activi in PNL, PSD, respectiv PD-L. Stim cum functioneaza lucrurile acolo – partidele fac presiuni asupra judecatorilor. Exista o adevarata coalitie intre partidele politice impotriva ONG-urilor si jurnalistilor, considerati inamici”, a afirmat Parvulescu.

Parvulescu: “Este evident ca trebuie sa renuntam la serviciile BEC”

Solutia identificata de Parvulescu este ca atributiile birourilor electorale sa fie impartite intre Autoritatea Electorala Permanenta si curtile de contencios electoral, astfel s-ar elimina posibilitatea ca partidele politice sa controleze organizarea si desfasurarea alegerilor. “In România este evident ca trebuie sa renuntam la serviciile BEC si sa apelam la o curte de contencios electoral, cum este in orice tara civilizata. Din aceasta ar trebui sa faca parte judecatori cu expertiza electorala. In actualul BEC niciun judecator nu a mai facut pate dintr-o astfel de institutie. Birourile electorale nu-si mai au rostul. Partea de organizare a alegerilor poate sa revina foarte bine Autoritatii Electorale Permanente, iar partea juridica sa revina curtilor de contencios electoral. S-ar respecta si principiul separarii puterilor in stat”, a mai declarat Parvulescu.

Decizia BEC atacata in instanta

Solicitarea APD are la baza o decizie controversata a BEC prin care se limiteaza accesul jurnalistilor si a observatorilor independeti in sectiile de votare va fi atacata in instanta. “Vom ataca decizia BEC la Curtea de Apel Bucuresti, deoarece consideram ca este o ingradire a libertatii de acces la informatie”, a declarat Cristian Parvulescu. Reprezentantul Pro Democratia a mai mentionat ca BEC a facut o singura concesiune: “Au spus ca vor oferi un loc cu vizibilitate”. Reamintim ca prin Decizia 47 a BEC din 6 noiembrie se prevede ca “observatorii organizatiilor neguvernamentale, precum si reprezentantii institutiilor mass-media acreditate la alegerile din 30 noiembrie 2008 „au acces numai in spatiile special amenajate in acest sens” (art. 1) si „pot stationa numai in spatiul stabilit in acest sens in sala de votare de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare”.

Pro Democratia ar putea renunta la monitorizarea alegerilor

Cristian Parvulescu a mai anuntat ca are in vedere si posibilitatea ca APD sa nu mai monitorizeze alegerile parlamentare. “Este o optiune pe care o avem in vedere tocmai pentru ca prin decizia BEC nu putem sa ne desfasuram in mod normal activitatea. Nu putem sa letimam aceste alegeri daca noi ca observatori nu putem sa le observam”, a mai explicat Parvulescu. Potrivit reprezentantului APD, BEC si-a motivat decizia prin faptul ca la alegerile locale prezenta presei ar fi obstructionat procesul de votare. “Numai in Republica Moldova, observatorilor locali le-a fost ingradit accesul in sectiile de votare. Daca am ajuns la acelasi nivel de democratie cu democratia lui Voronin atunci inseamna ca stam foarte rau”, a mai comentat Parvulescu. In opinia presedintelui APD, decizia BEC este una politica si care poate duce la fraudarea pe scara larga a alegerilor. “O consecinta a acestei decizii va fi inmultirea numarului de fraude electorale. Sunt destule metode de fraudare a votului”, a mai adaugat Parvulescu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro