Sari direct la conținut

Producția de gaze a Gazprom s-a prăbușit până la cel mai scăzut nivel de la înființarea companiei

HotNews.ro
Gazprom, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia
Gazprom, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Gigantul energetic rusesc Gazprom Group a tăiat anul trecut producția sa de gaze naturale cu 13%, aceasta ajungând în 2023 la un minim istoric de 359 de miliarde de metri cubi, a arătat compania în raportul său pe anul precedent, publicat luni și citat de Reuters.

Producția de gaze naturale a Gazprom a scăzut cu aproape o treime comparativ cu 2021, ultimul an înainte de declanșarea invaziei din Ucraina. În 2021 producția de gaze a Gazprom a fost de 515 miliarde de metri cubi. Nivelul producției din 2023 a fost cel mai scăzut din istoria companiei energetice rusești de la fondarea sa de către Ministerul pentru Industria Gazelor în ultimele zile ale Uniunii Sovietice.

Un raport separat publicat de Gazprom la începutul lunii mai a arătat că aceasta a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 629 de miliarde de ruble (7 miliarde de dolari) în contextul diminuării livrărilor către Europa, principala sa piață de export timp de decenii.

Gazprom nu mai încheiase un an pe „roșu” din 1999.

Gazprom Group include diviziile companiei din domeniul exploatării gazelor și țițeiului, precum și cea care se ocupă de livrarea energiei electrice. Luate împreună, producția de petrol și gaze a companiei au crescut anul trecut cu 6,6%, până la 72,38 de milioane de tone metrice.

Însă, spre deosebire de divizia petrolieră, cea care exploatează gazele naturale nu a reușit să găsească clienți alternativi pentru exporturi în contextul pierderii celor europeni din cauza războiului din Ucraina.

La fel ca în cazul petrolului, Gazprom a încercat să negocieze cu China creșterea exporturilor, însă discuțiile nu au avansat din cauza mai multor probleme, în principal legate de preț.

În aceste condiții, Gazprom a început să își redirecționeze producția de gaze către piața internă din Rusia, dar și țări învecinate precum Kazahstan, Uzbekistan și Kîrgîzstan.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro