Productia industriala umfla inflatia
Preturile productiei industriale, cumulat pe piata interna si externa, au crescut in septembrie cu 1,16% fata de august si cu 7% in ultimele 12 luni – a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, Institutul National de Statistica.
Aparent, aceste cifre nu spun multe. In general, indicele preturilor productiei industriale IPPI este mai putin luat in vizor fata de indicele preturilor de consum, cel care da faimoasa inflatie, urmarita de Banca Nationala si de guvern.
Primul indice, dupa cum spune definitia, masoara evolutia de ansamblu a preturilor produselor/serviciilor industriale fabricate si livrate in primul stadiu de comercializare de producatorii interni.
Astfel pare mai putin „interesant” decat cel de-al doilea indice, care masoara evolutia preturilor marfurilor cumparate si a tarifelor serviciilor utilizate de catre populatie.
Dar, evident, preturile pe care le platim incorporeaza preturile pe care producatorii le platesc, spre exemplu pentru cumpararea de materii prime sau de bunuri pentru investitii.
Scumpirile acestora inseamna in final scumpirile bunurilor si chiar ale serviciilor din cosul de consum.
O ratare anuntata
In aceste conditii, stirea privind cresterea anuala PPI cu 7% poate fi considerata ingrijoratoare. Arata in primul rand ca si inflatia din industrie a inceput sa iasa din prognoze. Potrivit ultimei prognoze oficiale, cresterea anuala ar trebui sa fie in tot anul 2007 de 6,3%. (Prognoza revizuita, pentru ca in primavara se mergea pe 6%).
Acum, sansele de incadrare in prognoza sunt practic nule, in conditiile in care preturile au inceput sa se inflameze: in august, PPI crestea cu numai 5,5% fata de august 2006. Iar accelerarea cresterii s-ar produce in conditiile in care inca nu au intrat in scena cresterile de iarna pe energie termica si gaze.
Iesirea din prognoze a indicelui PPI intareste convingerea majoritatii analistilor ca prognoza de inflatie va fi ratata.
Confirmarea ar putea veni chiar in aceasta saptamana, cand statistica oficiala va prezenta datele privind inflatia pe octombrie.
Precedentul comunicat arata ca, in primele noua luni ale anului, deja se atinsese tinta pe care Banca Nationala o viza pentru intreg anul 2007 (3,9%). Fata de aceasta tinta, BNR si-a luat o marja de +1%, dar si incadrarea in aceasta este pusa in discutie.
Analistii Bancii Romane de Dezvoltare au transmis saptamana trecuta ca vad o inflatie de 6,2% la sfarsitul anului trecut.
Tot saptamana trecuta, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a recunoscut implicit ca spectrul revenirii inflatiei devine amenintator. A decis sa creasca rata dobanzii de interventie, constient ca astfel poate afecta si mai mult echilibrele macroeconomice.
Un articol de Cristian Stefan