Sari direct la conținut

Profilul bolnavului COVID-19 se schimbă. „Ne întrebăm dacă la această boală putem pune problema unei infecţii cronice”

HotNews.ro
Medici care tratează bolnavi de COVID-19, Foto: Profimedia Images / Blondet Eliot/ABACA
Medici care tratează bolnavi de COVID-19, Foto: Profimedia Images / Blondet Eliot/ABACA

Profilul bolnavului de COVID 19 s-a schimbat substanţial. Absenţa gustului sau a mirosului, decisive până nu de mult, nu mai este un reper în punerea diagnosticului, accentul căzând mai nou pe simptomele digestive, potrivit infecționiștilor citați de Ziarul de Iași. De asemenea, mulți pacienți nu mai prezintă febră, dar au dureri de cap și musculare puternice. Totodată, există din ce în ce mai multe cazuri de foşti pacienţi, declaraţi negativi, dar care se reîntorc cu boala la spital. Un ieşean deţine recordul: a revenit la spital pozitiv de trei ori, după ce ieşise negativ.

În acest context, infecţioniştii îşi pun întrebarea dacă nu cumva infecţia cu SARS COV 2, care începe să aibă manifestări ale unei boli autoimune, ar putea deveni o infecţie cronică, scrie sursa citată.

“Apar într-adevăr modificări care ar putea fi etichetate în contextul unui cortegiu fizio-patologic, ca într-o boală autoimună, în care, de fapt, rezultatul modificării apare în urma conflictului antigen-anticorpi. Aici aş pune acele manifestări dermatologice ce apar la unii pacienţi şi care sunt strict legate de boală. Tot aici aş încadra unele modificări renale de tipul nefritei”, a spus spus Carmen Dorobăţ.

Medicii au remarcat că tot mai mulţi dintre bolnavi se plâng în ultimul timp de dureri la mers. Acestea persită pe o durată de două-trei luni, dar după terapia indicată acestea au cedat. „Dincolo de durerile la mers, am mai avut persoane care şi după două luni de la această infecţie se plângeau de o stare de oboseală persistentă, şi la care interveneam desigur cu sfaturi privind modul de viaţă, combinat eventual cu unele suplimente alimentare. Nu numai corpul medical din Iaşi sau din ţară a remarcat că aceste manifestări coincid, dacă vreţi, cu cele ale unei boli autoimune. În acelaşi timp, tot din acest punct de vedere, dar şi al noului profil al bolnavului COVID 19, ne întrebăm dacă la această boală putem pune problema unei infecţii cronice”, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Citeste articolul complet pe Ziarul de Iași

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro