Sari direct la conținut

Progres încurajator în găsirea unui vaccin împotriva virusului HIV / Un vaccin experimental intră în procesul de testare pre-aprobare

HotNews.ro
Progres încurajator în găsirea unui vaccin împotriva virusului HIV / Un vaccin experimental intră în procesul de testare pre-aprobare

Niște cercetători de la Facultatea de Medicină Harvard au anunțat un progres încurajator în ceea ce privește realizarea unui vaccin împotriva HIV, este vorba de un vaccin experimental care a declanșat un răspuns imun la om și a protejat maimuțele împotriva infecției, relatează AFP.

Dovedit a fi sigur pentru oameni, vaccinul experimental a intrat în urmatoarea fază a procesului de testare pre-aprobare și va fi testat la 2.600 de femei din Africa de Sud pentru a vedea daca previne infectia cu HIV.

În timp ce rezultatele obținute până acum au fost încurajatoare, echipa de cercetare și experții externi avertizează că nu există garanții că vaccinul va funcționa în faza următoare.

”Trebuie să rămânem prudenți”, a declarat virusologul Dan Barouch.

”Doar pentru că a protejat două treimi dintre maimuțe într-un laborator nu înseamnă că va proteja oamenii”, a spus acesta.

Rezultatele testării vaccinului ”Imbokodo” – cuvântul isiZulu pentru ”piatră” – sunt așteptate în 2021/2022.

”Acesta este abia al cincilea vaccin HIV care va fi testat pentru eficacitate pe oameni în peste 35 de ani de istorie a epidemiei globale HIV”, a adăugat Barouch.

Doar unul până acum, RV144, a reușit să furnizeze oarecare protecție. Potrivit rapoartelor din 2009, RV144 a reușit să reducă riscul infecției cu HIV la 16.000 de voluntari thailandezi cu 31,2 la sută – considerat insuficient pentru ca medicamentul să fie aplicat.

Pentru cel mai recent studiu, publicat în revista medicală The Lancet, Barouch și o echipă au testat medicamentul experimental pe 393 de adulți sănătoși, fără HIV, în vârstă de 18 până la 50 de ani, în Africa de Est, Africa de Sud, Thailanda și Statele Unite.

Participanților li s-a administrat la întâmplare una dintre cele șapte combinații de vaccin sau o alternativă placebo. Au primit câte patru injecții fiecare în 48 de săptămâni.

”Extrem de necesar”

Studiul a folosit așa-numitele combinații de vaccin „mozaic”.

Acestea combină bucăți diferite de tipuri de virusuri HIV pentru a provoca un răspuns imun – atunci când organismul atacă germenii intruși – împotriva tulpinilor de virus din diferite regiuni ale lumii.

Vaccinul ”a indus răspunsuri imune robuste la oameni”, a spus Barouch.

Aceste teste a arătat de asemenea că vaccinul este sigur pentru oameni. Cinci participanți au avut efecte secundare ca dureri de stomac și diaree, amețeală sau durere de spate.

Într-un studiu separat, același vaccin a oferit protecție completă față de HIV la două treimi dintre 72 de maimuțe, fiecare primind câte șase injecții cu virus asemănător cu HIV.

Aproximativ 37 de milioane trăiesc cu HIV/SIDA, potrivit estimărilor Organizației Mondiale de Sănătate.

Sunt aproximativ 1,8 milioane de noi infecții și aproximativ 1 milion de decese în fiecare an.

Se estimează că aproximativ 80 de milioane de oameni au fost infectați de la prima diagnosticare la începuturile anilor 1980.

Aproximativ 35 de milioane au murit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro