Sari direct la conținut

Proiect de civilizare a Dambovitei: coloana vertebrala a orasului intre Lacul Morii si Parcul Izvor

HotNews.ro

Raul Dambovita ar putea deveni altceva decat locul in care se deverseaza gunoaiele Bucurestiului. Conform unui proiect initiat de o retea bucuresteana de ONG-uri, circa 1.000 de hectare din jurul cursului de apa s-ar putea transforma intr-o oaza de verdeata, cu spatii de promenada, locuri pentru spectacole si centre culturale.

Proiectul poara numele de ECO Bucuresti 2015 si are ca principal obiectiv crearea unei coloane vertebrale verzi a orasului intre Lacul Morii si Parcul Izvor. Concret, in zona inundabila a Lacului Morii s-a propus amenajarea unui parc, iar de-a dreapta si de-a stanga Dambovitei, pana la Parcul Izvor, crearea unor spatii verzi. Tot la Lacul Morii, initiatorii proiectului au propus amenajarea unui muzeu al Tehnologiei.

Din nefericire, terenurile pe care se doreste amenajarea acestor spatii sunt aproape in totalitate proprietati private, iar pentru realizarea proiectului, acestea ar trebui expropriate. Desi in alte capitale europene se procedeaza in acest fel, Gheorghe Patrascu, arhitectul-sef al Capitalei spune ca la noi proiectul este o utopie.

Lacul Morii - masterplan
Lacul Morii – masterplan
Foto: HotNews.ro

„Teoretic se poate, insa la noi din nefericire se expropriaza numai pentru drumuri si autostrazi. Pentru ca asa ceva sa se realizeze este nevoie de vointa politica”, a spus acesta. De asemenea, o parte dintre terenurile pe care ar urma sa se amenajeze parcul de la Lacul Morii sunt de mult construibile, proprietarii avand in plan sa ridice aici turnuri de 30 de etaje, nu parc.

Pe langa imbunatatirea calitatii vietii, prin acest proiect initiatorii spera sa mai atraga investitii de peste 6 miliarde de euro in urmatorii 5 ani. „Axa verde are in jurul ei niste centre de invatamant: Politehnica, Facultatea de Drept, zona institutelor de cercetare. Noi practic le legam intre ele si cream o infrastructura care poate fi folosita de investitori. Astfel, investitia nu se mai face dupa nas, ci mergi la sigur cu functiuni conexe. In schimb, le putem cere dezvoltatorilor sa foloseasca tehnologii eco pentru noile cladiri”, ne-a declarat Theodor Frolu, initiatorul proiectului.

Proiectul a fost realizat de arhitecti de la Space Syntax, in parteneriat cu Art Promo si The Ark – Bursa Marfurilor Creative.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro