Sari direct la conținut

Proiect de Hotarare de Guvern: Ministerul Energiei va scoate la licitatie 26,69% din actiunile Romeptrol Rafinare pentru minim 200 de milioane de dolari

HotNews.ro

​Ministerul Energiei va pregati o licitatie pentru vanzarea a 26,69% din actiunile pe care le detine la Rompetrol Rafinare, asa cum a fost stabilit in memorandumul semnat in februarie 2013 cu actionarul majoritar al Rompetrol- KazMunayGaz din Kazahstan. Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul ministerului, suma obtinuta din vanzarea de actiuni prin licitatia nu va putea fi mai mica de 200 de milioane de dolari. Asa cum a convenit statul roman prin memorandumul din 2013, cel care ar trebui sa cumpere actiunile este KazMunayGaz, insa fiind licitatie, vor putea participa si alte companii.

  • Vezi documentele atasate

Azamat Zhangulov, senior vice presedinte KMG International, a declarat zilele trecute pentru HotNews.ro ca Guvernul ar fi aprobat si chiar a inceput procedura de vanzare a pachetului de 26,69% pe care il detine statul roman la Rompetrol Rafinare. Azamat Zhangulov mai spunea ca procedura ar putea dura pana la zece luni. De asemenea, Azamat Zhangulov a afirmat ca urmatorul pas dupa achizitionarea actiunilor contra a 200 de milioane de lei este infiintarea fondului de investitii de 1 miliard de dolari. Pe de alta parte, ministrul energiei Andrei Gerea a spus ca va cere infiintarea fondului in cele zece luni, nu dupa finalizarea procedurii de vanzare a pachetului de 26,69%.

Reamintim ca in ianuarie 2014, Guvernul a anulat o datorie a Rompetrol Group catre statul roman de circa 600 de milioane de dolari. In februarie 2013 a fost incheiat un memorandum cu Rompetrol Grup prin care accepta sa renunte la 600 milioane de dolari contra unei promisiuni de investitii de un miliard de dolari. Timp de un an, Guvernul Ponta s-a luptat sa dea o forma legala memorandumului privind Rompetrol prin care statul renunta la recuperarea creantei de 600 milioane de dolari. Mai intai a incercat sa forteze Parlamentul sa voteze o lege, insa aceasta a fost contestata de fostul presedinte Traian Basescu la Curtea Constitutionala si, in cele din urma, a fost declarata neconstitutionala. Victor Ponta spunea adesea ca cei care contesta legalitatea unui astfel de demers se opun, de fapt, „unui mare proiect de investitii”. In cele din urma, memorandumul a fost aprobat in ianuarie 2014 printr-o Hotarare de Guvern. De atunci, a trecut mai mult de un an, iar singurul efect al memorandumului a fost ca Rompetrol a scapat de litigiile cu statul a caror miza erau cele 600 milioane dolari. Celelalte prevederi din memorandum nu au fost respectate: nici vanzarea unor actiuni contra 200 milioane de dolari, nici crearea unui fond de investitii de 1 miliard de dolari.

E adevarat ca memorandumul nici nu prevede un termen anume ca actionarul majoritar al Rompetrol- KazMunayGaz din Kazahstan- sa-si indeplineasca promisiunile. Practic, statul poate astepta mult si bine ca Rompetrol sa plateasca 200 de milioane de dolari promisi contra ca 26,69% din actiuni, asa cum prevede memorandumul. Despre fondul de investitii nici nu se pune problema atata vreme cat nu s-a realizat acea tranzactie de 200 milioane de euro. Memorandumul prevedea ca intr-o perioada de 7 ani, Rompetrol sa realizeze o investitie de 1 miliard. Pana acum, nu a fost demarat nimic in vederea vanzarii participatiei de 26,69 % pentru 200 de milioane de dolari si nici fondul nu a fost creat. Ministerul care ar fi trebuit sa se ocupe de acest lucru este cel al Energiei, insa orice actiune este blocata la nivel politic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro