Sari direct la conținut

Proiect de turn de 20 de etaje pe un spatiu verde din intersectia Razoare, langa Cotroceni

HotNews.ro
Proiectia turnului de la Razoare, Foto: PMB
Proiectia turnului de la Razoare, Foto: PMB

Desi legea interzice construirea pe spatiile verzi, proprietarii care detin astfel de terenuri nu se lasa pagubasi. De aceasta data este vizat un spatiu verde, plin de copaci, de la intersectia Razoare, unde proprietarii doresc sa construiasca un turn de 20 de etaje. Proiectul va fi discutat miercuri in cadrul Comisiei Tehnice de urbanism de pe langa Primaria Capitalei.

Spatiul verde, cu o suprafata de circa 5000 mp, se afla in mijlocul intersectiei Razoare, un teren triunghiular intre Bulevardul Geniului, Soseaua Panduri si Strada Razoare. Proprietarii, Tanasoiu Emil, Tanasoiu Rodica, Tanasoiu Daniel si Tanasoiu Anca doresc sa construiasca pe teren un turn de 20 de etaje. Proiectul a fost prezentat saptamana trecuta in Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei, o decizie in acest sens fiind amanata pentru miercuri, 20 iulie (astazi). In documentatiile de urbanism, terenul este trecut ca spatiu verde, cu posibilitatea ca, in urma aprobarii unui Plan Urbanistic Zonal, sa se poata construi o cladire inalta.

Cum s-a ajuns ca pe un spatiu verde sa fie prevazut un turn

Pana in 2008, cand s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru Pasajul subteran de la Razoare, terenul a fost spatiu verde. O data cu aprobarea PUZ-ului pentru pasaj, pe teren a aparut si un accent de inaltime, adica posibilitatea de a face un turn acolo, totodata terenul pastrandu-si calitatea de spatiu verde. In acelsi PUZ, au fost trecute alte doua accente de inaltime in curtea Titan Mar, aflata in proprietatea primarului general de la vremea respectiva, Adriean Videanu. De ce in Planul Urbanistic Zonal pentru un pasaj rutier a fost necesara trecerea unor accente de inaltime pe terenuri proprietate privata, ramane in continuare greu de inteles. Mai ales ca, atunci cand este vorba sa limiteze inaltimea unor cladiri de pe parcele proprietate privata, reprezentantii institutiei afirma ca nu o pot face, deoarece legea nu le permite sa reglementeze astfel de terenuri. Si in 2008, Legea spatiilor verzi interzicea modificarea functiunii spatiilor verzi, fiind permisa doar construirea a 15 la suta din suprafata acestora pentru amenajarea aleilor.

De ce au venit proprietarii la Comisia de urbanism a Capitalei pentru aprobari:

– fara un Plan Urbanistic Zonal, terenul ramane in continuare neconstruibil;

– desi Planul Urbanistic Zonal din 2008 a pus pe terenul lor un accent de inaltime cu indicatorii urbanistici: Procent de Utilizare al Terenului-5 si Procent de Ocupare al Terenului -15 la suta, proprietarii vor mai mult, respectiv un Procent de Ocupare al Terenului de 27 la suta, deoarece spun ca mastodontul nu poate fi construit pe o suprafata de circa 700 mp (15 la suta din teren). Cu alte cuvinte doresc sa se treaca din spatiu verde, in spatiu construibil, un procent de inca 15 la suta din teren, respectiv 700 mp. In acest moment, legea spatiilor verzi interzice schimbarea destinatiei spatiilor verzi si stramutarea lor. Suprafata construibila de 15 la suta prevazuta pe spatiile verzi este pentru amenajarea aleilor;

– accentul de inaltime este pus pe terenul triunghiular de la intersectia Soseaua Progresului, Soseaua Panduri si str. Razoare, un teren de circa 20.000 mp. Proprietarii care au cerut construirea turnului au doar 5000 mp, restul apartinad altor persoane private. Planul Urbanistic din 2008 a figurat accentul de inaltime orientativ, nu pe un teren anume, si prevede indicatorii urbanistici enumerati mai sus (CUT 5, POT 15 la suta) pentru intreaga fasie de 20.000 mp. Prin Planul Urbanistic Zonal prezentat saptamana trecuta, familia Tanasoiu doreste amplasarea accentului de inaltime pe terenul lor. Daca se aproba construirea turnului de 20 de etaje, ceilalti proprietari de pe parcelele invecinate nu vor mai avea dreptul de a construi nimic.

Cine este familia Tanasoiu

Daniel si Emil Tanasoiu sunt actionari in firma de constructii ACMS. Totodata, Daniel si Emil Tanasoiu sunt actionari la Primavera Development, dezvoltatorul parcului de afaceri S-Park, in apropiere de Piata Presei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro