Sari direct la conținut

Proiectele pe energie regenerabila sunt blocate de o legislatie incompleta si de birocratia excesiva. Ministerul Economiei nu a reusit sa semneze niciun contract pentru accesarea fondurilor europene.  

HotNews.ro

In sectorul energiei regenerabile nu a fost atras niciun euro din fondurile europene, in ciuda faptului ca exista investitori interesati. Ministerul Economiei nu a reusit sa semneze niciun proiect pe energie regenerabila din cele 14 selectate pana in prezent. Reprezentantii Ministerului Economiei dau vina pe beneficiari, sustinand ca in cazul mai multor proiecte aprobate, solicitantii au probleme in ceea ce priveste finantarea a 50% din valoarea investitiilor. In cazul proiectelor fara probleme, nu exista o explicatie clara.

Directorul general in Ministerul Economiei, Alexandru Sandulescu, afirma ca cele 14 proiecte pe energie regenerabila vor fi semnate in viitorul apropiat. Un termen exact nu exista. Cateva din aceste proiecte ar putea fi semnate pana la sfarsitul saptamanii viitoare. Sandulescu nu a putut sa precizeze numarul proiectelor norocoase.

Avem 14 proiecte aprobate cu o valoare totala de 80 milioane de euro si care urmeaza sa fie semnate in viitorul apropiat. O parte dintre acestea pot fi semnate pana la sfarsitul saptamanii viitoare” a declarat Alexandru Sandulescu. Potrivit acestuia, este nevoie de multe semnaturi si de aceea se produc anumite intarzieri.

Beneficiarii fondurilor nu pot folosi ghidul solicitantului

In opinia consultantilor, blocajele in accesarea fondurilor nerambursabile sunt cauzate de lipsa unui ghid simplificat al solicitantului si de absenta unor norme metodologice.

Pana acum nici un proiect nu a accesat fondurile disponibile, sub niciuna dintre formele prevazute de lege, din cauza lipsei legislatiei secundare, a ghidurilor si normelor metodologice necesare, desi energia regenerabila este in prezent domeniul vedeta al investitorilor”, a declarat Miruna Suciu, Partner Musat & Asociatii. In opinia acesteia, trebuie urgentata accesarea fondurilor pentru ca Romania sa se poata alinia prevederilor Uniunii Europene in ceea ce priveste eficienta energetica. „Acest decalaj ne costa destul de scump, atat din punct de vedere economic, cat si in ceea ce priveste concretizarea oportunitatilor de dezvoltare energetica, pe care fie le ratam, fie le intarziem. Iar pe timp de criza n-ar trebui sa ne permitem un asemenea lux”, a precizat Miruna Suciu.

In acest moment exista un ghid al solicitantului insa este foarte greu de utilizat de catre beneficiari din cauza formei sale „stufoase”. De aceea, Ministerul Economiei a lucrat la o forma simplificata, insa noul ghid nu poate fi utilizat deoarece nu a fost aprobat. ” In momentul de fata, avem o forma noua a ghidului mai putin stufoasa si speram ca pana la sfarsitul lunii sa avem un ordin de ministru care sa puna in aplicare acest ghid„, a afirmat Sandulescu.

Suma totala care poate fi accesata pentru proiecte pe energie regenerabila se ridica la 300 milioane euro bani disponibili prin POS-CCE Axa 4 domeniu major de interventie 2.

Pentru energia regenerabila exista o lege care nu poate fi pusa in aplicare. Autoritatile pregatesc modificarea ei.

Din punct de vedere legislativ, exista Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Insa, este o lege care nu poate fi pusa in aplicare, deoarece nu exista norme metodologice de aplicare a acesteia. Acestea ar trebui puse la punct de Ministerul Economiei si Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei. Culmea este ca legea urmeaza sa fie modificata. Sistemul de promovare a resurselor regenerabile consta in alocarea de cote obligatorii de energie si certificate verzi. O modificare pe care urmeaza sa o suporte legea este ca producatorii de electricitate din energie solara ar putea primi sase certificate verzi, in loc de patru. De asemenea, anul 2014 ca termen limita pentru realizarea investitiilor ar putea fi eliminat.

In schimb, producatorii de energie electrica din biomasa, biogaz, biolichid, gaz de fermentare a deseurilor, energie geotermala si gazele combustibile vor primi numai doua certificate verzi/MWh, in loc de trei.

Sectorul energetic, riscant pentru investitori

In opinia consultantului pe energie din cadrul Bancii Mondiale, Otilia Nutu, in Romania se simte nevoia unui cadru legislativ stabil. Nutu sustine ca din cauza problemelor legislative, sectorul energetic devine riscant pentru investitori. „In ultimii doi ani, au existat doua intentii de restructurare a sectorului energetic. Eu daca as fi investitor as considera ca este un sector riscant„, a spus Otilia Nutu.

Potrivit formei actuale a Legii 220, pentru perioada 2009-2014, valoarea minima de tranzactionare a certificatelor verzi pe piata este de 27 euro/certificat si valoarea maxima este de 55 euro/certificat, reglementare ce va ramane nemodificata.

In prezent, situatia centralelor in operare care folosesc surse regenerabile este: eolian- 14MW, biomasa- 8,08MW, microhidro- 70MW. Potrivit directivelor UE, Romania trebuie sa atinga o cota de energie regenerabila in domeniul electricitatii de 24%.

Romania trebuie sa se orienteze catre resurse regenerabile, mai ales ca in conditiile consumului actual, petrolul si gazele naturale vor disparea in urmatorii 14-15 ani, iar carbunele in 40-50 de ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro