Sari direct la conținut

Proiectul "bani de la cablisti pentru televiziuni" a fost preluat de mai multi senatori PNL. O comisie ar imparti banii, pe baza unor proiecte editoriale

HotNews.ro

Mai multi senatori PNL au inaintat proiectul propus de Valentin Jucan, membru CNA, de instituire a unui fond audiovizual care sa ajute principalele televiziuni din Romania, scrie site-ul specializat PaginadeMedia.ro.

Potrivit acestui proiect, companiile de cablu ar trebui sa cotizeze cu 5% din incasarile anuale iar banii ar urma sa fie impartiti primelor 12 televiziuni din lista must carry. O Comisie va stabili la cine ajung banii, pe baza unor „proiecte editoriale”.

Reamintim ca Valentin Jucan a adresat in luna aprilie o scrisoare scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis si premierului Victor Ponta, prin care propunea instituirea acestui fond.

Potrivit proiectului, „Sumele datorate pentru contributia prevazuta de dispozitiile art. 20(2) alin. 1 reprezinta cheltuiala deductibila la calculul profitului impozabil”.

  • De unde ar proveni banii din „Fondul audiovizual”?

„Prin colectarea, anuala, a unei contributii de 5% din veniturile realizate de distribuitorii care retransmit servicii de programe (companii de cablu, n.r.) de televiziune prin retele de comunicatii electronice prin cablu.

  • Cine se ocupa de strangerea banilor?

„Consiliul va urmari si va asigura incasarea resurselor financiare din care se constituie Fondul audiovizual, precum si distribuirea acestora catre posturile de televiziune, potrivit dispozitiilor art. 206 din prezenta lege”.

  • Unde ajung banii? 

„Suma totala colectata in Fondul audiovizual va fi impartita, in mod egal, prin decizie a Consiliului, pentru posturile private de televiziune care furnizeaza servicii de programe cu caracter generalist sau cu caracter tematic, declarate libere la retransmisie (…), situate pe primele 12 pozitii in lista must carry, potrivit alin 1, pe baza proiectelor editoriale prezentate Consiliului, de catre fiecare dintre cele 12 televiziuni, pentru realizarea de programe culturale, educative, de stiri, informatii, dezbateri, precum si pentru realizarea si/sau difuzarea de documentare”.

Citeste mai multe detalii pe PaginadeMedia.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro