Proiectul de act normativ cu normele de implementare ale NetCity a trecut de Primaria Bucuresti fara avizul Consiliului Concurentei
Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a adoptat, miercuri, cu 29 voturi in favoare, nici un un vot contra si 15 abtineri proiectul de act normativ cu normele de implementare ale NetCity (reteaua metropolitana de fibra optica a Capitalei) in forma revuita cu 7 amendamente facute in urma sesizarilor de posibila incalcare a concurentei facute de arbitrul telecom (ANCOM) si Consiliul Concurentei. Proiectul de act normativ nu are insa, asa cum cere legea in cazul unui astfel de document care ar putea afecta concurenta, avizul conform din partea autoritatii de concurenta. Doar Prefectura se mai poate sesiza acum in privinta legalitatii acestui act, dupa care celor nemultumiti nu le ramane decat atacul in instanta.
Punctul 16 al ordinii de zi a sedintei CGMB de miercuri, cel privind proiectul de act normativ cu normele de implementare ale proiectului NetCity a fost adoptat rapid, fara ca cineva sa atraga atentia ca respectivul proiect de act este completat cu 7 amendamente dupa ce atat autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) cat si Consiliul Concurentei au avertizat ca in forma anterioara normele de implementare ale NetCity ar fi putut afecta concurenta in piata.
Mai nou, marti, ambele autoritati au atentionat ca si cu aceste amendamente proiectul de act normativ nu rezolva problemele de concurenta.
Mircea Raicu, viceprimarul general al Capitalei: Consiliul se exprima asupra oportunitatii nu asupra legalitatii acestui proiect
Nici primarul general al Capitalei si nici vreunul dintre consilierii generali prezenti la sedinta nu si-au pus problema legalitatii acestui act, ci doar pe cea a oportunitatii.
„Vreau sa va spun ceva privitor la NetCity. Noi (n.r. CGMB) ne exprimam asupra oportunitatii, adica daca este sau nu necesar sa se faca acest lucru. Asupra legalitatii se exprima executivul Primariei si secretarul general. Atata timp cat a existat raport de specialitate la proiectul de hotarare si proiectul a fost semnat de secretarul general se prezuma ca este in regula din punct de vedere legal. Un alt filtru dupa aceasta adoptare de astazi este prefectul care la randul lui se poate exprima asupra legalitatii proiectului si daca si prefectul spune ca este in regula, orice cetatean nemultumit poate apoi sa atace proiectul in instanta”, a declarat pentru HotNews.ro, Mircea Raicu, viceprimarul general al Capitalei.
Fara aviz de la Consiliul Concurentei
Avizul Comisiei Juridice din PMB Foto: HotNews.ro |
Proiectul de act normativ aprobat miercuri avea atasate, pe langa Expunerea de motive si Raportul de specialitate si un Aviz al Comisiei Juridice si de Disciplina a Primariei, cu urmatoarea mentiune:
„In urma dezbaterilor, Comisia hotaraste avizarea proiectului de hotarare: favorabil cu luarea in considerare a punctelor de vedere ale Consiliului Concurentei si ANCOM„.
Luarea in considerare a unor puncte de vedere nu este echivalenta cu obtinerea unui aviz, iar Consiliul Concurentei a declarat marti, pentru HotNews.ro, ca nu i s-a cerut nici un aviz, asa cum ar fi fost legal, pentru acest proiect de act normativ cu posibil impact anticoncurential.
Daca actul va fi declarat legal si de catre Prefectura Bucuresti, orice agent economic nemultumit si inclusiv Consiliul Concurentei (conform articolului 9 din Legea Concurentei nr.21/1996) pot ataca in instanta Primaria.
Cablurile de pe stalpi trebuie ingropate in maxim 120 zile de la finalizarea unui tronson NetCity
Proiectul de hotarare al Primariei Bucuresti cere operatorilor de telecomunicatii sa-si repozitioneze retelele aeriene de comunicatii in subteran in maxim 120 de zile de la finalizarea unui tronson Netcity in zona respectiva. Potrivit actului, operatorii au de ales intre a folosi infrastructura retelei Netcity sau de a le ingropa in propria canalizatie, pe cheltuiala proprie.
Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala a fost incheiat intre municipalitate si UTI Systems in august 2007 si prevede realizarea infrastructurii in subteran, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB. UTI trebuie sa investeasca peste 200 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane. Contractul de concesiune este incheiat pe o perioada de 49 de ani.
Anul trecut, mai precis in luna decembrie, a fost data in folosinta prima bucla functionala a proiectului Netcity pe traseul Piata Unirii – Piata Alba Iulia – Piata Hurmuzachi – Dristor.