Proteste față de ordonanța trenuleț: Angajații Penitenciarului Poarta Albă, primii care au ieșit în stradă
Aproxinativ un sfert din angajații Penitenciarului Poarta Albă protestează luni față de ordonanța austerității pe care Guvernul Ciolacu 2 se pregătește să o adopte la prânz. Manifestații sunt anunțate tot astăzi în Piața Victoriei împotriva acestei decizii.
Peste 100 de angajați ai Penitenciarului Poarta Albă au ieșit în fața instituției, nemulțumiți de măsurile anunțate de Executi, potrivit publicației locale Replica Online.
20 de deținuți nu au fost duși azi la instanțe din cauza protestului. Cei mai mulți trebuiau să ajungă la instanțe pentru măsurile preventive.
„Vrem să tragem un semnal de alarmă asupra Ordonanței Trenuleț care aduce tăieri de salarii în sistemul de apărare. În sistemul de penitenciar este vorba despre tăieri de salarii de aproximativ 2000 de lei. Nu mai spunem că în ordonanță se specifică înghețarea normei de hrană la nivelul celei din decembrie 2024. Este fals. Norma noastră de hrană este înghețată din 2019. Sunt multe prevederi în ordonanță care ne prejudiciază financiar. Oamenii refuză să mai facă ore suplimentare. De aici probabil că vom pleca spre Piața Victoriei. Sperăm ca într-un final Marcel Ciolacu să se abată mai atent asupra ordonanței“, a transmis Bogdan Trăistaru, lider sindical.
La Penitenciarul Poarta Albă sunt aproximativ 450 de salariați, iar peste 350 au semnat deja refuzul de muncă. Necesarul este de 625 de angajați.
„Haideți să le demonstrăm că fără noi nu pot duce acest sistem“, au mai spus liderii sindicali, relatează Ziarul Amprenta.
Proteste anunțate în Piața Victoriei
Angajaţii din sistemul penitenciar şi poliţiştii vor participa, luni, la un protest care va avea loc în faţa sediului Guvernului, au anunțat sindicatele.
„Luni, 30.12.2024, ora 12:30, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare protestează în faţa Guvernului României împotriva măsurilor de austeritate impuse de Ordonanţa trenuleţ. Într-o manieră iresponsabilă, fără să se gândească la consecinţe, Guvernul nu îngheaţă salariile angajaţilor din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, ci taie salariile acestei categorii socio-profesionale, situaţie care va conduce la deprofesionalizarea instituţiilor de forţă ale statului”, a anunțat Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).
Federația susține că măsurile vor agrava criza de personal din penitenciare, numărul de angajați fiind deja unul sub necesar.
La scurtă vreme după ce a fost dat publicității comunicatul FSANP, un anunț similar a venit, printr-o postare pe Facebook, și din partea sindicatului polițiștilor Europol.
„Întâlnirea de la Ministerul Finanțelor între reprezentanții instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică s-a terminat fără vreo concluzie în privința plății orelor lucrate în zilele de repaus și sărbători legale! Nu acceptăm niciun compromis! Maine începând cu ora 12:00 polițiștii și militarii sunt în stradă, în fața Guvernului!”, se arată într-o postare a Sindicatului Europol.
Nemulțumirile sindicatului sunt detaliate pe site-ul Europol, unde se spune că forma ordonanței afectează veniturile polițiștilor care lucrează pe teren, dar le lasă neatinse pe cele ale polițiștilor cu funcții de conducere.
„Strigător la cer este faptul că cei vizați de tăierile salariale din MAI sunt exact polițiștii din stradă. Adică polițiștii de ordine publică, rutieră, polițiștii de frontieră, polițiștii de imigrări, polițiștii din cadrul structurilor de crimă organizată, judiciar etc. „Preaînstelații” din MAI nu vor avea parte de nicio diminuare salarială (…) Ei își conservă veniturile și rămân neatinși de măsurile de austeritate, păstrând salarii uriașe în aparatul central al MAI”, susține Europol.
Și studenții au anunțat un protest pentru luni, 30 decembrie, la ora 12:00, în Piața Victoriei, atunci când Guvernul se reunește în ședință pentru a adopta așa-numita ordonanță „trenuleț” care stabilește măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025.
Proiectul acestei OUG conține măsuri care îi vor afecta inclusiv pe studenți. De exemplu, ei vor beneficia de tarif redus cu 90% pe transportul intern pe distanța/rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția, nu pe toate rutele ca în prezent.
De asemenea, fondul pentru burse nu va fi majorat, ceea ce va menține cuantumurile actuale pe tot parcursul anului 2025.
Studenții denunță aceste măsuri drept „inacceptabile” și care le vor „adânci dificultățile economice”.