Sari direct la conținut

Proteste la Finanțe – ANAF: Trei întrebări pe care le pun sindicaliștii

HotNews.ro
Ministerul Finanțelor , Foto: Inquam Photos / George Calin
Ministerul Finanțelor , Foto: Inquam Photos / George Calin

Protestele spontane din Finanțe – ANAF continuă la nivel național pentru a șaptea zi consecutiv, informează Sed Lex. “Angajații sunt în stradă, conflictul colectiv este declanșat. Următoarea etapă este greva generală”, se arată într-un comunicat al sindicaliștilor.

Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe întreabă Guvernul:

1. Cum are de gând să crească gradul de colectare fără a manifesta respect față de angajații care trebuie să îndeplinească acest obiectiv?

2. Cum își poate îndeplini angajamentele asumate la nivel național și internațional pentru a nu rata accesarea fondurilor europene, dacă nu înțelege să profesionalizeze sistemul fiscal?

3. Cu cine vrea să combată contrabanda și evaziunea fiscală dacă nu oprește migrarea porsonalului spre locuri de muncă mai bine plătite, inclusiv în sistemul bugetar?

Una dintre cererile angajaților este legată de egalizarea salariilor – „la muncă egală, salariu egal”.

Conform unor surse din Ministerul Finanțelor, în ANAF și Ministerul Finanțelor ar fi printre cele mai mici salarii pe funcții similare. De-a lungul ultimilor ani, prin diverse acte normative au fost introduse diverse măriri la celelalte instituții, acestea nefiind observate de opinia publică.

Nemulțumirea a pornit din faptul că la Ministerul Finanțelor se văd sumele distribuite către angajații din celelalte instituții.

1000 de angajați din Finanțe au dat în judecată statul și au câștigat. Astfel, au apărut diferențe salariale chiar și în interiorul MF – ANAF în teritoriu.

Acum există procese deschise de circa 19.000 de angajați. Așa cum au fost câștigate și celelalte, e posibil să se întâmple la fel și cu acestea, fiind considerată discriminare. Dacă Statul va pierde, ar urma plătească atât costurile de judecată, cât și sumele salariale din urmă.

Informațiile ne-au fost confirmate și de liderul de sindicat Sed Lex – Vasile Marica.

Conform unui document, consultat și de HotNews.ro, ministrul Boloș a semnat un proces verbal în care s-a angajat, printre altele, că:

1. Nu vor exista disponibilizări la nivelul aparatului propriu MF și unităților subordonate.

2. Elaborarea proiectului de ordonanță de urgență, până la 21 august, pentru egalizarea salariilor de bază la nivelul maxim aflat în plată, luând în calcul sentințele judecătorești.

3. Înființarea unui Institut Național de Fiscalitate cu rol în formarea continuă și perfecționarea angajaților din domeniul finanțelor publice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro