Sari direct la conținut

Proteste spontane la mai multe administrații fiscale din țară / Care sunt cererile angajaților / Discuțiile cu Boloș, niciun rezultat

HotNews.ro
Ministerul Finanțelor , Foto: Inquam Photos / George Calin
Ministerul Finanțelor , Foto: Inquam Photos / George Calin

Angajații din mai multe administrații fiscale din țară au declanșat proteste spontane. Este vorba despre Dolj, Bacău, Alba, Baia Mare, conform Blocului Național Sindical (BNS).

Același lucru se întâmplă și la Buzău, Tulcea, Bistrița, Neamț, Arad, Timișoara, Târgu Jiu, Harghita, Galați, Călărași, Iași, Botoșani, Vrancea, Olt, Maramureș, Mureș, Covasna, Teleorman, Hinedoara.

UPDATE 2 SED Lex: Discutiile cu ministrul finantelor nu au avut niciun rezultat. Din punctul nostru de vedere, toate sindicatele trebuie sa faca acelasi tip de sedinta dimineata. Revenim astazi cu o informare mai detaliata.

UPDATE 1: La ora 16:00 are loc intalnirea ministrului finantelor cu reprezentantii organizatiilor sindicale

UPDATE: Federația Sindicatelor din Administrația Fiscală Solidaritatea, afiliată la Blocul Național Sindical, informează că mai mulți angajați din cadrul administrațiilor fiscale din București, aflați în protest spontan, se îndreaptă spre Ministerul Finanțelor.

Conform Sed Lex, începând cu ora 8:30, sistemul fiscal românesc nu este funcțional.

Solicitarea principală a sindicatelor:

  • La muncă egală, salariu egal – prin egalizarea salariilor pe funcții similare
  • Introducerea în legea salarizării a familiei ocupaționale finanțe
  • Elaborarea statutului finanțistului

„Acțiunile se pot întinde pe o perioadă neterminată, degenerând și în acțiuni de stradă deoarece nemulțumirea colegilor din sistemul fiscal este mult mai profundă și se referă la:

  • Lipsa unui sistem informatic integrat
  • Lipsa acută de personal (de exemplu la controlul băncilor au mai rămas 2 colegi și ar fi fost nevoie de 17) datorată faptului că nu s-au mai făcut angajări de o lungă perioadă
  • Lipsa spațiilor adecvate desfășurării activității
  • Lipsa de protecție juridică a salariaților, aceștia fiind lăsați să se apere singuri în fața instanței multinaționalelor, firmelor puternice care își maximizează profitul (adică nu înregistrează profit și nu plătesc impozit la stat) și au resursele financiare necesare să ne acționeze în judecată având ca scop principal intimidarea noastră.”

Ordonanța pregătită de guvern, care îi nemulțumește, conține prevederi referitoare la:

  • Plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1000 de lei
  • Indemnizația de hrană nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei
  • Voucherele de vacanță nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei
  • Anularea posturilor vacante
  • Desființarea biroului și funcției de șef birou
  • Normative personal: 10 funcții de execuție pentru serviciu, 20 funcții de execuție pentru direcție, 40 funcții de execuție pentru direcție generală.
  • Sindicaliştii solicită egalizarea salariilor la nivel maxim în plată şi introducerea în legea salarizării a familiei ocupaţionale finanţe, cu o grilă de salarizare corespunzătoare.

Peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au declanşat proteste spontane în data de 11 august, nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar putea afecta peste 22.000 de persoane din sistem.

Vezi și:

Sindicatele din ANAF și Ministerul Finanțelor se pregătesc de grevă generală / Încă nu există o dată certă

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro